#25 Настанови щодо багатих

Апостол Павло вкінці свого послання Тимофію залишає накази, які стосуються багатих людей. Я не схильний думати, що ці накази стосуються лише окремих людей в церкві, я переконаний, що вони стосуються всіх. Незалежно від того, бідним чи багатим ви себе вважаєте.

Немає чітких рамок, щоб визначити багата людина чи бідна. Бідний у нас в африканських країнах буде вважатися багатим; багатий у нас може в деяких європейських країнах вважатися бідним. Якби люди, які жили в часи апостола Павла заглянули в наш час і побачили умови в яких ми живемо, вони б віднесли нас до царів. Великий комфорт і достаток ми маємо зараз. Тому накази щодо багатих, які дає Павло Тимофію, будуть стосуватися і нас.

Були часи, коли для віруючих близькими були тексти про страждання, гоніння, зневагу за Ім’я Ісуса, смерть за Господа і т.д. Але сьогодні актуальний ось цей текст: «Багатим у нинішньому віці наказуй, щоб не звеличувалися та надіялися не на багатство невірне, а на Бога Живого, Який дає нам усе рясно для насолоди; щоб робили добро, багатіли в добрих ділах, були щедрі й товариські, збираючи собі добру основу для майбутнього, щоб прийняти життя вічне» (1Тим.6:17-19)

Що, зазвичай, стається із людьми, які живуть в умовах достатку, спокою? Або які поради можемо дати багатим людям?

1. Не звеличуйся. Дослівне значення цього слова – звеличуватися, бути високої думки про себе, бундючитися, величатися, хизуватися, гордувати. Подумайте над цими характеристиками, як точно вони відображають людей нашого часу. Але віруюча людина, живучи в розкішних умовах, має наказ від мужа Божого, від самого Господа: не хизуйся, не виставляй напоказ, не звеличуйся у своїх очах.

2. Не покладай надію на свої багатства. Коли в тебе нічого немає, тоді й іншого варіанту не залишається як надіятися на Бога. Але коли ти вже нажив дещо – заощадження, друзів, зв’язки – тоді вже зменшується потрібність в Богові. Не забувай, що це Бог дає усе рясно тобі для насолоди, утіхи, щастя, блаженства.

Щоб надіялися на Бога Живого... Як це потрібно! Щоб Бог не умалився в очах, не став безсильним. Щоб Він продовжував для тебе бути Живим Богом!

«Хіба рука Моя справді короткою стала, щоб визволяти, або в Мені сили немає, щоб спасати?» (Іс.50:2) – говорить Господь. – «Я осушую море, обертаю ріки в пустелю... Я одягаю небеса мороком і покриттям їхнім роблю веретище». Пам’ятай про це!

3. Живучи в умовах благополуччя роби добро і багатій в добрих ділах.

Для чого Бог допускає для Церкви період страждань і гонінь? Напевно, щоб очистити церкву, переплавити, освятити. Для чого Бог дає період доставку для церкви? Щоб трошки відпочила, передихнула? Ні. Це період для активного служіння, плідної роботи. І коли цей час закінчиться, Бог запитає, що ти зробив? Як використав час, скільки талантів здобув?

4. Будь щедрим і товариським. Це слово, яке перекладено як товариський озн. «той, який любить і вміє спілкуватися з людьми, здатний до співучасті, спілкування, допомоги». Ось що очікує Господь від тебе в період благополуччя. Будь чуйним до чужого горя, люби людей. Загорися бажанням спілкуватися з людьми, щедро ділися з іншими добром – добрим словом, добрим ділом.

5. В час благополуччя збирай собі добру основу для майбутнього. Мова йде про життя вічне. Часто Господь провіщає, що не час розкидати, час збирати.

Колись в Єгипті Бог відкрив, що настають сім років достатку, а за ними буде сім років голоду. Йосип дає фараону пораду чим треба займатися в сім років достатку. Можливо, фараон і його оточення ввійшовши в період великого достатку, захотіли б гуляти та веселитися, щодня робити пишні бенкети. Стратегія Йосипа: в часи достатку ти маєш формувати собі основу для майбутнього. Збіжить цей час дуже швидко, мить – і пролетить життя. Реакція фараона наступна: в тобі Дух Живого Бога, ти мудрий чоловік!

До мудрості кличе нас Господь! Живучи в період таких можливостей просто нерозумно байдикувати, спати, байдуже проводити час. Мудрі люди збирають собі основу для майбутнього.

Отже, у скромній думці про себе, надійся на Бога живого, будь щедрим і товариським, збирай собі добру основу для майбутнього.

Незалежно від того, бідним чи багатим ти себе вважаєш, прислухайся до цих настанов.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)