#47 Із занепаду Ізраїлю спасіння язичникам

«І сталося, коли Ісус був при Єрихоні, то звів очі свої та й побачив, аж ось стоїть навпроти нього чоловік, а витягнений його меч у руці його. І підійшов Ісус до нього, та й сказав йому: Чи ти наш, чи наших ворогів?» (Iс.Нав.5:13)

Книга Ісуса Навина описує завоювання Ханаану Ізраїлем. Деякі вважають, що вона ділить людей на євреїв та не євреїв, і взагалі що ця книга про жорстокість. Що там казати, сам Ісус Навин ділив людей на своїх і ворогів…

Але уважний погляд на книгу показує, що вона, як і вся Біблія, ділить людей на… віруючих і невіруючих. Рахав, яка була блудниця і жителькою Єрихону, повірила – і отримала спасіння. Ахан з Божого народу, з коліна Юдиного, зневірився, став мародером, привласнив і приховав закляте – і загинув з невірними.

Хтось скаже: одна жінка, це одне, але яким чином всі жителі Ханаану могли проявити віру? Через еміграцію.

Ізраїльтяни з’явилися біля кордонів Ханаану раптово і викликали справжній жах. Але дуже скоро вони відступили вглиб пустелі, оскільки самі злякалися і втратили право для свого покоління увійти в Обіцяну Землю (розвідники, повернувшись, відмовили народ). До кордонів вони повернулися майже через 40 років.

Це може бути прообразом наших днів. В Біблії сказано, що «із занепаду Ізраїлю приходить спасіння язичникам». Мешканці Ханаану отримали майже 40 років відтермінування, щоб зібрати речі і знайти собі іншу землю – народи мігрували в той час дуже інтенсивно. Цей занепад Ізраїлю, послужив шансом для спасіння язичників – амаликитян і хананеян.

Ханенеї могли змиритися перед Богом, визнати свою гріховність, прийняти Божу волю і розпочати життя спочатку. Замість того вони підняли та укріпили стіни і накопичували запаси. Стіни впали, запаси дісталися іншим, а їхні діти загинули через невірність і впертість батьків.

Сьогодні ми кажемо, що Ізраїль перебуває в духовному занепаді. В очах Божих цей народ зараз перебуває у відступленні. Вони відкинули Месію і до цих пір Його не приймають. Тому Божа благодать звернена до інших народів. «Бо не хочу залишити вас, браття, у невіданні про цю таємницю, — щоб ви не були високої думки про себе, — що очерствіння сталося в Ізраїлі частково, доки не прийде повнота язичників. І так увесь Ізраїль буде спасенний, як і написано: «Із Сіону прийде Визволитель і відверне нечестя від Якова; і цей завіт їм від Мене, коли зніму їхні гріхи». Стосовно Євангелія вони — вороги заради вас, але щодо обрання — улюблені заради батьків. Бо Божі дари й покликання непорушні. Бо як і ви колись були неслухняні Богові, а нині помилувані, через їхню непокору, так і вони тепер неслухняні через ваше помилування, щоб і вони були помилувані. Тому що Бог помістив усіх у непокору, щоб усіх помилувати. О безодня багатства, і премудрості, і пізнання Божого! Які незбагненні суди Його і недосліджені шляхи Його!» (Рим.11:25-33)

Що тобі потрібно зробити, поки Ізраїль в занепаді? Готуватися до переселення. Треба покоритися Божій волі. Зрозумій, що тут твоє замешкення тимчасове.

Чи ти наш, чи наших ворогів? Дуже багато стає поділів між людьми. З часів революції, суспільство ділилося, і ділиться й досі: за кольорами, за партіями, за конфесіями, за вакциною і т.д. Але Біблія й донині ділить людей лише на два табори: віруючий і невіруючий. І книга Ісуса Навина показує, що віруючий буде жити, а невіруючий – загине.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)