В Сакраменто відбувся саміт: «Аналіз харизматичного руху на пострадянському просторі». Блок 7-9

Блок 7-9. Окремі особи і рухи. Преображення світу чи підхоплення Церкви? Церква, сім’я і гендерна ідентичність.

Список сумнівних і одночасно широко відомих лідерів доволі великий. У список тих, кого обговорювали потрапили Лі Джей Рок (старший пастор церкви «Манмін» в Південній Кореї), ТБ Джошуа («Церква всіх народів», Нігерія), Володимир Мунтян (Духовний центр «Відродження», Україна). Запитання звучали так: Чи знайомі ви з ними особисто? Чи доводилось вам бути присутнім на їхніх служіннях? Яке ваше відношення до них?

Алєксей Ледяєв трошки знайомий з Лі Джей Роком, він був у нього один раз на служінні. З Мунтяном знайомий більше, називає його служителем. Лєдяєв боїться бути суддею, він розуміє, що іншого разу в подібний «чорний список» може потрапити і він. І справді, чому в список «сумнівних і одночасно широко відомих» не включили Лєдяєва? Та навіть більше, Лєдяєву довірили оцінювати на істинність інші вчення?! Будучи на служінні Лі Джей Рока, він почув там послання від Бога.

Максім Максімов теж був один раз на служінні Лі Джей Рока, знає Мунтяна. «Ну і що, що десь камери записали якісь вислови єретичні цих людей?, – каже Максімов, – В Мунтяна перекосів валом, але він колись пожертвував велику суму на будівництво церкви, і я сказав: «Красивчик». Максімов навіть проповідував у нього на конференції. В багатьох є єресі, але Бог любить вас і прощає, – переконував він.

Юрій Попов не знайомий із жодним з перерахованих осіб. Але він знайомився із вченням Лі Джей Рока. Зокрема, розповідав про досить дивні речі в служінні цієї особи. Йому, начебто, являлись Авраам, апостоли та інші Біблійні герої, його дух знаходиться по ліву сторону Отця, смерть немає над ним сили, у нього кров, яка немає гріха, він може викликати померлих духів і т.д. ТБ Джошую не сприймає як Божого служителя. П’ятидесятницька асоціація Нігерії називає його єретиком. В одному з інтерв’ю пастор з Нігерії так пояснив те, чому він не їсть риби: «Я звільняв багатьох людей від злих духів, відьом. Вони незвичайні люди, деякі наполовину люди, а наполовину риби. Так що, якщо ви їсте рибу, то ви не зможете їх звільнити». На думку Попова, це змішання духів. «Це Африка, а з Африкою треба бути обережним», – вважає Юрій. З діяльністю Мунтяна знайомий, бо колись один з його друзів потрапив в цю секту (опісля розчарувався і розповів всю правду про діяльність цього ошуканця). Юрій вважає, що якщо ряд єпископів офіційно засудили вчення цих осіб, то це про щось говорить.

Віктор Павловський теж не знайомий із жодним із перерахованих осіб, на служіннях їхніх не був, із вченням не знайомий. «Ви критикуєте тих служителів, які виросли під тиском Радянської влади, називаєте їх консервативними, не усесторонніми, але для мені ці люди є героями віри, бо знаю їх і виріс з ними», – з переживанням говорив Віктор. Він розповідав моменти з життя тих людей. На кінець схиляв усіх до єдності. Хоч Лєдяєва він бачив вперше, але помітив, що є щось і спільне між ними.

В частині обговорення Максімов і Лєдяєв продовжували жартувати. Шевченко попросив не переводити розмову в сміх. Як Шевченко не намагався «вибити» з них засудження діяльності вищезгаданих осіб, Максімов і Лєдяєв так цього і не захотіли зробити.

Мова зайшла за трансляцію цих проповідників на телеканалі Максімова CNL. Шевченко висловив претензії, чому на його каналі транслюють Лі Джей Рока і Мунтяна (принаймні раніше це робили). «Я й тебе транслював, – відповів Максімов, – Я друг і митникам, і грішникам». В Шевченка виникає в такому разі внутрішній конфлікт. Чи був у нього якийсь внутрішній конфлікт – невідомо, адже, якщо він вважає вчення Лєдяєва про «Новий світовий порядок» єретичним, то навіщо він запросив його до себе і транслює через свої ЗМІ? Така думка прозвучала під час обговорення. Хоч це, напевно, тут трохи інша ситуація – Лєдяєва запросили на конференцію, на якій розглядались питання, які стосуються його напряму. Хотіли почути чи його позицію, чи, можливо, вибачення. Допускаємо!

Юрій Попов найсміливіше засудив діяльність усіх згаданих осіб, він в цьому питанні був категоричним. Звучала думка про необхідність бути підконтрольним іншим служителям. А Павловський влучно зауважив, що ми й самі винні в тому, що ці лжевчителя сьогодні набули успіху. Він згадав, як Лєдяєв благословляв Сандея Аделаджу на «міжнародне» служіння. Останнього нині всі осуджують, а Лєдяєва чомусь ні. Якщо Максімов знаходився на служіннях Мунтяна, як він сам стверджував, то він офіційно засвідчував своїм обличчям там про його підтримку. «Якщо тоді була у вас така позиці, то сьогодні вам таким же чином потрібно заявити про іншу», — звернувся до них Віктор.

Максімов продовжував нести своє, мовляв, яка єретична церква не запросить його, він піде – буде там проповідувати Євангелію. От благовісник! Але ж, ми розуміємо, що якби Максімов прямо вказав у тій «єретичній церкві» на заблудження, то його винесли б звідти. А його запрошують туди знову і знову! Значить, якусь не таку «Євангелію» він там їм проповідує…

Чого Лєдяєв, як «апостол», рукопокладав в 2008 році Сандея? Адже вчинки останнього засудили ще в 2003 році! За словами Лєдяєва, Сандей в той час знаходився в найкращому своєму стані, їхні відкриття (стратегія, бачення) співпадали, тому й «помазав» його на служіння. А про махінації його Алєксей нічого не знав. Навряд чи, але нехай! Самуїл теж опинився в незручній ситуації, коли помазав на царя Саула. Проте, опісля Самуїл прямо заявив, що від Саула відступив Дух Господній. Чи зробив подібну заяву Лєдяєв стосовно Сандея? Ні! І не збирається робити, бо тепер, як він каже, це «різні деномінації». Вміють ухилятися від відповідальності, не хочуть визнавати свої помилки…

Опісля було проведено ще два блоки, а саме: «Преображення світу чи підхоплення Церкви?» та «Церква, сім’я і гендерна ідентичність». За браком часу ми не в змозі описати усі ці дискусії, тим паче, що її можна переглянути у вільному доступі. Саміт завершився.

«Ми не переслідували ціль когось принизити, чи, навпаки, підняти якесь крило церкви. Ми надали площадку для діалогу, ми дали можливість усім служителям в рівній мірі відповісти на поставлені запитання для того, щоб тверезі люди могли аналізувати окремі доктрини, рухи, робити висновки, приймати рішення і нести за них відповідальність. Я вважаю, що ціль саміту була досягнута», – підсумував організатор заходу Олександр Шевченко.

На кінець пригадаємо слова Ісуса Христа, які в наш час набирають все більшої актуальності: «Багато-хто скажуть Мені того дня: Господи, Господи, хіба ми не Ім'ям Твоїм пророкували, хіба не Ім'ям Твоїм демонів ми виганяли, або не Ім'ям Твоїм чуда великі творили? І їм оголошу Я тоді: Я ніколи не знав вас... Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня!» (Матв.7:22,23). Вони йому про чуда говорять, а Він їм вказує на їхні гріхи… Як же так, живуть у гріхах і творять чудеса? І мають шалений успіх, і ведуть за собою людей… Сьогодні ми це бачимо, аналізуємо, переживаємо, сумуємо... Ймовірніше, з часом будемо бачити це в ще більшому масштабі. Але для нас на сторінках Писання залишена важлива порада: «Тільки живіть згідно з Христовою Євангелією, щоб, чи прийду я й побачу вас, чи й не бувши почув я про вас, що ви стоїте в однім дусі, борючись однодушно за віру євангельську» (Фил.1:27).

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

  1. Немного "харизматии" вам в ленту

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10213210402001436&id=1437497833

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)