#53 Успіх – ідол нашого часу

«Дітоньки, бережіться від ідолів» (1Ів.5:21)

В широкому змісті ідол – це те, чому ми поклоняємося, що нами керує.

Сьогодні величезним ідолом став успіх. Всі біжать за ним! Ми оцінюємо людей, цінуємо, поважаємо і сприймаємо залежно від рівня успіху, якого людина досягла. Деякі люди настільки маловартісні в наших очах, що ми не знаходимо для них навіть декілька хвилин власного часу. А час – це найбільша земна цінність, зараз він у всіх в дефіциті. Але якщо людина успішна, то ми хочемо мати таку в друзях, ми навіть рівняємось на таких.

Коли ви гортаєте стрічки новин у фейсбуці, інстаграмі, ви всюди бачите успішних людей – красивих, багатих, шикарно відпочиваючих. Там не діляться своїми невдачами. Коли надивишся на це, стає печально – відчуваєш себе невдачником по житті. Хочеш бути таким самим, стараєшся, молишся про це. І це збиває з курсу. Бо твоє стремління і твої молитви є хибними. Твій депресивний стан також надуманий.

Хтось написав у facebook:

«Я у свої 37 років кожний ранок пробігаю по 10 км. Працюю по 14 годин на добу. Веду три фірми і одночасно пишу 2 книги. При цьому у мене вистачає часу на сім’ю, на друзів, і навіть співати в хорі. Бачите, все можливо, якщо людина бреше…»

Насправді, той успіх, який ми бачимо на екранах або ззовні, не відображає об’єктивну дійсність. Людина, яка показує свій успіх і досягнення в якійсь сфері, в іншій – пасе задніх. Бути успішним в усіх сферах неможливо. Якщо ви досягли успіху в одній сфері, то в якійсь іншій сфері ви не розвинулись. Якщо ви все життя на заробітках – скоріш за все, ви бідні духовно; якщо ви робите акцент на служінні, духовному збагаченні – ви менш розвинетесь в фінансовій. Присвятив життя співу – зате в тебе немає часу на інше; десь в поїздках – зате вдома тебе немає.

Не женіться за успіхом в усіх сферах.

Прочитаємо історію, яка багато що прояснить. Ми побачимо як дивиться Бог на успіх людей. Біблійне розуміння просвітлює і зцілює емоційний і душевний стан людини.

Мойсей знаходиться на горі Сінай. Починаючи з 25-го розділу кн. Вихід і аж до 32-го Бог там дає Мойсею вказівки як будувати Скинію, закони про жертви, про священство і т.д. Він був там 40 днів і 40 ночей.

«І звернувся Господь до Мойсея зі словами: «Дивись, Я призначаю саме Веселеїла, сина Урієвого, сина Орового, із коліна Іуди. І Я сповнив його Духом Божим, мудрістю, і розумінням, і знанням, і здібністю, і всяким мистецтвом обмірковувати мистецькі задуми для роботи по золоту, сріблу й міді, гранувати й оправляти коштовні камені, займатися різьбленням по дереву, до занять усіма ремеслами. І ось, Я даю йому помічником Аголіава, сина Ахісамахового, із коліна Данового. І в серце кожного мудрого дам розуміння, щоб вони зробили все, що Я наказав тобі» (Вих.31:1-6)

Абсолютно протилежний підхід до справи, ніж ми звикли. Стоїть питання: треба побудувати об’єкт. Об’єкт незвичайний, особливі будівельні матеріали, особливі конструкції. Престижне замовлення! Це – Скинія Заповіту. Існує загальноприйнята практика як діяти в таких питаннях: оголошується конкурс, створюються тендери, подаються резюме – на конкурсній основі з-поміж усіх вибирають хто буде будувати. Вибирають найбільш успішного і здібного. Бог в цьому випадку діє інакше.

Мойсей, отримавши на горі вказівки, спускається до народу. Там, правда, форс-мажор стається: народ створив боввана і затіяв гуляння. Але коли все нормалізувалося, Мойсей знаходить Весеїла і Аголіава і повідомляє, що їм належить працювати над Скинією. «Вас обрав Бог, ви покликані на цю справу, вас Бог готував до цієї справи». І вони будують, і все у них вийшло.

Уявіть, що інші люди дивляться на талант Весеїла і їм стає недобре від того, що вони не вміють так майстерно виконувати роботу. На фоні цих двох вони неуспішні… Або уявіть, що Васиїл дивиться на священика (на його пишні одежі, величну службу) і з усіх сил старається стати як він; уявіть, що він дивиться на те, як гарно співають левити і собі рветься досягнути успіху в співі. Бачачи навколо багато таких успішних людей, Васаїл ходить сумний. Але правда в тому, що Бог і не вимагає, щоб він був успішним в цих сферах, це не його покликання. Бог його готував до іншої справи, конкретної і теж важливої (бо в Бога немає важливих і неважливих справ).

Не підігруйте духу нашого часу. Не служіть ідолу успіху. Не виставляйте напоказ свій успіх, щоб позмагатися з іншими. Настільки цей дух захопив розуми людей, що вони навіть імітують що вони успішні (щоб не здаватися на фоні всіх неуспішними). Виявляється, що є поради (лайф-хаки), як зробити фото, що ніби то ти на Мальдівах, або в літаку летиш. Абсурд! Недавно дізнався, що вже існують навіть послуги спеціальні, що тобі за невелику суму зроблять гарний фон, аби ти міг сфотографуватися і виставити в соцмережі. Навіть додому приїдуть і зроблять. Такі коробки спеціальні загорнуть в подарунковий папір… Щоб інші думали, що тобі так багато подарунків надарили. Але вони пусті! Це елемент декорації, фону (або як кажуть, фотозони).

Все це користується попитом і серед християн. Кому потрібний твій вигаданий успіх? Це ідол, за яким погналися мільйони. І ти за ними побіжиш?..

Було б смішно, якби не було так сумно. Може для тебе сьогодні це є причина, тому ти на задоволений. Ти дивишся на інших і плачеш в душі, що ти не такий успішний. Не маєш такої машини, не маєш такої можливості так шикарно відпочити, не дотягуєш до їхніх стандартів краси і моди, не вмієш так багато заробляти, зрештою, не вмієш так гарно співати і проповідувати як інші.

Усім нам треба побільше часу проводити наодинці з собою і з Богом. Місце де ми проводимо час наодинці з собою і з Богом називається таємною молитовною кімнатою. Саме тут ми дізнаємося, що хоче Бог від мене. Тут нам відкривається Його воля. Тут приходить мир, радість і любов в серця.

Тобі не треба бути як всі. Бог не вимагає, щоб ти в усьому досягав успіху. Ти маєш знати що Бог визначив на твоє життя, які справи ти маєш зробити, поки підеш з цієї землі. Твоя ціль – не рівнятися на всіх, а догодити Богу. Ми все оцінюємо через успіх. Але Бог дивиться інакше.

Знайди своє покликання. І будь вірний Богу в ньому.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)