#57 Як свідчити щасливим людям?

Поділюсь з вами роздумами над таким питанням: як свідчити щасливим людям? Останні десятиліття наш край переживає благополуччя. Старші люди з неприємністю згадують лихі 90-ті, коли все рушилося, грошей не було, зарплат не виплачували, товари були в дефіциті – виживали як могли. В СРСР були свої проблеми, панував тоталітарний режим. Але з настанням 2000-х рівень життя покращився. Зараз, хоч і певна нестабільність в країні, але живемо добре. Щороку кількість машин в місті зростає...

Коли людина в біді чи в проблемі, ми навчилися свідчити в таких випадках. Все банально просто. Ми кажемо: «Тебе любить Ісус, Він співчуває тобі, знає твоє горе. Ісус може тобі допомогти, звільнити, зцілити». Таким людям легко показати руйнівну силу гріха (п’яниці, наркоману). Люди, які в проблемі, автоматично займають положення людей, які потребують спасіння і допомоги (будь-кого). Я не проводив дослідження, але можу припустити, що більшість людей в наших церквах, які прийшли зі світу, прийшли саме через такий вид благовістя.

Та як свідчити людям, яким і без Бога добре? Вони щасливі. Ви скажете, що без Бога щастя не може бути. Ви праві, справжнє щастя, повнота щастя без Бога не існує. Але беззаперечним є те, що і невіруючі люди є щасливі (по зовнішніх ознаках), радісні. Люди, у яких все добре і без Бога. І от як їм сказати про Бога?..

Апостол Павло показує приклад проповіді, направленої на заможних, радісних людей. Було це в Іконії і Лістрі – в багатих і процвітаючих містах. Впродовж півстоліття Лістра була римською колонією, а тому її жителі користувались привілеями римських громадян. Це були люди, в яких було достатньо всього, вони були готові жертвувати тельців, коштовності. Про це написано в 14-му розділі Дії Апостолів. Побачивши, як Варнава і Павло зцілили чоловіка, натовп людей стали поклонятися їм і захотіли принести жертву.

Тоді апостоли виголосили їм таку проповідь: «благовістимо вам, щоб ви навернулися від цих нікчемних (порожніх, суєтних, марних, даремних) богів до Бога Живого, Який сотворив небо, і Землю, і море, і все, що в них! Який у минулих поколіннях дозволяв усім народам ходити шляхами своїми, хоча й не переставав свідчити про Себе благодіяннями, подаючи нам із неба дощі та часи плодоносні, наповнюючи їжею й радістю наші серця» (Дії 14:15-17)

Уявляємо аудиторію заможних людей. Вони живуть в достатку, мають безліч задоволень і розваг. Як таким сказати про Бога? Павло починає розмову так: «Оце все, що ви маєте створив Бог. Небо, земля, море і все що в них. І хоч ви поклоняєтеся порожнім ідолам, Бог все рівно не позбавляє вас Своїх благ. Він дозволяє вам ходити своїми шляхами. Вам, жителям Іконії і Лістри, заможним людям, Бог свідчить про Себе благодіяннями. Смачна їжа, яку маєте; прекрасні місця відпочинку, сонце, пляж, море, фрукти – все це доставляє вам радість. Ця радість від Бога. Це плоди Його загальної благодаті. Бог добрий, Бог благий, Бог любить вас.

Апостоли використовували доктрину про загальну благодать і вчення Ісуса про те, що Бог «зводить сонце Своє над злими й добрими та посилає дощ на праведних і неправедних» (Мт.5:45).

Вони стверджували, що в серцях неспасенних людей дійсно може бути радість.

Ми можемо налаштувати невіруючих на роздуми, говорячи про ті радості, які є спільними для нас і для них. Смакуючи якусь їжу, можна говорити наскільки вона добра і разом з тим захоплюватися тим, як чудово все створив Бог. Ми можемо говорити про інші благословіння, які є результатом загальної Божої благодаті: краса природи, мистецтво, музика і т.д. Ми всі користуємось цими благословіннями, насолоджуємось плодами загальної благодаті. Але чим ми відрізняємося від невіруючих? Ми за дарами бачимо Того, Хто їх дає; від дарів переходимо до Того, Хто їх дає.

А далі можна сказати про те, що в житті є щось більше, аніж тимчасове щастя. Щасливій людині ми можемо показати, що Бог благий. Він повний благодаті, і виливає Свої благословіння на людей, які не заслуговують того. Може людям захочеться знати такого Бога… Можемо сказати, що гріх розділяє нас з Богом, що гріх є причиною нещастя, і що прощення без Христа, без Голгофи неможливе.

А можливо й тобі самому варто нагадати, що Бог благий?! Що це Він створив все те, чим ти користуєшся і що доставляє тобі радість…

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)