#10 Будь задоволеним (Audio_message)

В Слові Божому читаємо: «Але велике придбання — бути благочестивим і задоволеним. Бо ми нічого не принесли у світ; ясно, що нічого не можемо й винести. Але, маючи їжу й одяг, — будемо цим задоволені. А ті, що бажають збагачуватися, потрапляють у спокусу, і в пастку, і в численні безрозсудні та шкідливі похоті, які ввергають людей у розорення та загибель» (1Тим.6:6-9)

Стан задоволеності: що це? Як його досягти? Над цим думали видатні мудреці. Багато дійшли висновку, що цей стан не залежить від наявності чи відсутності певних речей в житті, а залежить від нашої реакції на них. Перед ними стояло питання: як досягнути такого стану?

Різні методики пропонувались: тренування тіла, розслаблення, налаштування розуму, і навіть окультні практики. Біблія показує новий шлях до стану задоволеності – через благочестя (вірш 6). Благочестя — це істинне богошанування, благоговійне признання божествених істин та їх виконання на ділі.

Йдучи такою дорогою, ви будете відчувати себе щасливим. Але є ще ж і речі земні, як бути з ними? «Але, маючи їжу й одяг, — будемо цим задоволені» (вірш 8).

Буває, що цей вірш із Біблії цитуєш невіруючим людям, які висловлюють своє незадоволенням рівнем життя, країною, роботою. А у відповідь чуєш: «відкинь ті біблійні стереотипи; ти ще згадав би про африканські плем’я, які голодують. Ми маємо рівнятися не на гірше, а на краще. Ми маємо рухатися вперед, прагнути кращого. Інакше так і будеш стояти на місці, маючи кусок хліба і одежу».

Виходить, що Біблія такими висловами ніби сповільнює розвиток людства. В той час, як невіруючі люди, не зупиняючись на досягнутому, досягають нових вершин в кар’єрі, талантах, віруючі, маючи що з’їсти, задовольняються цим. Стоять на місці, ніякого руху вперед.

Та чи так це? Насправді, ті, хто читає і розуміє Божі поради, розумніші. В них і життя кращої якості...

В прочитаному тексті закладений принцип: завжди зберігати стан задоволеності і вдячності Богу за життя, і все, що є. Бо завжди нам буде чогось не вистачати, завжди ми будемо йти до якоїсь цілі. І, здається, що досягнувши цієї цілі, ми нарешті станемо задоволені і почнемо жити. Але далі буде інша ціль якась, інша потреба. І знову людина тішить себе, що буде задоволена тоді, як її досягне. А нині вона сумна, не задоволена, роздратована. І в такому стані проходить все життя…

Біблія радить: навчись бути задоволеним навіть на шляху до цілі; навіть тоді, коли в тебе немає того, що хотілося б.

Оце слово «задоволений» колись в греків означало «незалежність» і використовувалось філософами для описання людини, яка не залежить від зовнішніх обставин і не хитається під їх впливом.

Без Бога досягнути такого стану неможливо. Завжди буде відчуття якоїсь нестачі, пустоти. А чим ближче до старості, тим більше буде страху і розчарування від життя.

Є той мінімум, який є достатнім для людини – коли задоволені її базові життєві потреби.

«Краще малий достаток праведного, ніж велике багатство багатьох нечестивих, бо сили (опори) нечестивих будуть зламані, а праведних підкріплює Господь» (Пс.36:16 – пер. Громова).

Віруючі люди задоволені також тому, що їхнім уділом, розкішшю, багатством і славою є Господь. Це багатство не пройде ніколи! Все інше ми залишимо. «Бо ми нічого не принесли у світ; ясно, що нічого не можемо й винести» (вірш 7).

«А ті, що бажають збагачуватися, потрапляють у спокусу, і в пастку, і в численні безрозсудні та шкідливі похоті, які ввергають людей у розорення та загибель» (вірш 9). Такий шлях приводить до розорення (виснаження, руйнування, краху, біди, зла), і вкінці-кінців – загибелі. Погодьтеся, що коли ти біжиш все життя за чимось, виснажуються твої сили, руйнується здоров’я, приходить крах віри, стається взагалі біда, зло починаєш чинити). І кому не пощастить зупинитися і змінити курс життя, гинуть.

Життя проходить, день за днем. Почніть жити зараз! Використовуючи усе те, що маєте сьогодні. Не говори, почну служити Богу і радіти життю, коли досягну тої чи іншої цілі – будеш обманутий. Поки живеш – збагачуйся вірою, набувай благочестя. «Шукайте ж найперше Царства Божого і праведності Його, і все це буде додано вам» (Мт.6:33 – пер. Громова).

Давайте уявимо, що цей рік є останнім в нашому житті. І почнемо жити! Жити, як хоче Господь. Повноцінним життям.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець