#21 Життя з подостатком

«Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити. Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали» (Iван.10:10)

Чи всі розуміють, що означає слово «подостаток», воно перекладається по-різному: незвичайне, небувале, особливе, з надлишком. Що ж це означає, що це за життя таке?

Слово достаток одразу викликає у нас асоціації з безтурботним, щасливим, багатим життям. До того ж є місця в Біблії про те, що Бог хоче благословити Свій народ, є приклади із Старого Завіту, яким чином Бог благословляв. Апостол Іван молиться про улюбленого Гая, щоб «щоб добре йому велося в усьому, і щоб був він здоровий» (3Iван.1:2). І багато християн по-своєму зрозуміли життя «з подостатком». «Євангелія процвітання» на сьогоднішній день нараховує близько 10 млн. прихильників. Суть вчення полягає в тому, що Бог зацікавлений аби люди були забезпечені, багаті, мали міцне здоров’я. До цього веде людину, начебто, віра. Важлива роль надається «сповіданню віри» – проголошенню неіснуючого, як існуючого («Я багатий», «Я здоровий» і т.д.). Йдеться саме про «життя з надлишком» (Ів.10:10), успіх у всьому (3 Ів.1:3).

Бенні Хін 9 грудня 1990 р. сказав так: «Я втомився і мене нудить слухати про вулиці із золота на небесах. Мені не треба золото на небі, я хочу мати його зараз і тут».

Не про таке життя з подостатком говорить Христос. Треба подивитися, що говорить Новий Завіт… Всі обітниці Бога Ізраїлю були обітницями «по плоті», а обітниці для Церкви полягають в духовному, а не в тілесному. Бог має право винагороджувати за жертовність, але це не правило Бога. Багато пророків «тинялися по пустинях та горах, і по печерах та проваллях земних» (Євр.11:38). Чому для них не було процвітання і щасливого життя? Христос вказав на Себе, зауваживши, що така доля буде у всіх Його послідовників, «але тіштесь, що ваші ймення записані в небі!» (Лук.10:20). Тому не варто перетворювати Божу благодать в нагоду особистого збагачення. «А як маєм поживу та одяг, то ми задоволені будьмо з того» (1Тим.6:8). Ось така позиція Нового Завіту.

Мова йде про духовне життя. Це життя ми отримуємо в момент народження з гори, коли отримуємо Святого Духа. Прочитаємо вірш в якому заховані основні компоненти «життя з подостатком»: «Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму» (2Тим.1:7)

Почнемо з того, що забирає у нас повноту життя в Христі. Адже «Злодій тільки на те закрадається, щоб красти й убивати та нищити», щоб позбавити нас цього благословенного життя. Йому вдається це зробити, зокрема, через страх. Я не говорю про звичайне почуття страху – це зрозуміло, якщо людина перелякана, вона не може бути щасливою.

Гріх позбавляє нас єдності з Богом, відповідно після того й приходить страх. Бо гріх і породив страх. Страх в життя Адама ввійшов тоді, коли він згрішив.

Якщо наші відносини з Богом побудовані тільки на основі страху, якщо в нашій уяві Бог грізний суддя, який тільки чекає щоб покарати, і ми стараємось не грішити через те, що боїмось покарання – життя з надлишком для нас ще не відоме. «Страху немає в любові, але досконала любов проганяє страх геть, бо страх має муку. Хто ж боїться, той не досконалий в любові» (1Iван.4:18). Диявол замасковує страх, щоб непомітно вкрасти у нас радість і не дозволити ввійти в повноту Божих благословінь.

Одним із видів страху є занепокоєння, хвилювання. Люди переживають що буде далі, як буде далі. Є багато земних питань, які викликають тривогу, занепокоєння. Таким чином злодій закрадається і позбавляє нас щасливого життя. Христос сказав: Не турбуйтеся про життя своє. Ми з легкістю розпізнаємо звичайне почуття страху, але не помічаємо страх за щоденними турботами і суєтою.

Ось компоненти, які утворюють життя з надлишком:

Мир. Там де відсутній страх і занепокоєння, панує мир – мир Божий. «І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі» (Фил.4:7)

Сила. Бог дав духа сили. Життя з подостаком – це переможне життя! Коли ми перемагаємо гріх, спокуси, долаємо життєві турботи, проходимо випробування.

Любов. Бог дав Духа любови. «любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам» (Рим.5:5). «Як Отець полюбив Мене, так і Я полюбив вас. Перебувайте в любові Моїй!» (Iван.15:9)

Здоровий розум. Скажемо по-іншому: розум Христів (1 Кор.2:16). Стриманість, самоконтроль, здержаність (від пожадливостей, від гріха, від світських стихій).

Ось ці компоненти являють життя в Святому Дусі, в благодаті, життя з подостатком.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)