#37 Значення молитви в житті Мойсея

Кожен відноситься до молитви по-різному. Але дійсний стан речей показує не те, як ми дивимося на цю річ, а те як на неї дивиться Бог. Якась річ може бути для нас усім нашим життям, а для Бога – це пустота; і навпаки. То звідки ж нам знати як дивиться на молитву Бог? Однозначно, з Писання.

В Біблії є один розділ, в якому Мойсей стисло розповідає про значення і роль молитви у своєму житті. Це 9-й розділ Повторення Закону (Повт.9:13-29)

Хто зауважив, скільки разів Мойсею доводилося молитися?

Ситуація 1. Народ зробив собі ідола, розбестився і збочив з дороги (вірш 12). Бог, який дивиться на серце і бачить суть людини, сказав, що народ той жорстокосердий. Вже навіть вирок є над цими людьми – гнів Божий має скоро їх знищити. Але що робить Мойсей? «І впав перед Господом, молився… сорок днів і сорок ночей, хліба не їв і води не пив» (вірш 18). Мойсей отримує відповідь, Бог вислухав молитву.

Ситуація 2. «І на Аарона вельми розгнівався Господь, і хотів погубити його. Але я молився того часу і за Аарона» (вірш 20)

Ситуація 3. Ізраїль знову проявив непокору. «І впавши перед Господом, благав я сорок днів і сорок ночей, в які я молився, бо Господь сказав, що хоче погубити вас. І молився я до Господа…» (вірш 25)

Ситуація 4. Вже коли Мойсей витесав собі нові таблиці і пішов на гору. «І пробув я на горі, як і за тих перших днів, сорок днів і сорок ночей. І послухав мене Господь і цього разу…» (Повт.10:10).

Хочу наголосити на деякі речі:

1. В більшості випадків ми не знаємо, що задумано в духовному світі відносно тої чи іншої людини. Тому наші молитви мають носити постійний характер. Мойсею Бог відкривав, що от народ має бути знищений – і тоді Мойсей, як ми кажемо, ставав у пролом. Ми не знаємо, що чекає нас в майбутньому – тому молитовна сторожа має бути постійно.

2. Нам так легко читати, як Бог відповідав на молитви Мойсея. Але кожного разу Мойсей, щоб вблагати Господнє лице, платив велику ціну. Чи звернули ви увагу, як кожного разу, згадуючи про свої вирішальні молитви, він каже, що молився «сорок днів і сорок ночей», інколи всі ці дні він був у пості. То якщо Мойсей, законодавець Ізраїлю, з яким так близько був Господь, щоб отримати відповідь на молитву, молився сорок діб, то чому ми зупиняємося у своїх молитвах, якщо Господь дає відповідь не відразу? Треба платити ціну.

3. Бог хоче конкретних молитов. Перший випадок, коли Ізраїль зробив собі ідола. Ми бачимо, що Мойсей зробив дві окремі молитви – за народ, і окремо за Аарона. Не час зараз розглядати причини, чому за Аарона треба було звершити окремі молитви, але Бог захотів конкретної молитви.

4. Щоб досягти результату, крім молитви, треба ще певні вчинки робити. Перше ніж стати у сорокаденний піст і молитву, Мойсей руйнує ідола, якого створив народ. Бо якби ідол стояв і далі, то я думаю, що ті молитви мало що дали. Може і ти молишся за когось чи за себе, а ідол стоїть. Може ти сам приносиш у свій дім речі, які стають ідолами і віддаляють тебе чи твою сім’ю від Бога?

Мойсей змушений витесувати нові таблиці. Нелегка це праця, але її треба робити. Усунути ідола – це перший крок, другий крок – принести народу Закон, Слово від Бога. І аж після цього звершити молитву. Тоді вона буде ефективною.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)