#16 Унікальні властивості ґрунту (Audio_message)

Поговоримо про серце людини. Серце в Біблії – центр мислення, переживань, емоцій, прагнень. В Приповістях написано: «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя» (Пр.4:23). Перефразовуючи, можна сказати так: над усе, що лише стережеться, стережи своє мислення, переживання, свій емоційний стан, звертай увагу на свої прагнення і бажання, бо від цього буде залежати твоє життя.

«І сказав Він: «Так і Царство Боже подібне тому, якщо людина кине насіння в землю, і чи буде спати, чи встає вночі і вдень, але як насіння сходить і росте, — вона не знає. Бо земля сама із себе породжує спочатку зелень, потім колос, а потім повне зерно в колосі» (Мр.4:26-28) Людське серце таємниче і незбагненне. Щоб розкрити його таємниці будови, Христос в якості образу використовує земельний ґрунт. Ґрунт має унікальні властивості, це чудне середовище – там проростає все, що впаде. Нахиліться до невеликого клаптика землі, і порахуйте скільки там, умовно кажучи в квадратному сантиметрі, рослин. Безліч! Кожен міліметр заповнений. Є всякі рослини: які видають неприємний запах, близько не підходь; є принадні на вигляд, але до них не торкайся – отримаєш опіки, а є й добрі, корисні, лікувальні, придатні до споживання.

Таким же є і серце людини. Воно, як і земля, має унікальну властивість – породжувати. Пригляньтеся до свого серця – скільки там думок народжується, планів, дій, скільки емоцій і переживань виникає різноманітних. Будь-що, що потрапляє у ваше серце (не лише до розуму, а до серця), проростає там.

Наприклад, я скажу: «Ти дуже гарно виглядаєш!». І якщо ви взяли це слово до серця, там народяться відповідні переживання – піднесеність, радість, народяться інші думки в цьому напрямку – що стосуються одягу, зачіски, зовнішності. Я кинув насіння в землю, і чи буду спати, чи буду працювати – там автоматично будуть відбуватися запущені процеси.

Якщо я скажу: «не співай більше в хорі, в тебе немає ні слуху, ні голосу». Якщо ви візьмете це слово до свого серця, воно породить масу інших, протилежних процесів. Я можу забути вже про це слово, а воно буде у вас рости роками. Від нього розростуться інші рослини – взагалі не сідати в хор, взагалі не приймати участь в служінні. Ваша образа на мене породить у вашому серці інші процеси – гнів, обмовляння, злі наміри. І з однієї зернинки може вирости ціла плантація.

В серці завжди будуть відбуватися якісь процеси, думки, мрії. Але з нічого не може щось прорости. Там проростає все те, що надходить до нас через наші органи чуття. Їх є п’ять: очі (зір), вуха (слух), язик (смак), ніс (нюх), шкіра (дотик, відчуття болю, температури). Якби їх всі заблокувати, то в наше серце нічого не потрапляло б. Але вони відкриті. І тому треба стежити, що через них потрапляє у наше серце, яке зерно. А зерно – це інформація в першу чергу.

Друга річ, про що треба подбати – про умови зростання. Недобрі зерна ми не пускаємо до серця, а добрі беремо. Але, щоб вони проросли, треба, щоб в серці була гарна погода, не було засухи, тернини і будяччя. Якщо бур’яни ростуть самі, то добрі зерна треба поливати. Про добрі речі, особливо Боже Слово, треба самому собі нагадувати (хоч ми і чули це, і воно вже посіяне).

Боже слово – це унікальні зерна. Це не просто інформація. «Бо Слово Боже живе, і дієве, і гостріше всякого меча обосічного, і проникає до розділення душі й духа, суглобів і мізків, і розпізнає думки й наміри серця» (Євр.4:12).

І тут не обійтися без Святого Духа. Не кількість інформації нас змінює, а глибина відкриття. Якщо Дух Святий не працює з нами під час слухання, у наше серце нічого не посіється. Дух Божий дає розуміння слова.

Ще одна особливість людського серця – з часом воно може черствіти.

«Ісус, покликавши дитину, поставив її серед них і сказав: «Істинно говорю вам: якщо не навернетесь і не будете, як діти, не ввійдете в Царство Небесне» (Мт.18:2-3).

Дитячі серця особливо чисті і чутливі до всього. Пам’ятаєте той час, коли ви раділи кожній весні, літу, осені, зимі? Пам’ятаєте, як захоплювались красою квітів, як вас вражав тваринний світ? А пам’ятаєте, як рахували зорі в нічному небі? Я помітив, що з рокам людина вже не звертає увагу на ці речі: їй байдуже яка погода, як цвітуть дерева, схід і захід сонця. Ми робимось менш чутливі до людей і подій навколо. Серце стає менш сприйнятливе.

Таким наше серце робить життя… Для того, щоб вижити. Це закони природи.

Тварини, які живуть в Арктиці мають густішу шерсть, більшу товщину жиру під шкірою – це природа робить, щоб краще їм переносити морози. Долоня дитини і долоня дорослого чоловіка теж відрізняється – в другого шкіра більш тверда, не така чутлива, в мозолях. Вона стає такою в процесі роботи, вона мусить бути такою, інакше вона буде дуже вразлива і подразнена.

І подібно серце людське. З роками воно зустрічається з обманом, жорстокістю, зрадою, болем, нездійсненними мріями, розчаруваннями. І в тяжких реаліях життя його оболонка робиться твердішою. Воно вже не таке відкрите, чутливе, вже не так сприймає все навколо. І менше людина радіє життю… Менше помічає того, що робить Бог. Не так сприймає.

Недаремно кажуть, що найкраще навчати людину в дитинстві, в юності.

Я переконаний, що Христос може зцілити серце і повернути його першопочаткову красу, зробити його чутливим і відкритим. І тоді вернеться знову весна… Запанує життя.

Тому той же Соломон сказав так: «Сину мій! До слів моїх прислухайся і до промов моїх прихили вухо твоє! Хай не відходять вони від очей твоїх, зберігай їх усередині серця твого: бо вони — життя для того, хто знайшов їх, і здоров’я для всього тіла його» (Пр.4:20-22). Божі слова – це зерно, насіння, яке в серці починає проростати. Серце має подібні властивості, що й ґрунт – у ньому проростає все, що там знаходиться. Тому його треба чимось заповнювати, засівати. А щоб було чисте мислення, приємні переживання, гармонійний емоційний стан і вірні орієнтири в житті (прагнення), зберігай в середині свого серця Божі закони.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець