Російський пранкер поговорив з Епіфанієм про вибори Президента та права ЛГБТ

Відомий російський пранкер Лексус (Олексій Столяров), який працює у жанрі «пранк-журналістики» представився європолітиком Девідом Макалістером, представником комітету закордонних справ Європейського парламенту і від його імені провів телефонну розмову з головою Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанієм.

Сам факт розмови підтвердили з обох сторін. Правда, в ПЦУ назвали це провокацією російських спецслужб, які намагались таким чином спровокувати голову Православної церкви України.

В ході розмови задавались запитання про «захоплення Лаври», про підтримку тих чи інших кандидатів на президентських виборах, а також про відношення ПЦУ до ЛГБТ-спільнот. Епіфаній говорив відверто, його відповіді були конкретними та логічними. Це людина, яка налаштована до реформ, вона прагне зробити церкву більш відкритою.

Що стосується взаємовідносин церкви з державою, то голова Православної церкви України заявив наступне:

«Ми стоїмо на позиції того, що церква повинна бути відділена від держави і ніякої державної церкви не повинно бути, і цю церкву не повинні використовувати в політичних цілях».

Коли ж пранкер натякнув на те, що перші кроки на шляху до створення об’єднаної церкви зробила адміністрація Порошенка, і що сам Президент приймав участь в об’єднавчому соборі, тоді Епіфаній розповів про те, що вони й надалі будуть підтримувати Президента:

«Без підтримки держави ми б не об’єдналися. Але з цього часу церква повинна бути незалежною. Ми будемо робити те, що від нас залежить як від церкви. Ми бачимо на цьому пості тільки президента Порошенка, котрий повинен продовжувати цей процес, який зараз проходить в Україні. Тому що якщо прийде якийсь проросійський політик, то це буде великою проблемою для майбутнього України».

Отож, цілком логічно було очікувати, що об’єднана Православна церква України на виборах буде підтримувати (звісно не відкритим текстом) діючого Президента Петра Порошенка. Хоч з однієї сторони церква повинна бути відділена від держави (вони самі це проголошують), але з іншої – питання надання Томосу є також політичним питанням. І оскільки церква взяла в ньому участь, вона буде змушена тепер продовжувати «грати» в цих політичних процесах. Логіка Порошена проста: я допоміг вам, ви допоможіть мені.

Також досить неоднозначною була відповідь голови ПЦУ на питання щодо відношення до ЛГБТ-спільнот.

«Україна не сама толерантна країна, особливо щодо ЛГБТ-спільноти. Які ви будете проводити реформи?», – запитав «представник комітету закордонних справ Європейського парламенту». На що Епіфаній відповів так:

«Я за те, щоб ми почали реформи в церкві. Щоб не було цього консерватизму, щоб ми відходили від цієї російської традиції, щоб церква була відкритою, щоб церква була духовним поводирем українського народу. Тому що ми рухаємося в бік Європи, і тому ми повинні відходити від тієї російської консервативної традиції. Церква повинна бути більш відкритою. Тому що російське православ'я настільки консервативне, тобто воно далеке від людей. А моя позиція в тому, що ми повинні бути з людьми. Ми повинні розуміти їхні проблеми. Питання ЛГБТ складне, яке не повинні піднімати на початку нашого шляху. Тому що ви знаєте, як українське суспільство сприймає це питання. Тому зараз як би треба працювати над цим. Це довгий шлях, ми будемо спілкуватися і шукати відповіді на складні питання».

Здається, що все вірно сказано: церква повинна бути більш відкритою, вона має бути з людьми, має розуміти їхні проблеми. Але що мав на увазі митрополит, говорячи що зараз «ми не повинні піднімати це питання, бо суспільство його не сприймає»? Для українського суспільства зараз ліберальні гендерні ідеології є чужими і неприйнятними. Їх силою нав’язують українцям, а вони не сприймають їх. Саме час рішуче заявити про свою позицію! Дійсно в земному вимірі вигідно не піднімати це питання на початку становлення єдиної православної церкви, бо можна втратити прихильність в очах багатьох людей. Але є ще вимір вічності, який говорить про те, що стояти твердо на позиціях Божого Закону і сміливо проголошувати Божі установи для людства – це шлях в майбуття, це шлях до перемоги.


Одразу після викладання аудіо запису розмови на своїй сторінці у Facebook Православна Церква України заявила про «російську інформаційну атаку проти митрополита Епіфанія». У них дещо інші коментарі з приводу двох вищезгаданих питань.

«Митрополит Епіфаній висловлював ті самі думки, що і у всіх публічних виступах: Українська Церква виступає проти насильства і розпалення ворожнечі, вона відкрита до діалогу; ніякого «захоплення Лаври» не може бути, а розмови про «захоплення» мають на меті сіяти напругу в суспільстві. Церква дотримується біблійної позиції, визначаючи одностатеві стосунки як гріх, і цю думку поділяє більшість українського суспільства. Також Церква не втручається у політичний процес та не вказує своїм вірним, яких кандидатів чи партії слід підтримувати.
Протягом розмови у Митрополита Епіфанія з‘явилося відчуття, що це є провокація, тому він завершив її.
Раніше подібного роду провокації, організовані російськими спецслужбами, відбувалися неодноразово. З досвіду відомо, що не отримавши якихось вигідних для себе відповідей під час розмови, провокатори здійснюють монтаж запису, компонуючи окремі слова і фрази. Тому в разі, коли у медіа з‘являться якість фрагменти розмови, аудиторія повинна враховувати вище зазначене і не довіряти їм»,
– йшлося у повідомленні.

Ну, що ж? Будемо стежити й далі за подіям, які відбуватимуться в об’єднаній Православній церкві України. Більше про розмову пранкера з Епіфанієм читайте тут. Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)