Про планування сім’ї у віруючих (думки пасторів)

Досить часто, коли мова заходить про багатодітні віруючі сім’ї, доводиться чути закиди, що дітей багато у них через те, що вони не контролюють народжуваність, їм заборонено користуватися контрацепцією, родять «скільки Бог дасть» і т.п. Побутують навіть думки, що інтимну близькість віруючі мають лише для того, щоб зачати дитину. Багато є міфів і стереотипів…

Але коли постає питання планування сім’ї (дітей) серед самих віруючих, то виникає певна нерозбірливість – досить широкий спектр тлумачень, немає єдиного вчення, позиції Союзів.

Якось, нині покійний, пастор-учитель Віктор Куриленко, який викладав теми на сімейну тематику, в одній із церков під час семінару озвучив свою позицію відносно використання засобів контрацепції. Та це спричинило дискусії в церкві, адже позиція пастора і тієї громади була іншою. Після цього Віктор Куриленко, викладаючи семінари у церквах, прийняв рішення не відповідати на це запитання, натомість радив із ним звертатися до місцевого пастора.

Тема доволі об’ємна, якщо вдаватися в детальне обґрунтування тої чи іншої позиції. Однак, провівши загальний огляд віровчень Союзів чи заяв їхніх керівників, можу сформулювати такі твердження:

1. Егоїстичне бажання не мати дітей йде всупереч волі Божої, а отже, є гріховним. Діти – це благословіння;

2. Інтимні стосунки в сім’ї призначені не лише для продовження роду, але й для насолоди. До такого твердження ми приходимо, проаналізувавши Біблійні цілі шлюбу, серед яких, окрім дітонародження (Бут.1:28), спілкування (Бут.2:18) і уникнення блуду (1Кор.7:9; 1Кор.7:2) є ще й насолода. Людина народжується з певними бажаннями, в яких немає нічого поганого, коли вони задовольняються в шлюбі. «втішайся дружиною юності твоєї… насолоджуйся коханням її безустанно» (Пр.5:18,19);

3. Відповідальність за народження дітей несуть чоловік та дружина, керуючись здоровим розумом та наукою Писання. Планування дітей – це нормально;

4. Використання абортативних засобів контрацепції є однозначно недопустимим, що ж до неабортативних – на власний розсуд (єдиної думки немає).

Ось деякі з існуючих позицій.

Офіційна позиція в питанні планування дітей ХВЄ Білорусі наведена в Християнському журналі «Благодать» №5-6 (травень-червень) 2007 року [1]:

«Сьогодні в світі користуються різними методами запобігання від вагітності, але для християн абсолютно неприйнятними є ті з них, які викликають відторгнення вже заплідненої яйцеклітини (внутрішньоматкові спіралі і ін.) або її пряме знищення (аборт). Найбільш відповідними вважаються так звані природні способи запобігання – ті, які не створюють штучної перешкоди для зачаття, а базуються на природних, передбачених Творцем, біологічних циклах і процесах в організмі жінки» (Олег Акуленко, регіональний пастор церкви «Благодать»)

На офіційному сайті Союзу в розділі віровчення «Сім’я. Виховання дітей» зазначено наступне: «Зауважимо, що аборт і використання внутрішньоматкових спіралей, є, по суті, вбивством, як засіб планування абсолютно неприйнятні для християнської сім’ї».

Петро Сельський, український вчений у галузі медицини, доктор медичних наук, професор, пастор Церкви християн віри євангельської України на запитання «Для християнина контрацепція і планування сім’ї – це нормально?» відповів так:

«Нормально. Контрацепція, яка застосовується до того, як відбулося зачаття - це нормально. Але як тільки зачаття відбулося, всі контрацептивні засоби з точки зору Біблії є недопустимими» [2].

Повна відповідь доступна за посиланням нижче.

Михайло Паночко, старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської, на запитання про те, яка офіційна позиція Союзу ХВЄ в питаннях допустимості використання засобів контрацепції у християнських сім’ях, відповів наступним чином:

«Ми однозначно виступаємо проти гріха вбивства (аборту). Про контрацепцію можна думати тільки у виняткових випадках: загроза здоров’ю матері або коли у сім’ї, що вже має дітей, виникають непереборні обставини у вихованні» [3].

Натомість єпископ «нереєстрованого» братства Річард Ціммерман (ОЦХВЄ, Германія) категоричний в цьому питанні:

«в будь-якому випадку кожен з нас повинен розуміти, що ніколи і ні за яких обставин віруючі не можуть користуватися ніякими засобами контрацепції (запобігання вагітності), оскільки всі вони або штовхають людину на гріх Онана, або отруюють жіночий організм, або просто непомітно вбивають зародок, принісши при цьому шкоду і організму жінки (відомо, наприклад, що протизаплідні таблетки сприяють виникненню у жінок ракових захворювань грудей і внутрішніх органів). Будь-які з перерахованих вище або подібних дій – великий гріх перед Богом».

На сайті церкви «Воскресіння», де пастором є Василь Боєчко (єпископ УЦХВЄ), розміщено статтю «Про подружнє життя», у якій йдеться про те, що не варто використовувати засоби контрацепції, натомість, коли є така необхідність, використовувати метод розпізнавання плідності.

«Будь-яка контрацепція спрямована на повне або тимчасове знищення здатності до відтворення потомства одного або обох подругів… Подружжя може жити, використовуючи методи розпізнавання плідності. Коли немає наміру зачати дитину, подружній акт відбувається лише в неплідний період жінки, а в плідний період подружжя стримується від нього. Це тип мислення і спосіб життя подружньої пари, в основі якого лежить відкритість життю і повагу до гідності людини, відкритість для подружнього діалогу та діалогу з Богом, що виключає використання будь-якого методу або засобу проти зачаття. Ці методи дозволяють дружинам розпізнавати свої дні, коли можливе, або неможливе зачаття, і в порозумінні з Творцем і одне з одним планувати / відкладати вагітність.

Методи розпізнання плідності мають цілу низку переваг: не викликають змін в природних процесах організму, дозволяють вибрати оптимальний час для зачаття (особливо важливо для пар зі зниженою здатністю до відтворення потомства), дозволяють відповідально планувати продовження роду. Також вони зберігають природність інтимної близькості і повагу до обох по другів…».

На запитання «то в чому полягає відмінність між методом розпізнавання плідності і контрацепцією, якщо в обох випадках метою є уникнення зачаття» дається таке пояснення: «У контрацепції подружній акт, який за своєю природою глибоко пов’язаний з відповідальним рішенням, відділений від відповідальності і контрацептиви спричинюють непотрібність зміни статевої поведінки. Внаслідок чого приходить відчуття «безпеки», вседозволеність, а потім і незадоволення своєю дружиною або чоловіком».

Неодноразово на це питання відповідав пастор Олександр Шевченко:

«В різні часи, в різні періоди розвитку церкви були різні точки зору на це питання. Однозначно, що питання інтимної близькості між подружжям носить подвійне призначення. Раніше розумілося, що тільки дітородне призначення виправдовує інтимну близькість між подружжям. Про це були розвинені цілі вчення, різні погляди, точки зору досить таки відомих богословів. Сьогодні я не думаю, що це під тиском часу, але достатньо відкрити Біблію, мати не упереджену думку і подивитися, як багато в Біблії є текстів Писання щодо цього питання.

Коли починають деякі говорити, що це треба лімітувати, що це треба тільки ось в таких умовах, як можна менше бачити оголені тіла одне одного, я вважаю, що це – абсолютно людські речі. Як правило, їх розвивають люди, незадоволені у своєму сексуальному житті. І вони розвивають ці фантазії і покладають на людей тягарі – тягарі, які самі не можуть носити, а вимагають цього від інших. Виходячи з Писання, я переконаний, що, навпаки, ухилятися один від одного – це означає провокувати один одного десь на стороні «доїдати», тому що ти створюєш штучний голод, штучно залишаєш людину голодною. Ти її штовхаєш, провокуєш її на те, щоб вона десь «доїдала», дозадовільняла свої нормальні, звичайні, Богом створені, фізіологічні потреби. В рівній мірі я вважаю, що є небезпека і збуджувати себе штучно…

Є контрацептиви, які дійсно переривають вже зароджене життя – категорично не можна ними користуватися, але є ті, які дійсно не дозволяють виникнути новому життю – і ось ці методи запобігання допустимі» [5].

Список джерел:

1. https://xn--b1agz2ae.xn--90ais/pub/File/5-6.07.pdf
2. https://youtu.be/if1Fw2eopvw
3. https://risu.ua/quot-ne-sekret-shcho-v-moralnomu-vidnoshenni-ukrajinski-hristiyani-protestanti-vinyatki-zvichayno-ye-na-poryadok-vishche-vid-prihozhan-t-zv-tradiciynih-cerkov-quot_n19234 4. http://gs.lviv.ua/pro-podruzhnje-zhyttya/
5. https://asim.org/questions/vazhen-li-seks-dlya-pary-muzha-i-zheny-vopros-kontratseptsii-predohraneniya/
Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець