#18 У єдності – сила

В Бут.11:1-9 ми бачимо як величезна група людей поставили собі ціль: «Збудувати місто і вежу, висотою до неба». Це фантастична і нереальна ціль. Не володіючи сучасними технологіями, не маючи техніки, здійснити таке – неможливо. Але в цих людей було щось таке, що це неможливе ставало можливим. Сам Господь каже: «Якщо не втрутимось, вони зроблять».

Що було в цих людей? У Господній відповіді ми можемо побачити ці фактори: «один народ, і у всіх одна мова» (вірш 6). Іншими словами, у цих людей була командна робота. Єдність і однодумність має в собі велику силу і потенціал.

Командна робота – це праця групи людей, зосереджених над вирішенням конкретної задачі.

Приклади командної роботи ми можемо побачити в футболі, війську. Там кожен має свою задачу, свою позицію. Якщо хтось буде працювати лише на себе, успіху не бачити нікому.

Ті, хто вивчає менеджмент (управління), знають, що існує таке поняття як синергія. Його зміст полягає в тому, що ефект від спільної роботи переважає ефект від роботи окремих людей. Наприклад, якщо кожен із десяти взятих людей буде будувати собі дім в одиночку, то на це піде значно більше часу і ресурсів, аніж коли ці десять людей об’єднаються в бригаду, і спочатку побудують дім першому, потім другому, потім десятому.

Принцип командної роботи ми можемо побачити в будівництві єрусалимського храму. На той час ця споруда могла сміливо претендувати на чудо світу. Секрет успіху був в тому, що була мудро організована робота. Хтось заготовлював матеріали, хтось каміння обтесував, хтось доставляв, хтось вкладав в необхідне місце. Кожен знав свою роботу.

Принцип командної роботи є і в Церкві Христовій. І про це написано, хоча не вживаються вислів команда, зате є тексти про однодумність і однодушність, про єдність і любов, про спільні зусилля, спільні молитви, спільні пожертви.

Якось в одному інтерв’ю світському виданню одного єпископа запитали, кого б він міг назвати серед відомих п’ятидесятників України. Коли я почув це запитання, у мене відразу в пам’яті почали спливати імена відомих братів цього Союзу, якими б можна було гордитися. Але відповідь єпископа мене ще більш здивувала. Він сказав: «У нас немає зірок. Ми працюємо на колективний авторитет. Небезпечно будувати на одній особі».

Дуже хороший текст на цю тему написав Павло до Ефесян (Еф.4:1-7). Він просить зберігати єдність духа в союзі миру. Так легко втратити цей стан! Щоб його зберегти треба: покора, лагідність, довготерпіння, любов. Треба також розуміння влаштування церкви, розуміння віри, Бога, і своєї участі в Його плані. Про це кажуть вірші 4-7.

Щоб зберігати єдність при різних точках зору, Августин радив так: «В головному – єдність, в другорядному – свобода, у всьому – любов».

«Отже, дбаймо про те, що служить для миру та взаємного збудування» (Рим.14:19 пер. Д. Деркач)

Ти ніколи в одиночку не зробиш того, що міг би зробити спільно з іншими. Сам по собі ти мало ефективний як в молитві, так і в конкретних справах.

Застосовуймо принцип командної роботи всюди. Особливо в церкві. Для цього (1) молімося, щоб Бог відкрив нам загальні цілі і задачі церкви, і наше особисте завдання у Його масштабному плані. (2) Зрощуймо в собі довготерпіння, лагідність і любов. (3) Нехай прийде відчуття персональної відповідальності за Божу справу.

Тоді які б великі і масштабні цілі не стояли б перед нами, ми це зробимо. Бо ми «один народ, і одна у нас мова». Для цього народу немає нічого неможливого.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)