#48 Абсолютні цінності

«На третьому році царювання Іоакима, царя іудейського, прийшов Навуходоносор, цар вавилонський, до Єрусалима та взяв його в облогу. І віддав Господь до рук його Іоакима, царя іудейського, та частину посуду Дому Божого, і він відправив їх у землю Сеннаар, у дім бога свого, а посуд цей вніс до скарбниці дому бога свого» (Дан.1:1-2)

«Цар Валтасар одного разу справляв великий бенкет для тисячі вельмож своїх, і на очах тисяч пив вино. Сп’янівши від вина, Валтасар наказав принести золоті та срібні келихи, які Навуходоносор, батько його виніс із єрусалимського Храму, щоб пити з них цареві та вельможам його, дружинам його та наложницям його. Тоді принесли золоті келихи, що були взяті зі Святилища Дому Божого в Єрусалимі; і пили з них цар і вельможі його, дружини його та наложниці його. Випивши вони, вихваляли богів золотих і срібних, мідних, залізних, дерев’яних і кам’яних» (Дан.5:1-4).

Ми живемо в епоху постмодернізму. Головним поняттям цієї епохи є релятивізм. Релятивізм – це принцип, згідно з яким все в житті має відносний характер і залежить від обставин і точки зору.

Я думаю, що ви з тим погоджуєтесь, що в світі є речі відносні, а є абсолютні.

Приклад: Оцінки в школі – відносні. Це відносна шкала оцінювання. Коли я навчався в школі, в нас були різні класи: один клас з поглибленим вивченням іноземних мов, а інший – звичайний. Відповідно, складність різна. І той, хто навчається в класі з поглиненим вивченням іноземних мов, отримавши оцінку 8, буде мати більші знання, ніж той хто отримав оцінку 8 в звичайному класі. А школи є різні, різні системи освіти в країнах і т.д.

Але є також речі абсолютні, які не можуть змінюватися, вони всюди сталі.

Люди нашого часу мислять поняттям відносності: начебто все у світі відносне. Вони кажуть, що у кожного своя правда.

Якби у світі не було абсолютів, був би хаос. Приклад. Коли на світлофорі стоять автомобілі і починають помаленьку рухатися, то знаходячись за кермом спочатку незрозуміло стоїте ви чи їдете, адже одночасно починають їхати і інші автомобілі, які поруч. Для того, щоб визначити рух, потрібно знайти якусь нерухому точку і прив’язатися до неї, від неї вести порівняння. Такою точкою може бути нерухоме дерево чи будинок на узбіччі.

Дорогоцінний золотий посуд в храмі символізував Божу славу і владу, Бога як найвищу цінність. Навуходоносор спочатку взяв абсолютну цінність і зробив її відносною, а Валтасар знецінив Бога до нульової цінності, використавши золоті келихи з Храму на своєму поганському бенкеті.

На землі є абсолютні цінності. Це цінності, які не мають змінюватися впродовж всіх віків. Це:

– Господь як єдиний Бог. Перша заповідь: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене»;
– Христос – як єдиний Спаситель. «І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» (Дії 4:12);
– Сім’я – як союз чоловіка і жінки. «І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх» (Бут.1:27);
– Розуміння добра і зла. Бог дав людині моральний закон, Він був прописаний в сумлінні ще коли не було Святого Письма.
– віра, надія, любов, доброта, правда, гідність, чесність.

Найважливіші положення християнства були проголошені в Нагірній проповіді Ісуса Христа. Вона містить у собі звернення до моральних ідеалів (Мт.5:3-10).

Як би не змінювалася культура, розвивалось людство, ці цінності мають залишатися незмінними. Ці та інші цінності формують наше світосприйняття, наш світогляд. Церква є стовп і утвердження істини. Не зміщуймо абсолюти, які встановив Бог. Не пересувайте їх межі. Не піддавайтеся впливу світу. Копайте істину, відстоюйте істину. Живіть по істині. Бо коли абсолютні істини стають у вашому житті відносними, коли вони знецінюються, Бог починає судитися.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)