Як діяти Церкві та християнам в умовах пандемії коронавірусу?

Стрімке поширення коронавірусу сягнуло масштабів пандемії і спричинило глобальні зміни у світовій економіці, політиці, культурі. Спочатку для переважної більшості українців боротьба з хворобою носила теоретичний характер, проте день за днем нові випадки захворюваності на COVID-19 фіксувались у нових областях, регіонах, містах і селах. 26 березня хвороба досягнула одного із районів Рівненщини, а 29-го – самого Рівного.

Запровадження карантину сьогодні впливає на кожного українця, в тому числі й на християн. Церква опинилась в ситуації, яка вимагає пошуку нових підходів та методів звершення служіння, переосмислення своїх проектів. Під час кризи є хороша нагода переосмислити свої цінності, пріоритети і напрямки діяльності, побути наодинці із собою, з Богом. Періодично Бог закликає кожного робити зупинку у своєму житті, аналізувати прожите життя, поправляти його: «На дорогах спиніться та гляньте, і спитайте про давні стежки, де то добра дорога, то нею ідіть, і знайдете мир для своєї душі!» (Єр.6:16).

В теперішніх умовах на повістці денній всього людства переважає одна тема – тема коронавірусу. Розум багатьох людей перевантажений цією інформацією, що у свою чергу відображається на їхньому емоційному стані. Наше завдання допомогти людям бути сфокусованим не на вірусі, а на духовних речах. Ми повинні говорити їм про те, що Господь наша надія, спасіння, порятунок. Не піддаваймось паніці та страху! Страх деморалізує людину, робить її неспосібною приймати адекватні рішення. Пропонуймо розгубленому і стривоженому суспільству надійну фундаментальну основу життя – віру в Ісуса Христа.

Молімося, читаймо Біблію, поклоняймось Господу. На запитання, де саме потрібно поклонятися, Ісус відповів, що «наступає година, і тепер вона є, коли богомільці правдиві вклонятися будуть Отцеві в дусі та в правді, бо Отець Собі прагне таких богомільців. Бог є Дух, і ті, що Йому вклоняються, повинні в дусі та в правді вклонятись» (Iван.4:23,24). Тепер, як ніколи, ми розуміємо важливість цих слів. Церква – це не будівля, це живе каміння, це спасенні люди.

Разом з тим, ми повинні дотримуватись практичних рекомендацій, користуватись засобами гігієни та індивідуального захисту, виконувати заходи карантину. Не варто проявляти байдужість і нехтувати елементарними правилами безпеки. Бог, даючи нам віру, не позбавляє нас розуму.

Оскільки зараз немає змоги проводити традиційні зібрання, використовуймо альтернативні методи для спілкування і проведення служінь. Хоча ми розуміємо, що віртуальні засоби відносні, вони не досконалі, їхнє застосування досить обмежене, вони ніколи не замінять живого спілкування, проте їх також варто застосовувати для поширення і утвердження Божого Царства. Користуючись ними, ми зможемо задовольнити духовні потреби людей, донести їм вістку про спасіння.

В часи соціальної кризи, яка охопила суспільство, закликаю християн проявити активність у сфері соціального служіння. Варіантів як і кому послужити є безліч, адже нашим ближнім є той, хто відчуває потребу в нашій допомозі.

Говорімо людям правду, не звинувачуймо тих, які захворіли, підбадьорюймо один одного. Нехай Господь буде з вами! Будьте міцні та тверді у вірі, надійтесь на Бога! Пам’ятайте, що «праведний житиме вірою» (Рим.1:17), і що Бог контролює всі сфери людського життя.

ст. пресвітер Рівненського Обласного Об’єднання УЦХВЄ,
Олександр Коток

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець