#23 Одвічний Божий задум

«[Бог] дав нам пізнати таємницю волі Його, по благоволінню Своєму, яке Він наперед визначив у Ньому, на упорядження повноти часів, щоб усе з’єднати у Христі, на чолі з Ним: те, що на небесах і що на землі» (Еф.1:9-10)

Головний сюжет всієї Біблії – історія про те, як Бог спасав людство, яке після гріхопадіння підпало під вічну смерть. Погоджуєтесь?

Те, про що говоритиму, має практичне значення в житті кожного християнина. Бо розуміння цієї теми формує наш образ життя. Над чим споконвіків працює Бог?

Послухайте короткий екскурс в історію?

3 розділ книги Буття говорить про гріхопадіння людей. В світ увійшла смерть, людство втратило зв’язок з Богом.

6 розділ говорить про те, що людство почало розмножуватися і розбещилося. Треба було негайно втрутитися в ситуацію і покласти край цьому розбещенню (інакше невідомо до чого дійшов би світ). Щоб врятувати ситуацію Бог обирає потомків Сифа, і спасає Ноя та його сім’ю. Решта людей гине в потопі.

11 розділ говорить про те, що людство об’єдналося і, керуючись егоїзмом, задумали вчинити бунт проти Бога, стати самим немов би боги – взялися будувати Вавилонську вежу. Щоб спинити цей задум, а разом з цим і все людство врятувати, Бог змішує мови.

А далі Бог обирає одну людину – Авраама, і з нього формує народ, працює з ним, дає свій закон. І виводить звідти Месію. Як тільки відкриваємо Новий Завіт, бачимо родовід Ісуса – бо це головна тема, з Ізраїлю з’являється Спаситель світу.

Спочатку Він був призначений, щоб спасти «овечок загинулих дому Ізраїлевого» (Мт.15:24). Проте в День П’ятидесятниці блага вістка була почута всіма народами. В Дії 2:9-11 подається довгий список присутніх народів: Парфяни, і мідійці, і єламіти, і мешканці Месопотамії, Іудеї і Каппадокії, Понту і Асії, Фригії і Памфілії, Єгипту і частин Лівії, що примикають до Кіринеї, і прихожі римляни, іудеї та прозеліти, критяни і аравітяни.

Коли Христос возносився на небо, Він дав повеління учням: «Тож ідіть, і навчіть всі народи» (Матв.28:19). Тобто Божий задум в тому, щоб проповідуючи вістку про спасіння, всі народи об’єднати в Христі. Тут певний дисонанс виникає. Для того, щоб виконати доручення Ісуса (навчити всі народи), учні мали подолати ряд бар’єрів – вивчити мову, культури всіх тих народів. Сьогодні Біблія перекладена більше як на 450 мов. Це яка колосальна праця! Якби на світі була одна мова, погодьтеся, набагато легше було б виконувати доручення Христа. Євангелія проповідувалася б швидше.

Виникає питання: якщо Бог споконвіків реалізовував Свою ціль по спасінню людства (ми згадали як Він це робив), то чому на певному етапі Він змішав мови людей? Виходить, що Бог сам собі нашкодив?! Чи можна було людей, які будували вавилонську вежу покарати якось інакше? Я шукав відповідь на це питання, і знайшов.

Там, біля Вавилонської вежі, були спроби глобалізації. А в цьому небезпека! Створений людиною універсалізм і глобалізм сприяє швидкому розвитку гріха, поширенню зла і протистоянню Богу. Розсіяння по всій землі, створення своєї культури, використання різних мов мішають швидкому поширенню зла по всій землі.

Людство, по природі своїй, дуже винахідливе на зло. Це – падші створіння. Важко уявити до чого докотився б світ, якби всюди була одна мова і одна культура.

В наш час знову відбуваються ці процеси глобалізму і універсалізму. Те, що сьогодні прозвучить у Голівуді, через декілька хвилин вже буде у вас вдома. Те зло, яке шириться на Заході дуже швидко проникає у всі куточки країн.

Тому замішання мов якраз входило в Божий план спасіння людей.

І ось, в День П’ятидесятниці проявилось знамення – апостоли заговорили іншими мовами, таким чином демонструючи, що спасіння стосується всіх людей, а не лише Ізраїлю.

Від Ноя пішли всі народи – Сим, Хам, Яфет. Потомки Ізраїля в Симі. Але в Божих планах було в майбутньому спасти потомків і двох інших синів.

8 розділ Дії апостолів говорить про покаяння сина Хама в особі ефіопського євнуха;
9 розділ говорить про покаяння сина Сима в особі майбутнього апостола Павла;
10 розділ описує покаяння сина Яфета в особі Корнилія.

Як чітко простежується оцей масштабний Божий замисел – спасти всі народи. Те, про що ми зараз так доступно говоримо, століттями було таємницею. «[Бог] дав нам пізнати таємницю волі Його, по благоволінню Своєму, яке Він наперед визначив у Ньому, на упорядження повноти часів, щоб усе з’єднати у Христі, на чолі з Ним: те, що на небесах і що на землі» (Еф.1:9-10)

Яке ж практичне застосування цієї теми? Ми побачили що головне для Бога. Чим «зайнятий» Бог сьогодні і тисячі років тому? Досягти кожну людину і донести їй вістку про спасіння в Христі. А чим зайнятий ти?

Величезну роботу Бог проробив, велика праця Святого Духа була звершена, великі Божі діла в історії.

Все на цій землі пройде, забудеться і більше не згадається. Залишиться лише те, що робить Бог. Його історія спасіння людей. Це центральна лінія на планеті земля. Чи не хотів би і ти долучитися до цієї цілі?

Ми живемо в час глобалізму і універсалізму. Коли все йде до одного, коли усуваються всі бар’єри між народами. І це, як ми чули, сприяє швидкому поширенню гріха. Але також ці речі можуть сприяти і швидкому поширенню Євангелії. Тобі доступна будь-яка мова для вивчення (найперше українська), доступні всі засоби і технології для комунікації з будь-якою людиною на цій планеті. Величезні можливості для проповіді Євангелії!

Бог впродовж всіх віків був зайнятий однією темою. За час твого життя ти будеш зайнятий різними справами – вчитися, працювати, сім’ю будувати, дітей виховувати, відпочивати і т.д. Але головною темою, яка має пройти через все твоє життя також має бути донесення благої вістки.

Не так, що ти жив, займався різними ділами, а між іншим бувало служив Христу. А навпаки, ти служив Христу, а між іншим займався різними справами. Прийде час, ти станеш перед Богом. І буде видно, яка головна ціль була в твоєму житті.

Свого часу, реалізуючи Свою місію, Бог залучив сюди Ізраїль, і цей народ приймав участь в Божій місії. Конкретні люди – Яків, Мойсей, Давид, Ілля, Єлисей, Ісая, Даниїл, моавитянка Рут... Сьогодні, продовжуючи ту ж саму глобальну місію, Бог залучає церкву. Конкретно – тебе і мене. Як це цінно! Яка це честь! То ж давайте всі свої справи, всі капризи відставимо в сторону, і з завзятістю (ревністю) станемо учасниками Божої місії. Кінець буде дуже славний!

З днів будівництва Вавилонської вежі народи мріяли про об’єднання людства із всіх народів в одне царство. І ще будуть намагання це зробити. Але це зможе зробити лише Христос. Тільки питання: яке положення ти займеш, коли Він встановить Своє царство?

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)