Регіональне п’ятидесятництво в полі зору молодих науковців

Україна – багатоконфесійна держава. На її території офіційно діє понад 22 тисячі релігійних організацій (громад) майже 80-ти конфесій, напрямків, течій, 97,5% яких – християнського спрямування. З року в рік релігійна мережа в нашій країні зростає в середньому на 1200 одиниць.

Особливо активно в цьому плані розвивається п’ятидесятництво. На сьогоднішній день кількість п’ятидесятників у світі перевищує кількість православних, баптистів, адвентистів та інших протестантських конфесій, поступаючись лише католикам. Як повідомляє організація «Pew Research Center», згідно дослідження, 25% християн є п’ятидесятниками. Крім того, вони становлять 8% населення землі. Як бачимо, п’ятидесятницька церква є найбільш швидкозростаючою в світі, зокрема і в Україні. А найбільша кількість діючих п’ятидесятницьких громад знаходиться у Рівненській та Волинській областях, тут їх кількість становить 271 та 205 відповідно.

Проте шлях, яким довелося пройти віруючим був досить складним. Сучасні релігієзнавці характеризують євангельських віруючих як людей, які «витримали вагу державних репресій, з одного боку, і, можливо, найважчий тягар – зневажливо-презирливе ставлення всього суспільства». Комплекс негативних побутових уявлень про ці конфесії, поширених у радянському суспільстві, формувався завдяки атеїстичній пропаганді, і в цілому сформувався як специфічний міфологічний образ «секти». На жаль, елементи цього міфу залишаються в масовій свідомості українців до сьогодні. Хоча, останнім часом історія євангельських християн привертає до себе дедалі більшу увагу науковців – дослідників, істориків та релігієзнавців.

17 березня, в Рівненській духовній семінарії УЦХВЄ, відбулась презентація книги Дмитра Коваля «Християни віри євангельської Володимирецького району, Рівненської області», рецензентами якої є М. Мокієнко та О. Підлужна. На дану подію завітали науковці, історики, служителі церков та студенти семінарії. Історична розвідка Дмитра Коваля є продовженням регіональних досліджень з історії вітчизняного п'ятидесятництва. Географічні рамки дослідження – рідний для автора Володимирцецький район, та сусідні Сарненський та Зарічнянський райони Рівненщини. Книга вносить новизну в дослідження п’ятидесятницького руху ХХ ст.

Нагадаємо, що Рівненщина вже має деякі наукові здобутки в галузі дослідження регіонального п’ятидесятництва. Окрім окремих статей в періодичних наукових виданнях, маємо декілька наукових та популярних книг, в яких детально описується зародження та розвиток п’ятидесятницького руху, як в Україні загалом, так і на регіональних рівнях. До числа таких можна віднести книгу «Прекрасні межі», написану на основі спогадів братів та сестер рокитенців про духовне пробудження 20-х рр. минулого століття на Волинському та Білоруському Поліссі. В 2012 році була видана книга Ольги Підлужної та Мирослави Головерси «Нарис історії Корнинської громади церкви християн віри євангельської в Рівненському районі», яка, до речі, отримала відзнаку в конкурсі «Краща книга Рівненщини», в номінації «Краще поліграфічне видання».

А нещодавно, наприкінці минулого року, у світ вийшла книга Олександра Геніша «Історія протестантизму на Дубенщині» (рецензент Ю. Пшеничний). Це науково-популярне видання, яке містить систематизований історичний матеріал, розпочинаючи від періоду Європейської Реформації і закінчуючи сьогоденням. На сторінках книги вперше опубліковані та представлені у загальному духовно-історичному контексті Волині, зокрема Рівненщини, десятки архівних документів, публікації із місцевих часописів, спогади свідків тих часів, що дало можливість зробити спробу об’єктивного аналізу розвитку протестантських громад на теренах Західної України, доповнивши таким чином загальну історію протестантизму в Україні. Чільне місце автор відводить і для дослідження п'ятидесятницького руху на Дубенщині.

Сподіваємося, що це лише початок у цій важливій та нелегкій справі. Віримо, що в майбутньому історія п’ятидесятницького руху доповниться ще не одним дослідженням регіонального п’ятидесятництва на теренах районів Рівненщини та інших областей України.

Дорогі читачі! Якщо ви маєте цікаву інформацію про історію своєї помісної церкви чи діяльність окремих її служителів (інтерв’ю, свідчення), можете надсилати ці матеріали до редакції і ми обов’язково використаємо їх в майбутніх дослідженнях, результати яких опублікуємо на сторінках газети. Тільки разом у співпраці ми зможемо зберегти історію Христової Церкви та передати її наступним поколінням.

Газета Об’єднання християн віри євангельської п’ятидесятників "За Віру Євангельську" №3 (193), березень 2018

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець