Що необхідно знати про Божі відкриття?

В контексті останніх тривожних подій все більше християн звертаються до Бога в молитві із запитанням: що буде далі? П’ятирічна війна на сході країни, оголошення військового стану, нестабільна політична ситуація на міжнародній арені змушують багатьох пробудитьсь від духовного сну та навернутися до Бога, шукати Його присутності та поради. Нерідко аби втішити, наставити чи застерегти Свій народ, Господь посилає Свої відкриття. Така практика, зокрема, широко поширена в п’ятидесятницькому середовищі. Отож, що потрібно знати християнам про Божі відкриття і як правильно ними користуватись, щоб не нашкодити собі та іншим, піде мова далі. Пропонуємо проповідь відомого п’ятидесятницького проповідника, пастора-євангелиста Дмитра Беспалова.

Останню книгу Біблії здебільшого називають Об'явленням (Відкриттям) Івана. Це – не правильно, про що говорять перші вірші першого розділу цієї книги: «Об'явлення Ісуса Христа, яке дав Йому Бог, щоб показати Своїм рабам, що незабаром статися має. І Він показав, і послав Своїм ангелом рабові Своєму Іванові, який свідчив про Слово Боже і про свідчення Ісуса Христа, і про все, що він бачив. Блаженний, хто читає, і ті, хто слухає слова пророцтва та додержує написане в ньому, – час бо близький!».

Божі відкриття завжди супроводжували і супроводжують народ Божий, так що неможливо відділити народ Божий від Божих відкриттів.

Одне із відкриттів, яке було показано Петру, Якову та Івану, ми читаємо в Євангелії від Матвія 17:1-9. Воно сталося на горі преображення, де Ісус преобразився і показав Своїм учням славу Свою. В дев'ятому вірші ми читаємо: «А коли з гори сходили, заповів їм Ісус і сказав: «Не кажіть нікому про це сидіння, аж поки Син Людський із мертвих воскресне». Перед нами важливе питання: чому Ісус, давши відкриття, заборонив про нього говорити?

Хоча Божих відкриттів дуже багато, все ж таки всі вони діляться на дві категорії:

- відкриття. що стосуються когось особисто;
- відкриття, що стосуються усіх або певної групи людей.

Ті відкриття, які Бог дає іншим, а не лише тій людині, що його має, потрібно неодмінно говорити. Непокора Божому повелінню є гріх. Йоні було відкриття стосовно загибелі Ніневії, про що він повинен був говорити мешканцям міста. Йона не покорився Богу і втік на кораблі, але Бог і там знайшов його.

Та є відкриття, які стосуються лише тієї особи, котрій вони дані. Самсону було дано (через його батьків) відкриття: у чому саме перебуває його незвичайна сила. Волосся назорейства Самсона було обітницею таїнства перед Богом. Але Самсон цю таємницю відкрив розпусниці; сила його залишила, він став бранцем ворогів Ізраїля, які викололи йому очі.

В час другої світової війни в багатьох місцях віруючі не могли збиратися (особливо в тих місцях, де були партизани). Збиратися двічі на одному й тому ж місці загрожувало їхньому життю. Вони молились, і кожний раз Господь вказував їм місце, де збиратися; вони робили свої зібрання за відкриттям Бога – і були в безпеці. Якби вони об'явили відкриття стороннім, усі були б розстріляні.

На горі преображення Ісус показав трьом із Своїх учнів славу Свою, але заборонив їм про це розповідати до Свого воскресіння. Це було відкриття дане лише трьом учням; лише їх воно стосувалося, і було б гріхом розповсюджувати про те, що заборонив Господь.

В 1914-му році, перед тим як спалахнула перша світова війна, були дані відкриття шведському рибалці Йогансону про великі біди, що насуваються на європейські країни. Він їздив до англійського короля, до французького прем'єра і до кайзера Вільгельма з повелінням від Бога – не затіювати бучі. У всіх столицях насміхалися з нього, так як він був простий, малограмотний рибалка, з пухнастою бородою. Все ж таки через кілька місяців почало виконуватись те, про що рибалка застерігав правителів світу. Рибалка Йогансон виконав повеління, яке було дане йому через відкриття, але правителі країн не покорились Божому попередженню, за що їх спіткали біди.

Під час другої світової війни, коли радянська Росія була окупована німцями, одна людина мала відкриття, що німці отримають поразку. Про це він почав розголошувати так, що дійшло до німців; його німці арештували і розстріляли.

Це лише окремі приклади з тисяч відкриттів. Усі Божі відкриття є дійсні, акуратні і точні; але чому ж бувають випадки, коли виходить не так, як вказано у відкритті? Лише з причини невірного виконання вказаного Відкриття і Божого повеління.

(Примітка: говорячи про відкриття, ми не маємо на увазі самонавіювання, примари, уяви, ілюзії чи різного роду видумки людського розуму; ми говоримо про Божі відкриття особам чи суспільству, які дає Бог Духом Святим через пророцтво, роз'яснення мов, відкриття в дусі чи через появу ангелів, уві сні).

У Бога маловажливих справ не існує, а тому все, послане Богом, є важливим, цінним і необхідним; так що дивитися зі зневагою на Божі відкриття - небезпечно і є гріхом.

На острові Патмос Івану було дано багато відкриттів з повелінням записати все, що він бачив, що є і що буде після цього; але там же Іван чув дещо, що було дано почути лише йому, але заборонено Богом записати, а саме: «А як заговорили десять громів голосами своїми, я хотів був писати. Та я почув голос із неба, що до мене казав: «Запечатай оте, що сім громів казали, і того не пиши!». Іван покорився Божому повелінню; що Богом закрито, повинно бути закритим.

Самсон же відкрив Божу таємницю розпусниці. Віковічні вороги Ізраїля, филистимляни, знали, що Самсон – чоловік Божий; і як тільки він відкрив таємницю, филистимляни зрозуміли, що Бог відійшов від нього. Але Самсон цього не знав. Він каже: «Піду і поб'юсь з филистимлянами, не знаючи, що Бог відступив від нього».

Коли християнин охолоджується духовно, губить першу любов, він не помічає цього; але оточуючі, невіруючі люди, бачать, що щось не в порядку. В усіх відкриттях, що посилає Бог Своїм слугам, є якась мета, яку кожен служитель Божий повинен знайти і триматись. І це дуже важливо. Інакше відкриття не зможе принести такої користі, для якої воно було призначене Богом. Відкриття Божі повинні супроводжувати життя і служіння кожного християнина, хоча вони не всі однакові; це більше залежить від того, яке кому дано від Бога служіння.

Апостол Павло прийняв Євангеліє через відкриття особисто від Ісуса Христа (Гал. 1:11,12). Апостол Петро через відкриття став першим проповідником Євангелії Христової язичникам (Дії 10).

Без відкриття згори Ісус Христос і до цих пір є лише історичною особою для людських громад. Щоб з відвагою сказати: «Ти воістину Христос, Син Бога Живого і мій особистий Спаситель!» – потрібно мати в серці відкриття Отця Небесного згори (Матв. 16:16,17). «Без Відкриття згори народ розбещений... » (в інших перекладах – «народ, що гине») (Пр. 29:18). Без відкриття згори віруюча людина – сліпа духовно.

Нещодавно один чоловік дорікнув мені тим, що ми багато проповідуємо про хрещення Духом Святим із знаменням інших мов, але під час зібрань не буває відкриттів. Але Духом було відкрито, що він є зовсім сліпий духовно; коли йому щось говориться, він противиться, не приймає і лихословить. Бог бажає відкрити йому очі, але він не дає цього зробити.

При допомозі дару розпізнання (розрізнення духів) таємні сердечні думки людини є такими видними, як при дії рентгенівських променів. Коли під час молитви Дух Святий дає відкриття, яке з'явилось і зникло чи залишається в тій же початковій дії, це означає, що воно дане тільки особі, яка отримала його.

Але коли відкриття з'явилось і починає діяти збуджуюче на дух людини і має більш ясний вигляд, надаючи сильний імпульс, це означає, що відкриття потрібно об'явити для загального прослуховування.

(Примітка: ці дії повинні бути цілком без участі особистої волі людини і його особистих бажань чи намірів; інакше вона може отримати власні побудження і виражати свої особисті наміри під виглядом відкриття від Бога. Це велика і небезпечна помилка. Щоб запобігти цій помилці необхідно стояти перед Богом в лагідності і смиренні серця, в святому та благоговійному смиренні перед Його Величчю; це дасть страх Божий і знищить з серця всякий власний вибір).

Усяке Боже відкриття є вибір Божий; тобто все, що Бог відкриває, завжди буде на місці і вчасно.

Іван не за власним вибором був на острові Патмос. Божі відкриття і пророцтва іноді бувають дуже привабливі, як один брат сказав: «Багато хотіли б бути пророками, та не всі хочуть їсти пророчий хліб»...

Ще не було жодного пророка, який би не був у безчесті, обмовленні і посоромленні, і це у своїх. Пророцтва, відкриття і всі Божі дари даються Богом не для того, щоб ми ними грались чи хвалились, але винятково для слави Всевишнього Бога і для блага справи Божої. Сучасні події в світі цікавлять багатьох, – що буде?... Все, що буде попереду, відомо Богу; бо відомі Богу від Вічності діла Його. «Бо Господь Бог нічого не робить, не відкривши Своєї таємниці рабам Своїм, пророкам» (Амоса 327).

У наші дні багато чого відкривається Господом Його рабам, але заборонено Богом розповсюджувати це до якогось часу.

Для того, щоб мати від Бога відкриття, потрібно бути в Дусі Святому; бо Дух Божий, пронизуючи глибини тайн Божих, може відкрити їх духу нашому. Але люди, що не мають Духа Святого, покладаючись на свої розумові знання, намагаються пояснювати Боже, написане Духом Святим, своїм плотським розумом. «Мої думки – не ваші думки, не ваші шляхи – шляхи Мої, м говорить Господь. – Але, як небо вище землі, так і шляхи Мої вище шляхів ваших, і думки Мої вище думок ваших» (Ісаї 55:8,9).

Рука гніву Божого ще утримується спасаючою благодаттю Ісуса Христа, яка закликає до повного числа язичників для життя в Небесному Єрусалимі. Коли ж забереться від землі Дух Святий, який тримає ще світ від повної руйнації і святий народ, свою Церкву, «тоді то з'явиться той беззаконник, що його Господь Ісус заб'є Духом уст Своїх і знищить з'явленням приходу Свого. Його прихід – за чином сатани – буде з усілякою силою і знаками та з неправдивими чудами, і з усякою обманою неправди між тими, хто гине, бо любові правди вони не прийняли, щоб їм спастися» (2 Солун. 2:8-10).

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)