#33 Знати дороги та діла Господні

«Він показав дороги Свої Мойсеєві, діла Свої – синам Ізраїлевим» (Пс.103:7)

Якщо глибше поглянути на цей текст, що ми можемо побачити? Що є різний рівень взаємовідносин з Богом.

Відкривати дороги – це ділитись своїми планами, намірами, бажаннями. Відкривати діла – це констатувати те, що зроблено. Бог являє чудеса серед народу – і це бачать усі, навіть невіруючі деякі можуть бачити. Але Своїми бажаннями і намірами діляться лише з тими, з ким в близьких стосунках.

Що Бог відкрив Мойсею і що відкрив синам Ізраїлевим?

Бог показав Ізраїльтянам Свої діла – могутню руку над Єгиптом (10 кар), чудеса в пустині (манна з неба, вода зі скелі), знищення ворожих народів навколо. Споглядання Божих діл має позитивний вплив на людину – приходить страх Божий, благоговіння, захоплення величчю Бога і т.д. Споглядання Божих діл наближує людину до Бога. І блаженний той хто бачить і спосібний бачити Божі діла.

Багато сьогодні не бачить Бога, Його руки, Його дій – розум людини промитий іншим. Але важливо, особливо пророкам, берегти розум від промивання світськими ідеологіями.

«І було мені слово Господнє, говорячи: Що ти бачиш, Єреміє? А я відказав: Я бачу мигдалеву галузку. І сказав мені Господь: Ти добре бачиш, бо Я пильную Свого слова, щоб справдилось воно» (Єр.1:11,12). «Око то світильник для тіла. Тож як око твоє буде здорове, то й усе тіло твоє буде світле» (Матв.6:22).

Ще біда в тому, коли Божі діла перестають звершуватися. Пам’ятаєте славу першого храму і другого? Пам’ятаєте той час, коли «Господнє слово було рідке за тих днів, видіння не було часте» (1Сам.3:1)? Пам’ятаєте період 400-літнього мовчання? Пам’ятаєте, якою була реакція народу, коли Христос зцілив прокаженого? «І той устав, і негайно взяв ложе, і вийшов перед усіма, так що всі дивувались і славили Бога, й казали: Ніколи такого не бачили ми!» (Мар.2:12). Коли Бог являє свої діла в народі – народ благоговіє перед Богом.

Тепер поглянемо, що Бог відкривав і показував Мойсею. Зауважте, який рівень взаємовідносин: «І говорив Господь до Мойсея лице в лице, як говорить хто до друга свого» (Вих.33:11).

Приклад, як Бог відкривав дороги Свої: «І говорив Господь до Мойсея: Іди, вийди звідси ти та той народ, що ти вивів його з єгипетського краю до того Краю, що Я присяг був його Авраамові, Ісакові та Якову, говорячи: Нащадкам твоїм дам його, і пошлю перед лицем твоїм Ангола, і попроганяю ханаанеянина, амореянина, і хіттеянина, і періззеянина, хіввеянина, і євусеянина, до Краю, що тече молоком та медом...» (Вих.33:1-3)

Я переконаний, що своїм служителям, своїм вірним посудинам, Господь бажає відкривати не лише діла, але й дороги – які небезпеки чекають, які рішення приймати, яким шляхом іти, що робити в конкретній ситуації і т.д. Але це вимагає зближення з Богом, більш тісних стосунків. Чому сьогодні такі загальні пророцтва? А якщо і йде якась конкретика, то часто лжепророцтво, бо надивившись і наслухавшись чогось, пророкують від себе, бажання свого серця. Щоб була конкретика, треба з Богом бути як Мойсей.

Погляньте на характер Мойсея. Це був лагідний чоловік, він ніколи не виставляв себе, не підвищував голос, не відстоював свою точку зору, не вступався за себе.

Це несправедливо вимагати, щоб Бог показав нам дороги Свої, а жити за бажаннями плоті. Таке дерзновіння може призвести до біди.

Мойсей – це чоловік віри! «Вірою Мойсей, коли виріс, відрікся зватися сином дочки фараонової. Він хотів краще страждати з народом Божим, аніж мати дочасну гріховну потіху. Він наругу Христову вважав за більше багатство, ніж скарби єгипетські, бо він озирався на Божу нагороду. Вірою він покинув Єгипет, не злякавшися гніву царевого, бо він був непохитний, як той, хто Невидимого бачить» (Євр.11:24-27)

Мойсей в точності передавав слова Божі. Ми не раз читаємо, як він отримавши слово від Бога, виходив до народу і «сповіщав усе». Він ніколи не додавав нічого до слів, ніколи! Є такий вислів в Новому Завіті: «Мойсей сповістив був усі заповіді за Законом усьому народові» (Євр.9:19)

«І Мойсей вірний був у всім домі Його, як слуга, на свідоцтво того, що сказати повинно було. Христос же, як Син, у Його домі. А дім Його ми, коли тільки відвагу й похвалу надії додержимо певними аж до кінця» (Євр.3:5,6). (Значення слова «відвага» (паррєсіа) – відкритість, відвертість, прямота, прямодушність, щирість, чистосердечність, сміливість, мужність, відвага, дерзновення, впевненість, тверде сповідання).

«Чи в місті засурмлять у сурму, а народ не тремтітиме? Чи станеться в місті нещастя, що його не Господь допустив? Бо не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам» (Ам.3:6,7)

Закликаю до побудови тісніших відносин з Богом! Характер Мойсея, а ще більше – характер Христа – має бути нам за взірець. Намагаймося більше зрозуміти серце Бога, бажання Бога. Ревнуймо про це! І буде Бог відкривати діла Свої, і дороги Свої.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)