#28 Час швидкоплинний

Усі, хто спостерігає за життям, погоджуються з тим, що воно швидко проминає. Щоб якось передати швидкоплинність життя, використовують різні порівняння: життя як пара, як вітер, як дим, як політ пташки і т.д.

«Дні мої біжать скоріше за ткацького човника та прямують до кінця без надії» (Йов.7:6)

Прочитаємо інші переклади:
«А дні мої стали швидчіші за ткацького човника, і в марнотній надії минають вони...» (Йов 7:6 – пер. Огієнка)
«Життя біжить хутчіш, ніж нитка в верстата, йде до завершення воно у безнадії» (Йов 7:6 – пер. UMT)
«Дні мої линуть швидше, ніж човник, і безнадійно пропадають» (Іов 7:6 – пер. Хоменка)

Це сказала людина, яка прожила більше ста років. Лише після своїх страждань він прожив ще 140 років.

Ткацький човник – це деталь ткацького верстата, за допомогою якого в процесі ткання у зів між нитками основи прокладається нитка піткання. Він бігає з одного кінця в інший. А за собою залишає слід – прокладену нитку. Нитка за ниткою – вкінці виходить полотно.

Це порівняння точно передає життя з різних сторін.

1. Ваше життя має обмежений ресурс. Ткацький станок працює поки не скінчиться нитка в котушці. Так і життя! Воно має обмежений ресурс.

Мойсей сказав, що протяжність цієї нитки життя – в 70, при силах 80, років. Ми не знаємо точно, в кожного по-різному. Прийде час і нитка закінчиться. Її ресурс обмежений, навіть дуже обмежений!

Але часто стається, що нитка реветься так і не дійшовши до кінця котушки. Тому другий урок:

2. Необережне поводження з життям може призвести до його передчасного кінця. Не завжди нитка в ткацькому станку доходить до кінця свого ресурсу. Вона часто рветься на півдорозі. Десь через неуважність, десь сил не розрахували і сильніше потягнули, а також через інші причини.

Звісно, ми віримо, що Бог відміряє нам роки життя. Але погодьтеся, що якщо ви будете необережні з своїм життям (будете бувати в небезпечних місцях, будете недбалі до свого здоров’я, будете ігнорувати основні правила безпеки і закони природи) – велика ймовірність, що ви підете з цього життя раніше.

Ну, раніше – і що з того? Раніше потрапимо на небеса? Воно то так. Але полотно ваше буде не закінчене, справи ваші (які хотів через вас звершити Бог) будуть не завершені.

3. Твоє життя не просто летить, воно залишає слід. Образ пари чи диму не так точно передає цю ідею. Хоча там теж лишається слід. Але через короткий час він розчиняється. А в ткацькому верстаті це показано дуже наглядно.

Оцей човник, який протягує нитку з одного краю в інший, він шар за шаром формує якесь полотно. Якийсь невірний рух – і цей слід вже назавжди залишиться на полотні.

Поглянь на своє життя. Який візерунок ти створив своїми вчинками на полотні життя? У вічності це полотно відкриється. Його Бог буде вивчати, оцінювати.

4. Не пускайте життя на самоплив, воно має рухатися згідно задуму. Тоді буде гарне полотно. Якщо просто нитка біжить по ткацькому станку, то це марнотратство.

Чи є такі люди, які сідають за ткацтво, плетіння, вишивання, заздалегідь не поставивши перед собою схеми. Хаотично накладати нитку на полотно немає змісту.

Має бути ціль життя – скільки раз про це говориться! І у віруючих, і в невіруючих мають бути цілі в житті. Але у віруючих особливо. Бо вони вірять, що буде вічність. І одна з цілей – це підготовка до вічності. Ми ж хочемо бути людьми гідними...

Люди живуть просто в своє задоволення. Це все одно що дивитися як біжить нитка і тішитися, казати: як гарно вона біжить. Куди біжить? Якщо результату немає... І не вічно вона буде бігти...

Йов дивиться на своє життя, на ткацький станок. Він розуміє, що життя минає дуже швидко.

І ще він каже дещо: роки минають без надії, без цілі. Так, в нього був такий період... Такі періоди є. Коли болить, повно проблем, з хворобою борешся... Яка тоді ціль життя, як служити? Не до того. Якщо ви бачите таких людей, будьте милосердні до них. Якщо ви зараз самі проходите такий період, продовжуйте вірити в Бога. Це тимчасові моменти. Бог виведе, і наповнить ваше життя змістом.

Отже, «Дні біжать скоріше за ткацького човника та прямують до кінця». Наповни життя надією, змістом. Зміст життя – Христос. І тоді смерть буде надбанням.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)