На твоє життя у Бога є проект! (Пояснювальна записка + креслення)

Як багато людей на землі – і життя кожного унікальне! Хтось вважає, що своє життя він будує сам, інші – що за них це робить Господь. Будівництво тривалістю у все життя, від нього залежить Вічність. Тому Господь, бажаючи для нас вічного щастя, приготував Свій, індивідуальний для кожного, проект. Пропоную відправитись в Біблійний архів і дістати звідти деякі проекти на життя відомих мужів.

Бог має Свій план на розвиток землі. І весь світ йде до назначеного Богом кінця. Ціль, яку поставив перед Собою Бог, буде досягнута.
Також Бог має Свій план на життя кожної людини. Писання вчить, що Божий промисел охоплює все (Еф.1:11 - Він «чинить все за радою волі Своєї»), але ступінь Його безпосередньої участі в тих чи інших подіях різна. Інколи Він прямо і безпосередньо втручається в хід подій (Повт. 32:39, Дії 5:1-11 - карає за гріх обману); але в більшості випадків Господь діє в рамках законів природи, не роблячи винятку навіть для віруючих (Фил. 2:30). Інколи Він дає людям повну свободу виражати свою гріховну природу, нічим не стримуючи їх (Рим.1:24-28); в деяких випадках Він очікує, що ми самостійно знайдемо правильне рішення (1 Кор.10:23).

Бог виступає немов би у ролі Архітектора, який бажає добра кожному. «Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію» (Єр.29:11)

Мені подобається слово проект. Проект – це ціла пачка паперу, на якому все детально розписано. Перше, ніж побудувати будинок, має бути написаний проект. Проект складається з Пояснювальної записки (ПЗ) і креслень. В записці розписано як будувати, дані детальні вказівки. На кресленнях побудований майбутній будинок, таким як його задумав конструктор. Зображено все – починаючи з фундаменту і аж до зовнішнього фасаду.

Бог має проект на життя кожної людини. Цей проект дуже детальний, точний і прекрасний. І він був написаний ще до нашого народження. Але на кожному будівництві можливі відхилення від проекту, можуть траплятися нещасні випадки, в т.ч. смертельні і непоправні. Ми не можемо говорити, що Архітектор запланував біду, якщо в проекті передбачені всі міри безпеки і дана детальна інструкція по будівництві. Проект написаний, план складений, але будуємо своє життя ми. І те, що ми побудували може відрізнятися від того, що на початку запланував Бог.

Отож, йдемо в архів і дістаємо звідти деякі проекти на життя відомих людей. Ці проекти уже завершені, наші ж – знаходяться на стадії реалізації (будівництва).

Почнемо із найпрекраснішого і найвідомішого. Проект десь 1500-х років до Н.Х, а той пізніших – це проект на життя Йосипа. Йосип був улюбленим сином Ізраїля (Якова). Двічі йому приснився сон, а потім в його життя приходять переміни: Йосип переходить від поганого до ще гіршого – ненависть з боку братів, яма, спокуси, несправедливе звинувачення, в’язниця. Все це було частиною Божого проекту. Сьогодні ми бачимо ціль, яку хотів досягнути Бог. Це найпрекрасніший проект, який тільки може випасти на долю людини. «Ви задумували були на мене зло, та Бог задумав те на добре, щоб зробити, як вийшло сьогодні, щоб заховати при житті великий народ!» (Бут.50:20). Знаєте чому так приємно читати цю історію? Тому що Божий проект втілився в точності.

Дістаємо проект, який не був реалізований. Проект чудовий – закінчення трагічне. Перед нами проект на життя Саула. Як і Йосип, Саул був молодий літами. Пішов шукати ослиці, і в цей час Господнє Слово до Самуїла: «Цього часу взавтра пошлю до тебе чоловіка з Веніяминового краю, і ти помажеш його на володаря над Моїм Ізраїлевим народом, і він спасе народ Мій від руки филистимлян. Я бо зглянувся на народ Мій, бо голосіння його дійшло до Мене!» (1Сам.9:16).
Від филистимлян то він їх правда спас, але в Божому проекті на життя Саула було щось більше. «І сказав Самуїл до Саула: Ти зробив нерозумне! Не послухав ти наказів Господа, Бога свого, що наказав був тобі, бо тепер Господь міцно поставив би аж навіки твоє царство над Ізраїлем» (1Сам.13:13). Один неправильно закладений камінь в будівлю – і вона уже більше ніколи не відповідатиме початковому задуму Архітектора. Яка велика відповідальність покладена на нас, будівничих!
«І побачив Саул филистимський табір та й злякався, і сильно затремтіло йому серце. І питався Саул Господа, та не відповів йому Господь ані в снах, ані урімом, ані пророками. І сказав Саул до своїх рабів: Пошукайте мені жінку ворожку, і я піду до неї...» (1Сам.28:5-7).
Жахливе положення! Це той випадок, коли Господь мав прекрасні плани щодо людини, але вони не збулися. Такі фрази, як «Господь допустив», «важка доля випала на моє життя» тут не підходять. За незавершений будинок відповідальність нестиме будівничий.

Ще один проект вирізняється своєю загадковістю. Йому присвячена ціла книга, але тільки в кінці цієї книги ми починаємо щось розуміти. Це Книга Рут.
Настав голод в краї. Мати, чоловік і два сини пішли в інше місто шукати хліба. Невдовзі чоловік помер. Її сини одружилися, але в скорому часі померли і вони. Залишила рідню, бо пішла в інше місто, а тут ще позбавилася двох синів. Перше, що приходить на думку – над нею якесь прокляття. Навіть сама Ноомі каже: «Господня рука залишила мене» (Рут 1:13). Ми часто не все розуміємо і кажемо подібно.
Як же тяжко їй було повертатися додому! Читаючи цей уривок, спробуйте ввійти в її роль та відчути її переживання:
«І пішли вони вдвох, аж прийшли до Віфлеєму. І сталося, коли вони входили до Віфлеєму, то зашуміло все місто про них, і говорили: Чи це Ноомі (приємна – авт.)? А вона сказала їм: Не кличте мене: Ноомі, кличте мене: Мара (гірка – авт.), бо велику гіркоту зробив мені Всемогутній. Я заможною пішла була, та порожньою вернув мене Господь. Чого кличете мене: Ноомі, коли Господь свідчив проти мене, а Всемогутній послав мені горе?» (Рут.1:19-21)
«Господь допустив», «важка доля випала на її життя». Але розв’язка вражає!
«І сказали жінки до Ноомі: Благословенний Господь, що не позбавив тебе сьогодні родича! І буде славним ім'я його серед Ізраїля. І він буде тобі потішителем душі та на виживлення твоєї сивини, бо породила його твоя невістка, що любить тебе, що ліпша тобі за сімох синів. І взяла Ноомі ту дитину, і поклала її на коліна свої, і була їй за няньку. А сусідки назвали ім'я йому, говорячи: Народився син для Ноомі! І назвали ім'я йому: Овед. А він батько Єссея, Давидового батька» (Рут.4:14-17)
То в чому ж був Божий план? Відповідь зрозумілою стає тільки сьогодні: Щоб Рут, невістка Ноомі, стала прабабою Давида і ввійшла в родовід Ісуса. Які дивні Божі проекти на життя людини! Щоб знайти оту Рут, треба було пережити сім’ї голод, піти аж в іншу країну, на чужину. Там знайти невістку, пережити втрату сина (для Рут – чоловіка), повернутися назад у Вифлиєм, познайомитися з родичем Ноомі. Господи, що ти робиш з невинною сім’єю – досить страждань! І тільки дочитуючи останній розділ, ми кажемо: Слава Тобі, Господь! Який чудовий Твій проект на життя Рут!

І таких проектів багато - проект на життя Мойсея, Давида, Матвія, Павла.

І на наше життя в Бога є проект. Особисто для мене ще є багато неясності і питань до цього проекту. Чи знайдеться хоч одна людина, яка зрозуміє Божі плани? Такої людини немає. Бо ж написано «Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його! Бо хто розум Господній пізнав? Або хто був дорадник Йому?» (Рим.11:33,34). Значну частину життя ми проводимо у пошуках Бога, пізнанні Його волі, знаходженні свого покликання. І тільки наприкінці життя вимальовується приблизна картина нашого власного будинку, на будівництво якого ми потратили все життя. І не знаємо ми, чи в такому вигляді його задумував Архітектор, чи були у Нього інші, більш прекрасні варіанти. Думаю, що у Вічності перед нами відкриється оригінал проекту і на основі нього буде оцінюватися фактичний варіант нашого будинку.

Якби нам так прожити, щоб кінцеве наше життя в точності відповідало початковому Божому плану? Іншими словами, щоб повністю виконати волю Божу, те що Бог нам призначив. Щоб Богу не доводилося використовувати всілякі запасні варіанти.

«І більше не бачив Самуїл Саула аж до дня його смерти, та Самуїл сумував за Саулом. А Господь жалкував, що настановив був Саула царем над Ізраїлем» (1Сам.15:35)

І так, Бог має план, промисел, проект на життя кожної людини. Але він втілюється в житті далеко не всіх людей. Ми знаємо, що тільки в тих, хто любить Бога і хто покликаний за Його постановою, життя йде в точності по тому сценарію, який написав Бог. Тільки в тих, хто любить Бога. Звідси висновок: треба любити Бога, а це значить пильно слідувати Пояснювальній Записці (Біблії), вивчати її – і тоді Бог почне відкривати нам креслення майбутнього будинку (життя), буде допомагати нам влаштовувати наше життя у відповідності до Його задуму. А Його план детальний, точний і прекрасний.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)