Конференція для регентів та музикантів Рівненщини зібрала понад 100 учасників

25 травня 2019 р. в церкві «Світанкова Зоря» м. Рівне відбулася конференція для регентів та працівників музичного служіння на тему «Роль музики та співу в церковному служінні».

Роль співу та музики дуже важлива. Спів допомагає нам налаштуватися на Божу хвилю, відкриває наше серце для прославлення Бога. Коли на Саула сходив злий дух, то йому грали на гуслах – і дух відступав. Коли до пророка прийшли запитати поради від Господа, то на нього зійшов Дух Божий, коли заграли на інструментах.

В наші дні християни інтенсивно використовують музику в поклонінні. Але інколи трапляються непорозуміння щодо того, яку саме музику варто слухати: молодь критикує старших, старші – молодших. Як свідчить статистика, 54% молоді УЦХВЄ незадоволені стилем музичного служіння в церкві; 60% не подобається атмосфера під час служіння.

Рівненщина – регіон особливий. Тут свій побут, свої звичаї, свої традиції. Готуючись до конференції, аби краще зрозуміти ситуацію, яка утворилась навколо питань музики, співу та прославлення, ми провели невеличке опитування. Воно було проведено в одній з типових міських п’ятидесятницьких церков Рівненщини (з кількістю членів біля 300 осіб). Згідно отриманих даних, маємо таку картину:

- 10% молоді не влаштовує музичне служіння у їхній церкві; 87% відповідають, що їх влаштовує, але могло б бути краще; цілком задоволені лише 3%.
- На запитання, як би ви оцінили розвиток музичного служіння у своїй церкві, 54% поставили відмітку «добре», 34% – «задовільно», 8% – «незадовільно». Жоден з опитаних не поставив відмітку «відмінно».
- Преважна більшість молоді не має зауважень до змісту пісень. 3% вважають зміст пісень «відмінним», 87% оцінюють як «добре», 7% – «задовільно», 3% – «незадовільно».
- 87% опитаних стверджують, що стиль пісень та рівень їх виконання «залишається бажати кращого»; для 7% рівень виконання є високим, а для інших 7% – занадто не сучасний. Жоден з молоді не вважає, що стиль виконання у їхній помісній церкві часто наближається до світського.

- Більшість молоді (82%) переконані, що у прославленні варто використовувати будь-які музичні інструменти; 12% називають фортепіано, гітару, баян та акордеон; 6% додають до цього переліку ще електрогітару, бас-гітару та барабани. Жоден не вважає, що у прославленні краще не використовувати музичних інструментів.
- На думку 83% молоді головною проблемою музичного служіння у помісній церкві є те, що ми співаємо, не задумуючись над змістом; 10% вважають головною проблемою низький рівень виконання, а 7% – надто напружену атмосферу під час прославлення.

Отож, розуміючи важливість музичної складової в церквах, в служінні Богу, за ініціативи Сергія Ільницького та при підтримці обласного братерства ХВЄ (зокрема, Петра Музичука та Олександра Котка) в Рівному було організовано навчання для регентів, а також тих, хто відчуває покликання звершувати служіння у цьому напрямку.

Розпочав конференцію відповідальний за відділ освіти Рівненського обласного об’єднання ХВЄ Петро Музичук. Саме він координував підготовку до цієї конференції від братерства.

Гурт «Життя» (сім’я Боришкевичів) заспівали декілька пісень і поділились досвідом свого служіння.

Анатолій Торчило, координатор регентських курсів в США, поділився місцем із Писання, яке можна вважати девізом конференції: «Слово Христове нехай пробуває в вас рясно, у всякій премудрості. Навчайте та напоумляйте самих себе! Вдячно співайте у ваших серцях Господеві псалми, гімни, духовні пісні!» (Кол.3:16).

Опісля присутні мали змогу послухати семінар керівника департаменту освіти УЦХВЄ Віктора Вознюка «Правда про Нову пісню». Це одна з його тем, підготовлених в рамках проекту «зміна мислення». Говорили про сферу конфлікту поколінь, про головне завдання музики, про невербальну комунікацію в музичному служінні.

Гурт «Авен-Езер» (молодший) служив співом та відповідав на запитання, які з’являються на шляху утворення та діяльності християнських гуртів.

Доволі цікавий та актуальний семінар підготував пастор церкви в м. Анкоридж (штат Аляска) Сергій Ільницький. Тема музики та співу знайома йому з юначих літ, адже саме тоді, проживаючи ще на Дубенщині, він один із перших розпочав працювати в напрямку розвитку музичного служіння – створення оркестру, викладання курсів музичного співу в семінарії. Навіть зараз, проживаючи закордоном, він намагається дбати не лише за цю справу, але й за проекти іншого спрямування, які мають на меті відтворити та зберегти історичну та духовну спадщину вітчизняного п’ятидесятництва.

В підсумку першої частини було зазначено, що існує тілесна, душевна та духовна музика. Автором музики є Бог. У музиці має бути баланс. Важливо звертати увагу на текст та мелодію. Музика має прославляти Бога. А це без духовної підготовки до служіння досягти неможливо. Співати духовні пісні, співати духом потрібно якнайчастіше. Загалом регенти мають так організувати спів і побудувати прославлення, щоб під час нього на народ сходив Святий Дух.

Після обіду, в другій частині, розпочалась панельна дискусія. На запитання учасників конференції відповідали ст. пресвітер Рівненського обласного об’єднання Олександр Коток, Сергій Ільницький, Віктор Вознюк та Анатолій Торчило.

Олександр Коток закликаючи до завершальної молитви, прочитав текст із Святого Писання: «Добре є прославляти Господа, піснею прославляти ім'я Твоє, Всевишній, оповіщати Твою любов уранці, а Твою вірність — вночі, на десятиструнній і на арфі, на лютні та гуслях» (Пс.92:1-3).

Він наголосив, що музичне служіння – це засіб прославлення Бога. Щоб музичне служіння приносило плід для слави Бога, воно має бути наповнене відповідним змістом і звершуватись людьми, які знають Бога і шанують Його своїм життям. До того ж, музичне служіння це не тільки засіб прославлення Бога, але й спосіб духовного збудування людини. Музика та спів повинні прославляти Бога і разом з тим наставляти людину.

Була звершена загальна молитва за благословіння регентів та музикантів, за розвиток музичного служіння у церквах та братерстві Рівненщини. Сподіваємось, що почуті настанови будуть втілені в практичне служіння. Зрештою, навіть сам факт того, що вибудовується діалог, обговорюються проблеми, піднімаються актуальні питання – це вже показник успіху та залог благословіння.

Олександр Геніш, для сайту УЦХВЄ

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)