#13 Немає нічого нового під сонцем (Audio_message)

На сторінках Біблії записана одна дивовижна істина, на яку конче треба звернути увагу сьогодні.

Слова ці записані у книзі Еклезіяста. Якщо ми скористаємось його порадою, ми станемо досить мудрими. Я вірю, що ця порада зробить нашу віру більш стабільною і допоможе нам бути правильно зорієнтованими у сучасному світі.

Отже, що це за порада?

«Що було, то й буде, і що робилося, те й буде робитись, і немає нічого нового під сонцем! Буває дещо, про що говорять: «Дивись, ось це нове!» Та воно вже було від віків, що були перед нами! Нема згадки про минуле, та й про те, що буде, не залишиться згадки у тих, які будуть потім» (Екл.1:9-11)

Взагалі, ви згідні з висновком Соломона? Чи дійсно все те, що відбувалося зараз, вже колись відбувалось? «воно вже було від віків», – стверджує Соломон. Яких віків? Ми ж не віримо в те, що земля існує мільярди років… Землі, згідно Біблії, зараз близько 6 тис. років. А Соломон жив 3 тис. років тому (помер у 928 р. до н.е.). І він тоді, маючи за плечима не такий вже й великий період історії, робить такі спостереження (вірші 9-10).

Господи, відкрий нам, що ти хочеш цими словами донести до нас, християн 21 століття?

Я побачив тут одне правило, яке варто взяти до уваги кожному. Щоб воно діяло у всіх випадках життя, треба зробити дві речі: (1) чітко сформулювати його (зробити універсальним) і (2) записати (щоб не забути).

Назвемо його «правило Соломона»: Перед тим, як давати оцінку новому для вас явищу, погляньте на нього з історичного ракурсу.

Це правило стосується абсолютно всіх питань. Наприклад:

– питання світових катаклізмів (візьмемо в якості прикладу пандемію. Читайте також про це тут).

Чого тільки ми не чули від людей: паніка, страх, різні пророцтва з Біблії прив’язують – такі заяви роблять, що диву даєшся. Правило Соломона каже наступне: перед тим, як давати оцінку новому для вас явищу, погляньте на нього з історичного ракурсу. Пандемії в історії (використовуємо це правило):

У книзі Старого Завіту розповідається про прокляття, які прийдуть за невиконання Закону: «Пошле Господь на тебе моровицю, поки не винищить тебе із землі, в яку ти йдеш, щоб володіти нею. Уразить тебе Господь сухотами, гарячкою, пропасницею, запаленням, посухою, палючим вітром і іржею, і вони будуть переслідувати тебе, поки ти не загинеш» (Повт.28:21-22). У цьому описі ми легко впізнаємо хвороби та епідемії ...

Хочу звернути вашу увагу на ще один дуже цікавий текст зі Святого Письма: «І сталося тієї ночі: пішов ангел Господній і вразив у стані ассирійському сто вісімдесят п’ять тисяч. І встали вони рано-вранці, та ось усі тіла мертві!» (2 Цар.19:35).

Це – кульмінація події в протистоянні ассирійців проти юдеї. Дуже цікавий опис смерті – 185 тисяч воїнів в одну ніч. Тут можливо опис надприродної смерті або опис якогось смертельного вірусу.

Історія людства знає багато хвороб, епідемій, пандемій. Перерахуємо тільки деякі найвідоміші та згубні:

«Чума Антонінов» (III століття н.е.). Загинуло близько 5 мільйонів чоловік.

«Юстиніянова чума» (VI століття н.е.) на Близькому Сході. Загинуло до 100 мільйонів чоловік.

«Чорна смерть» XIV століття. Постраждав Китай і весь західний християнський світ. За різними оцінками загинуло від 100 до 200 мільйонів чоловік або 30 до 60% населення Європи.

Віспа та інші інфекції в Америці в XVI столітті. В результаті вимерло 90% населення центральної і південної Америки. Така ж ситуація незабаром повторилася в Австралії і Океанії.

Епідемії віспи також повторилися в Європі, Росії та Північної Америки в XVIII столітті.

Холера XIX століття. Жертви обчислюються сотнями тисяч загиблих, можливо мільйонами.

«Іспанка» (пандемія грипу 1918-1921 років). Іспанка була викликана всім нам відомим вірусом «H1N1». Пандемією було охоплено до 40% населення Землі. Постраждала Європа, Північна Америка, Індія, Північна Африка. Загинуло, за різними оцінками від 50 до 100 мільйонів чоловік, або від 2 до 5% населення Землі.

Що скажемо на це? Немає нічого нового під сонцем.

Тут треба згадати слова Христа. У 24 розділі Єв. від Матвія Він перелічує ознаки кінця світу. Серед них ми чуємо: війни, голод, мор, землетруси. Мор – моровиця, чума, зараза, повальна смерть, епідемія, пандемія.

Якщо ви звернете увагу на перелічені пандемії в історії, ви помітите, що з кожним разом інтервал, з якими вони з’являються, зменшується. Спочатку вони з’являлися раз на декілька століть, а нині – кожного століття, а то й частіше. Інтервал між епідеміями зменшується, вони стали з’являтися частіше. Ви добре знаєте, як працює датчик паркування в машинах: чим ближче ви наближаєтеся до об’єкта, тим частіші сигнали посилає датчик. Об’єкт дуже близько! – ось про що говорять нам сигнали землі.

Це приклад того, як працює правило Соломона (в питаннях світових катаклізмів, а саме пандемії).

– есхатологічні питання (подій останнього часу, приходу Христа, антихриста і т.д.);

Скільки було таких моментів, що люди вже виходили Христа зустрічати?! А якби скористались правилом Соломона, то побачили б, що таке вже було й в Солунській церкві, люди залишали роботи (що аж Павло мусив написати лист і заспокоїти людей (2Сол.2:1-2)).

А в скількох світових диктаторах люди бачили антихриста?! Нерон, Гітлер, Сталін і т.д. Воістину, немає нічого нового на цій землі!

Дуже важливо оце правило застосовувати в питаннях, які стосуються подій останнього часу, приходу Христа. Чому? Тому що саме на цьому підґрунті багато спекуляцій. Бо не раз казатимуть: «Ото, Христос тут чи Отам», «не йміть віри. Бо постануть христи неправдиві, і неправдиві пророки, і будуть чинити великі ознаки та чуда, що звели б, коли б можна, і вибраних» (Матв.24:23,24). Перед тим, як давати оцінку новому для вас явищу, погляньте на нього з історичного ракурсу.

– питання, які стосуються церкви Христа (якою має бути істинна церква, заблудження, єресі);

Інколи грішимо, що церква відступила від Бога. Особливо люди, які довгий час віруючі, дивлячись на сучасне християнство, кажуть: «Церква у великому відступлені, любов охолола, лжевчень повно, наближається всьому кінець. Ще такого не було, такого відступлення». Не грішімо. Бо коли подивимось на стан церкви в різні періоди історії (3,7,9,12 ст), то ми побачимо, що сучасна п’ятидесятницька церква є дуже благословенною! Розділіть умовно історію на періоди (античні часи, середньовіччя, доба відродження, реформації) і погляньте, в якому стані знаходилася в усі ці часи церква… Печальний стан.

Якщо порівняти ту церкву з сучасною п’ятидесятницькою, то від здивування ми будемо славити Господа.

– питання музики і одягу в церкві (і багато інших). Перш ніж робити якісь заяви, дослідіть і їх з історичного ракурсу.

Ось такий підхід має бути до кожного питання. Перед тим, як давати оцінку новому для вас явищу, погляньте на нього з історичного ракурсу. Які глибокі слова сказав Соломон, правда? (Екл.1:9-11)

Це правило стосується абсолютно всіх питань: питання світових катаклізмів, есхатологічні питання, питання, які стосуються церкви Христа, питання музики і одягу в церкві.

«Нема згадки про минуле, та й про те, що буде, не залишиться згадки у тих, які будуть потім». Що ми передамо наступним поколінням? Якщо не подбаємо про те, щоб зафіксувати те, як Бог проводив тебе і церкву загалом, то дійсно «не залишиться згадки у тих, які будуть потім». Поки ще живий, поділись свідченням із життя, поділись досвідом із своїми дітьми, внуками, братами і сестрами. Це згодиться потім…

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець