#30 Єство має бути змінене

«Отже, одягніться, як вибрані Божі, святі та улюблені, у єство милосердя, добродушності, смиренності, лагідності, довготерпіння, будучи поблажливі один до одного та прощаючи взаємно, якщо хто на кого має образу: як і Христос простив вам, так і ви. Але понад усе це одягніться у любов, яка є з’єднувальна сила досконалості і мир Божий нехай панує в серцях ваших, до якого й були ви покликані в одному Тілі; і вдячними будьте» (Кол.3:13-15)

Ці слова написані до церкви. Через те, що тут написано має пройти кожен. А написано тут ось про що: після того, як ви воскресли з Христом, у вас має змінитися напрям життя (жити небесами). Також у вас має змінитися єство. Треба умертвити земні члени (гріхи), скинути образ ветхої людини і одягнутися у нову, «яка оновлюється у пізнанні за образом Того,Хто її створив» (вірш 10).

Після таких сказаних слів, ап. Павло розшифровує, у що саме треба зодягнутися. Причому, не маску одягнути, не тимчасовий одяг. А мова йде про єство, або серце – як сказано в пер. Хоменка. Єство – це природа, натура, суть, зміст.

Насправді, серйозний виклик і задача стоїться перед кожним із нас. Треба, щоб відбулася зміна природи, суті твоєї і моєї, натури. В принципі, це одна з головних подій має бути в житті. Це щось дуже важливе.

Не треба нагадувати, що собою представляє стара гріховна природа. Вона успадковується. Хоча дехто не згідний: невже навіть діти мають гріховну природу?

Приклад. Сидять двоє дітей, хлопець і дівчинка, за одним столом. Батьки приносять торт і дають хлопчику один кусочок, а дівчинці – два. Той, кому дали один, розплакався, почав кричати. Тоді батьки поміняли тарілки місцями. Вже у хлопця два куски, а у дівчинки – один. І що ви думаєте? Тепер розплакалася дівчинка. Батьки питають: чого ти плачеш? Вона каже: це несправедливо! І тоді батьки говорять їй: а чого ти не плакала тоді, коли в тебе було два куски, а в твого братика – один. Адже це теж було несправедливо.

Питання до всіх: чому на однакову ситуацію вони відреагували по-різному? Чому ми на однакову ситуацію реагуємо по-різному: як тільки нас стосується, як тільки не так поступили з нами чи з нашими дітьми, ми тут же даємо про себе знати! Бо це егоїзм, це стара природа.

Ми любимо себе. І найперше на фотографії ми шукаємо себе улюблену чи улюбленого. Фотографія найкраща та, де ми гарно вийшли (хай хоч всі там із закритими очима сидять). А якщо ми на ній не гарно вийшли, то навіть якщо всі інші гарні на ній, фотографія не вдала.

Єство має бути змінене! Риси цієї натури: милосердя, добродушність, смиренність, лагідність, довготерпіння, поблажливість, прощення. Тільки не плутаймо: не намагатися виглядати так, а бути по природі такими.

А понад усе зодягніться в любов. Як виглядає одяг любові: «Любов довготерпить, милосердствує, любов не заздрить, любов не величається, не гордиться, не безчинствує, не шукає свого, не дратується, не замислює зла, не радіє неправді, а співрадіє істині; усе покриває, усьому вірить, на все надіється, все переносить. Любов ніколи не перестає, хоч і пророцтва припиняться» (1 Кор.13:4-7)

Любов – це союз досконалості, з’єднувальна сила. Любов – це сила, яка удержує разом, поєднує.

І це зрозуміло, що відносини між людьми, в церкві, мають будуватися на любові. А на чому взагалі можуть будуватися відносини? Крайня ступінь – це коли відносини будують на ненависті. Останнім часом набув поширення чомусь такий підхід, коли відносини будуються на недовірі, підозрі. З людиною ви ще не знайомі, а вона вже підсвідомо очікує, що ви щось хочете від неї, хочете обманути, використати.

В інтернеті є маса таких соціальних роликів – коли перехожим пропонують щось отримати безкоштовно. Людей це насторожує. Вони намагаються зловити в чому обман. Навіть коли просто підходять до людини познайомитися, люди відразу роблять крок назад, міцніше тримають телефон і гаманець… Настороженість потрібна. Але це показує, підхід, який ми кладемо в основу знайомства.

І проникає це в церкву. Одне одного підозрюють, вишукують якийсь промах, осуджують… Поклади в основу довіру. Повір людині. Любов вірить.

Христос коли нас вибрав і покликав, то Він довірив нам. Навіть авансом дав цю довіру, знаючи наперед, що ми там і там згрішимо… Навіть зараз Бог нам довіряє. Ми падаємо, відступаємо, і коли приходимо з покаянням, Він не підозрює нас, а чи не зробимо ми цей гріх знову в майбутньому. Може і зробимо, і Бог це знає, але Він прощає, піднімає і вірить нам. Бог нам вірить. Він вірить, що ми зробимо те, що обіцяємо; Він бачить нас в Царстві! Як не вистачає цієї довіри між нами… Бачити хороше, вірити, що ця людина здатна на хороше.

Одного разу фарисеї запитали Ісуса, коли прийде Царство Боже? Ісус відповів так: «Не приходить Царство Боже так, щоб можна було бачити його очима. І не скажуть: «Ось тут!» або: «Ось там!». Бо Царство Боже всередині вас» (Лк.17:20,21). Читаючи Біблію, я зупинився на цій фразі. Царство Боже всередині вас! Якщо поглянути на значення слова «всередині», то воно має ще такі значення: в, між, серед. Тобто можна сказати так:

– Царство Боже у вас (у ваших серцях, думках, розумі). У вас думки такі як в Христі Ісусі, у вас бажання виконувати волю Божу в досконалості (як вона виконується на небі), свято жити і т.д.;

– Царство Боже серед вас (ваша церква має являти в собі образ Божого Царства). В Божому Царстві люди житимуть за тими ж законами, за якими нині живе церква. Часто Христос казав учням: у світі так прийнято, а у вас нехай буде ось так.

Духовна людина – це представник, громадянин Царства. Ви відчуєте таку людину. Вона ніколи не ображатиме, не наживатиметься на вас, вислухає, помолиться, якщо треба, то поплаче і посміється з вами. Від неї чути лагідністю, вона випромінює добро, мир.

Над такими людьми вже була звершена велика Божа робота, і самі вони добряче попрацювали над собою. Вони умертвили свої земні члени, скинули образ ветхої людини і одягнулися у нову. У цих людей нове єство. Вони непопулярні нині (їхні висоти займають часто нагліші, хитріші), але їхнє Царство Небесне. Тому вони і спокійні…

Зодягнімося в чесноти Божого Царства. Проявляймо вже і тут Царство Христа. Хай прийде ця переміна.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)