#12 Чи не є твоя професія грішною? (Audio_message)

«І сталось, як Ісус сидів при столі у домі, ось зійшлося багато митників і грішників, і вони посідали з Ним та з Його учнями» (Матв.9:10)

«Поправді кажу вам, що митники та блудодійки випереджують вас у Боже Царство» (Матв.21:31)

Звернемо свою увагу на таку професію, як митник. По-сучасному – це податківець; людина, яка була на службі Римської імперії і збирала податки з Ізраїлю.

Але чому ця професія набула такого негативного змісту? Митники згадуються завжди у контексті грішників, блудників, негідних людей. «Коли бо ви любите тих, хто вас любить, то яку нагороду ви маєте? Хіба не те саме й митники роблять?» (Матв.5:46). А що митники якісь особливі, настільки зіпсуті створіння?

Чому ця професія в Біблії вважається грішною? Якщо ми встановимо відповідь на це питання, то ми зможемо перевірити, а чи не грішимо ми у своїй роботі?

Я не маю на меті створити список хороших професій і поганих. Хоча є професії, які християнам не варто опановувати. За деякі навіть раніше застосовували церковні покарання. Ми знайдемо принцип, який робить професію грішною чи благородною.

Читайте також про це тут.

Історія професії

Перед римським урядом стояло завдання створити систему збору мит і податків, яка була б і ефективною і дешевою, і уряд досягав цього, продаючи право збору мит і податків в певних районах на аукціонах. Людина, яка купила таке право, повинна була сплатити уряду певну суму грошей; все, що вона могла зібрати понад цю суму, могла залишити собі, як комісійні.

Така система давала широке поле для зловживань. У той час, коли не було ні газет, ні радіо, ні телебачення, люди не знали точно, скільки вони повинні були платити, і у них не було права оскаржити дії податківця. Внаслідок цього багато митників збагачувалися за рахунок незаконного вимагання. Ця система привела до стількох зловживань, що вона була скасована ще до епохи Ісуса; але податки потрібно було все ж платити, і зловживання мало місце.

Було три великих встановлених законом податки: поземельний, за яким людина повинна була платити уряду 1/10 зерна і 1/5 вина і фруктів натурою або грошима; прибутковий, що становив 1% доходів людини; і персональний податок, який повинен був платити кожен чоловік у віці від 14 до 65 років і кожна жінка у віці від 12 до 65 років. Ці податки були встановлені законом і не могли бути використані збирачами для особистого збагачення.

Але на додаток до цих податках були різні інші податки. На всі імпортовані і експортовані товари накладалася мито в розмірі від 2.5% до 12.5%. Потрібно було платити податок за проїзд по великих дорогах, по мостах, за в'їзд на базарні площі, в міста і в гавані.

Митників вибирали з жителів провінцій; часто це були добровольці. Зазвичай в кожному районі одна людина відповідала за один вид податку, і, збираючи законні податки, їй було неважко набити свої кишені.

Податківців ненавиділи всі, адже вони стали на службу завойовників своєї батьківщини і вони багатіли за рахунок своїх співгромадян. Їх нечесність увійшла в приказку; вони не тільки обдирали зі своїх співвітчизників, а й робили все, щоб обдурити уряд.

Іудеї були фанатичними націоналістами. Але найбільше іудеїв обурювало інше. У їхньому уявленні існував тільки один цар – Бог, і сплату податків якомусь смертному правителю вони вважали обмеження прав Бога і образою Його царства і величі. За іудейським законом збирачеві податків був закритий вхід до синагоги, він був включений в список нечистих предметів і тварин; він не міг бути свідком у судовому розгляді; податківців ставили поруч з розбійниками і вбивцями.

Неприємно, коли у тебе забирають гроші. Але податки ми платимо й зараз. Більше того, на запитання Ісусу, чи належить давати податок царю, прозвучала ствердна відповідь: «Віддайте кесарю кесареве» (Мт.22:21).

Коли Іван хрестив у річці Йордан, до нього на покаяння приходили митники. І запитували, що їм робити? Іван не говорив їм залишити своє діло, і почати займатися чимось іншим. Ні, він каже: будьте податківцями і далі. Це необхідна служба в будь-якій державі. Звісно, що до вас буде не зовсім хороше відношення з боку населення, адже ви збираєте з їхніх доходів податок. Але професія не є поганою. У відповіді Івана Хрестителя ми можемо побачити причину, через що ця професія стає грішною: «І приходили й митники, щоб христитись від нього, і питали його: Учителю, що ми маємо робити? А він їм казав: Не стягайте нічого над те, що вам звелено» (Лук.3:12).

Виявляється все просто: митарі брали у людей більше податі ніж було встановлено Римської владою. Частину залишали у себе і так багатіли.

Отже, гріх митників не в тому, що вони збирали податки Римській імперії, а в тому, що вони перевищували свої повноваження; користуючись своїм становищем утискали простих людей, обкрадали.

Принцип простий: не користуйтеся своїм становищем для того, щоб гнобити, ображати, обдирати людей, виносити несправедливі рішення, брати хабарі або мстити. І це стосується всіх – від сучасних митників, до сучасних пастирів; від низів адміністративної влади, до верхів духовенства. Це справедливо і в служінні.

Тому Христос заповідав іншу модель стосунків: «І сталось між ними й змагання, котрий з них уважатися має за більшого. Він же промовив до них: Царі народів панують над ними, а ті, що ними володіють, доброчинцями звуться. Але не так ви: хто найбільший між вами, нехай буде, як менший, а начальник як службовець. Бо хто більший: чи той, хто сидить при столі, чи хто прислуговує? Чи не той, хто сидить при столі? А Я серед вас, як службовець» (Лук.22:24-27)

Маючи статус Бога і безмежну владу, Христос ніколи не зловживав становищем, не ображав людей. Використовуючи своє становище в світі, не зловживайте ним, а навпаки допомагайте людям, служіть Христу.

Тоді ваша діяльність буде благородною. Використовуючи своє становище, «набувайте собі друзів з багатства неправедного». Не просто не шкодьте, ціль вища – завойовуйте душі для Царства Небесного.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

  1. Александр - вы хороший переводчик, а автор этой статьи Василий Грейнерович - https://vgreynerovich.com


    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Для чого одне і те ж писати всюди, під різними аккаунтами? Хіба не ви, автор публікації на подібну тему, мені сьогодні написали в месенджер? Хіба не вам я відповів, пояснюючи, що в статті я зробив посилання на цю статтю? Хіба це важко побачити самому, уважно прочитавши її? Зрештою, хіба не цю статтю від імені автора я схвалив для розміщення в групі Роздуми над Словом?
      Не розумію, в чому претензії чи образи...

      Видалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець