#34 Зустріч із силами зла

Коли ми читаємо Євангелії, то бачимо, що події описані там не хаотично. Вони йдуть в хронологічній послідовності, або ж об’єднані тематично. Відкривши Євангелію від Марка, звернемо увагу на такий проміжок: кінець 4-го розділу – увесь 5-й (4:35-5:43). Давайте спробуємо якось об’єднати ці події, вивести спільну тему – що цими подіями хотів показати нам автор?

4:35-41 – втихомирення бурі на морі;
5:1-20 – вигнання легіонів бісів;
5:21-43 – воскресіння дочки Яіра і зцілення кровоточивої жінки.

Спільне тут ось що: зустріч Ісуса з силами зла. Христос долає сили, які становлять загрозу життю людини.

Які це сили? Які сили становлять загрозу людині? З якими силами сьогодні нам доводиться боротися?

1) природні стихійні явища – це показано на прикладі історії втихомирення бурі на морі. Сили природи – це величезні сили. Їх неможливо підкорити, вони щорічно забирають життя мільйонів людей. Цунамі, повені, пожежі, землетруси (це макросвіт). Є ще також мікросвіт – процеси, які відбуваються на молекулярному і бактеріологічному рівні. Оскільки цей рівень важче піддається дослідженню і менше вивчений, він становить не меншу небезпеку для людства. Різні епідемії, віруси, отруєння і т.д. Гріх змінив не тільки сутність людей, але й природи. Через те й каже ап. Павло: «знаємо, що все творіння разом стогне й мучиться навіть донині» (Рим.8:22), маючи в собі наслідки гріха.

Христос втихомирює бурю на морі, демонструючи таким чином Свою владу над природнім світом. Йому підкоряється природа! Людський організм також є частиною природного світу. Це означає, що Христос має силу втручатися в роботу нашого організму – серцево-судинної системи, дихальної, травної, опорно-рухової і т.д. Природа працює за законами, створених Богом, наш організм також, але Бог періодично, за своїм бажанням або на прохання своїх дітей може надприродно втручатися в закони природи.

Його прославляють як того, хто править морем і вітрами (Пс. 33:7; 65:7; 77:16; 89:9; 107:23-32; 147:18; Пр. 30:4; Йов. 12:15; 28:25; Іс. 51:9-10; Ам. 4:13; Наум. 1:3-4; пор. також 2Мак. 9:8).

2) демонічний світ (історія про вигнання легіону бісів). Не всі у нього вірять, але він існує. За часів Ісуса Христа люди більшу увагу приділяли духовному світу, можливо, навіть надмірну. Саме ця історія відкриває нам, що в царстві диявола є цілі структури, місія яких – шкодити людям. «Диявол бродить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути» (1Петр.5:8). «Його ціль – красти, убивати, нищити» (Ів.10:10).

Особлива увага демонічного світу направлена на віруючих людей, на Церкву. Ви це знали? Церква має бути знищена! – так каже диявол. І дає своїм слугам повеління – підіть і зробіть це.

Христос має абсолютну владу над силами зла. Часто в народній уяві, в міфічних образах оце протистояння між добром і злом замальовується як битва двох сил (в результаті якої позитивний герой перемагає). Але як бачимо, Христу не треба битися, щоб перемогти – Він каже слово, і тисяча бісів мовчки тікають.

3) хвороби (історія зцілення жінки, яка страждала 12 років). Бог не створював хвороб, але вони існують. Це речі, які сьогодні також становлять загрозу людині. Хвороби мучать людей. Вони багатьом скорочують дні життя. Людство бореться з ними, багато хвороб вже навчилися перемагати, але є ще багато невиліковних хвороб. З’являються нові хвороби… І сьогодні є люди, які «чимало натерпілися від багатьох лікарів, і витратили все, що мають, і не одержали ніякої допомоги, але їм стало ще гірше» (вірш 26).

В 5-му розділі Христос зустрічається з силами хвороби. І Він долає її!

4) смерть (історія про воскресіння дочки Яіра). Це та сила, з якою кожному із нас доведеться зустрітися. І навіть ця сила тимчасово переможе нас. Біблія каже, що смерть – це ворог. Ми щодня читаємо статистку, скільки людей цей ворог забирає. Біда! Його ніхто не може зупинити. Як сильно наука вирвалася вперед! Якими людство володіє потужними можливостями! А смерть і досі нікому не вдалося перемогти. Та навіть більше – в останні роки смерть розлютувалася сильніше – помирають і старі, і молоді.

Христос має владу над смертю! Скажіть це хоч одній людині, яка поруч вас. Прийде час і «Останній ворог — смерть — знищиться» (1Кор.15:26). Чудо воскресіння – це неймовірне чудо. Смерть забрала душу дівчини, але Христос, зайшовши в дім, повелів і душа дівчини вернулася в тіло. Прийде час, смерть буде зв’язана і кинута в озеро огняне. І смерть більше не матиме влади над людьми. Смерть видасть всіх тих, кого вона поглинула. Буде воскресіння. Люди, які жили в різних епохах, всі стоятимуть перед Христом. Це відбудеться дуже скоро!

Ми переконалися, що Христос може подолати будь-яку загрозу і силу зла. Але в яких випадках Бог втручається, щоб явити Свою силу? (1) це може бути суверенне бажання Бога. Ніхто в Нього не просив, ніхто не чекав, а Він зробив. (2) Це може бути зроблене на прохання людини. Є приклади, коли Бог являв силу на молитви людей. Але для цього треба мати віру. Віра – те, що дозволяє Богу діяти. Саме про це говорить початок наступного, 6-го розділу. «І не міг Він там сотворити ніякого чуда, тільки небагатьох хворих зцілив, поклавши на них руки. І дивувався Він через невір’я їхнє» (Мр.6:5-6)

Можливо, Бог і зараз дивується невір’ю багатьох людей.

Вір в силу Божу. Звертайся до Ісуса – і Він поможе! Бо Він має владу над усіма силами зла!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)