#19 Доброта Божа не завжди означає прихильність

У 4 Цар.14:23-27 ми читаємо про зацарювання над Ізраїлем Ієровоама-ІІ. Впродовж 41-го року царювання «робив він неугодне в очах Господніх, не відступав від усіх гріхів Ієровоама, сина Наватового, який увів у гріх Ізраїля».

Парадоксальним в цій історії є те, що навіть в часи відступлення народу, Бог як і раніше, допомагає і захищає його.

Зазвичай, коли ми читаємо біографії царів, то бачимо таку особливість: якщо цар жив благочестиво, Бог благословляв його царство; а якщо цар робив неугодне перед Богом, то були покарання – війни, хвороби, скинення з царства. Тут цієї особливості не бачимо.

Цар робив «неугодне в очах Господніх, не відступав від усіх гріхів Ієровоама», натомість під час його правління Ізраїль розцвітає – відновлюються історичні кордони, є перемоги у війнах.

В наступних віршах дається відповідь: Бог робить це через Свою милість і доброту – «бо бачив Господь злигодні Ізраїля», і співчував.

Чи може бути таке у нас, що іноді Бог робить те ж саме для нас, спасає нас від небезпеки, забезпечує, хоч наше життя заслуговує на осудження? Чи може бути таке, що ми плутаємо Його милість і доброту з Його прихильністю до нас?

Дуже легко подумати: оскільки Господь зцілив мене, значить моє життя правильне перед Ним. Оскільки я маю матеріальне благополуччя, і в мене все вдається, Господь щастить мені, значить моє життя Йому до вподоби.

Але чи може бути так, що інколи Бог діє через Свою милість? Бог – добрий! Він ніколи не радіє, коли людині погано. Він хоче, щоб людям було добре, і тому Він являє усім Свою загальну благодать.

Ап. Павло помічає таких людей, які зловживають Божою добротою: «Чи ти нехтуєш багатством благості Його, лагідності та довготерпіння, не відаючи, що доброта Божа веде тебе до покаяння? Але через свою впертість і нерозкаяність серця ти сама собі збираєш гнів на День гніву і явлення праведного суду Божого, Який віддасть кожному по ділах його» (Рим.2:4-6)

Іншими словами: «ви думаєте, що Бог має бути задоволений вами, тому що ви не потрапили під Його суди. Через те, що хвороби і негаразди вас оминають, ви думаєте, що все гаразд з вами. Але Він не схвалює ваш образ життя. Його гнів є над вами, і він накопичується до певного часу. Не нехтуйте цим».

Доброта Божа до вас не завжди означає прихильність. До кого ж Бог прихильний? «А ось на кого Я спогляну: на смиренного та скрушеного духом і на того, хто тремтить перед словом Моїм» (Іс.66:2).

Який образ життя Богу до вподоби? Коли ми приходимо до Нього, через жертву Христа, в смиренності і покаянні. А потім коли ми погоджуємо з Ним свою волю, свої бажання, свої рішення. Коли ми живемо в гармонії з Богом, коли перебуваємо в Ньому.

Не плутаймо Божу милість і доброту з прихильністю до нас. Прийміть рішення догоджати Богу, у всьому, що робите. Тоді Господь буде задоволений вами.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)