#55 Долаючи конфлікти

Яків часто потрапляв у конфлікти. Перший конфлікт виник після того, як Яків обманом забрав батькове благословіння; другий – через дружину Лілю, третій – це конфлікт з Лаваном і його синами через майно (прочитаємо про нього). Про це описано в 31 розділі книги Буття (Бут.31:1-3;22-24).

В житті кожної людини є безліч конфліктних ситуацій. Є такі, що не проживуть і дня, щоб з кимось не посваритися. Та навіть, якщо ви і не конфліктна людина, конфліктні ситуації все рівно будуть траплятися. Це все звичні речі.

Конфлікт Якова з Лаваном особливий тим, що в нього аж двічі втручається Бог. Перший раз Він звертається до Якова і радить йому повертатися в землю батьків; другий раз Він звертається до Лавана зі словами: «Стережися, не говори Якову ні доброго, ні злого».

Що ми бачимо? Перш за все ми бачимо, що Бог не намагається зайняти якусь сторону, Він є над конфліктом. І Його погляд на ситуацію не завжди співпадає з нашим. Будучи на місці Якова, не кожен міг би прийняти Божу пораду. Йде конфлікт за землю, за майно, за ресурси, а Бог каже: «залиш, не відстоюй». Двадцять років Яків живе в тому краї, стільки праці вкладено, стільки побудовано всього, джерел викопано. І явно Бог на його стороні. Хочеться до кінця змагатися за своє! Але Божа порада: залиш це, вертайся до батьків, «і Я буду з Тобою». Часто в таких конфліктах доводиться вибирати: відстояти своє чи залишитись з Богом.

Яків поспіхом збирає свої речі, забирає дружин і втікає (нічого не кажучи Лавану). Коли Лаван почув про це, то загорівся гнівом. Збирає своїх вояків, озброює їх і женеться за Яковом. Ось-ось і має відбутися схватка, бою не уникнути. Але в конфлікт Якова і Лавана вдруге втручається Бог. Тепер Його звернення до Лавана: «Не говори йому ні поганого, ні хорошого». Бог остуджує емоційний накал Лавана. Бог не зацікавлений в тому, щоб розгорілося вогнище злості і сварки. Бог хоче миру між людьми. «Я маю в руці своїй силу, щоб учинити вам зло; але Бог батька вашого вчора вночі говорив до мене й сказав: “Стережися, не говори Якову ні доброго, ні злого”» (Бут.31:29).

Який кінець історії? Двоє людей, будучи переконані кожен у своїй правоті, і налаштовані на війну, заключають завіт. «Тепер укладемо договір я і ти, і це буде свідченням між мною і тобою». І взяв Яків камінь, і поставив його пам’ятником» (Бут.31:44,45).

Можливо, в чомусь є особливість людей того покоління. Люди тоді дуже цінували відносинами, цінували зустрічами. Може тому, що тоді не так просто було спілкуватися між собою, пошти навіть не було. І людей на землі було не так багато як сьогодні. А може причина в чомусь іншому…

Люди нашого покоління більше цінують комфорт, ніж відносини. Якщо хтось тебе тривожить, спричинює дискомфорт своєю поведінкою чи словами, то ми легко викреслюємо таку людину з свого життя, і йдемо на розрив відносин. Насправді, відносини стоять вище за конфлікти.

Між Яковом і Лаваном лежав багатовіковий обман. Яків каже: «ти десять разів змінював мені плату» (Бут.31:41). І Яків обманював… Але вкінці вони заключають завіт. У всіх трьох конфліктах Яків не «йшов на рожон».

Спірні питання вирішуються в діалозі. Бог за мирне вирішення конфлікту.

Лікарі говорять, що кістка, яка була зламана і зрослася, в тому самому місці ніколи повторно не зламається, оскільки тканини в цьому місці більш тверді. «Будуймо не стіни, а мости; сіймо не попіл, а квітки». Пам’ятаймо, що багато наших образ і причин конфлікту є пустими.

І ще така порада: «…не расставайтесь. И каждый раз навек прощайтесь, когда уходите на миг».

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)