#60 Бути оправданим

«Отже, виправдані вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа, через Якого й одержали ми вірою доступ до цієї благодаті, в якій стоїмо і хвалимося надією слави Божої; і не тільки цим, але хвалимося і у скорботах, знаючи, що скорбота виробляє терпіння, а терпіння — досвідченість, а досвідченість — надію, а надія не засоромлює, тому що любов Божа вилилась у серця наші Духом Святим, даним нам!» (Рим.5:1-5)

Апостол Павло в попередніх розділах пояснював тему оправдання. З першого розділу послання до Римлян йдеться про виправдання грішних людей перед святим Богом. Йдеться про гнів Божий на нечестивих, праведний суд Божий, справедливість Божу, відмінність між юдеями і язичниками, і, зрештою, оправдання через віру для всіх. І тепер апостол показує плоди оправдання. «Отже, виправдані вірою...», що ми маємо?

1. «ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа». Бог не є твоїм ворогом. Бог не є твоїм суддею. Я бачу якийсь схиб в тому, що так багато серед віруючих Бог зображується як грізний суддя, який має намір судити Свій народ. Бог буде судити світ, а не Церкву. Часто молимось: «Господи, помилуй! Не карай!» Але чого Він має тебе карати? Оправдавшись вірою, ми маємо мир із Богом... Хіба що ти упорствуєш в якомусь гріху...

Маємо мир з Богом – означає, що маємо з Ним особливі відносини. Бог як Батько, як Друг, як Помічник.

2. «одержали вірою доступ до благодаті». Це ще один важливий плід, який маємо в оправданні. Маємо благодать. Я хотів би пояснити що таке благодать, якою вона є?

Благодать – це рішення Господа благословляти нас, а не проклинати, як цього заслуговує наш гріх. Це щось дуже цінне і велике. Ап. Павло каже: «Я завжди дякую моєму Богові за вас, через Божу благодать, що була вам дана в Христі Ісусі» (1Кор.1:4)

Нехай кожен знає, що є благодать спасаюча! «Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий» (Еф.2:8), «Та ми віруємо, що спасемося благодаттю Господа Ісуса так само, як і вони» (Дiї.15:11), «бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави, але дарма виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі» (Рим.3:23,24). Ми зобов’язані говорити про це усім. Якщо твоє життя буде обриватися, якщо смерть буде дивитися в очі, якщо ти опинишся в епіцентрі воєнних подій – пам’ятай про спасаючу благодать!

Те, як працює спасаюча благодать, ми бачимо на прикладі розбійника, який помирав на хресті. «І сказав до Ісуса: Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє! І промовив до нього Ісус: Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю!» (Лук.23:42,43). Інколи достатньо встигнути сказати одне слово «прости» і душа йде до Господа.

Ми вже пережили спасаючу благодать. Однак, важливо не втратити до кінця життя віру в те, що твоє оправдання, твоє спасіння – через віру в Ісуса Христа. Бо коли в останню хвилину людина сумнівається куди піде її душа, то це небезпечне положення.

«одержали... доступ до... благодаті, в якій стоїмо...». Для того, щоб ми навчилися стояти, благодать навчає нас і будує. Це благодать навчаюча і збудовуюча. «А тепер доручаю вас Богові та слову благодаті Його, Який має силу будувати та дати спадщину, серед усіх освячених» (Дiї.20:32). «Бо з'явилася Божа благодать, що спасає всіх людей, і навчає нас, щоб ми, відцуравшись безбожности та світських пожадливостей, жили помірковано та праведно, і побожно в теперішнім віці, і чекали блаженної надії та з'явлення слави великого Бога й Спаса нашого Христа Ісуса...» (Тит.2:11-13).

Оці перші слова сказав ап. Павло на прощальній зустрічі з ефеськими пресвітерами. Він говорив їм, що бачить їх в останнє, що йде на смерть; він попереджав їх про небезпеки, про «лютих вовків, які не щадитимуть стада». Але така була ситуація, що він нічим помогти не міг... Чи знайома вам така ситуація? Саме тоді апостол каже сильні слова: «віддаю вас Богові та слову благодаті Його, Який має силу будувати». Доручімось Богові і благодаті Його!

Маючи таку благодать, яка будує і навчає, ми хвалимось надією слави Божої. Ця сама благодать навчає нас, щоб ми «чекали блаженної надії та з'явлення слави великого Бога й Спаса нашого Христа Ісуса». Чи навчила благодать нас цьому? Чи ми чекаємо чогось іншого? А хвалимось чим? Певно ще недостатньо навчилися від благодаті Христової…

Далі ап. Павло дає широке роз’яснення, яким чином навчає нас благодать. «хвалимось і у скорботах, знаючи, що скорбота виробляє терпіння, а терпіння – досвідченість, а досвідченість – надію, а надія не засоромлює, тому що любов Божа вилилась у серця наші Духом Святим, даним нам».

Підсумовуючи все це, ми бачимо, які плоди дає нам оправдання. Оправдання дає нам мир з Богом і дає нам благодать – благодать, яка спасає, будує, навчає... Все це стало можливим завдяки тому, що ми оправдались вірою!

Оцей статус оправданого буде з тобою куди б ти не пішов. Навіть потрапивши на той світ, ти будеш спокійний і впевнений, бо на тобі є міцна печатка – оправданий Ісусом. Ті, хто має цей статус знаходяться під охороною Божої армії. Сили темряви не мають влади над такими людьми.

Довірся Богові і благодаті Його. І будь спокійний.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)