Що не так з нашими зібраннями? (Елементи спонтанності в новозавітній церкві)

В день П’ятидесятниці, коли народилася Церква, думається про те, якою була та першоапостольська церква і наскільки ми відповідаємо тому початковому зразку. Ви ж не думаєте по наївності, що саме ваша церква сама правильна і точно відповідає апостольській?

Якби в той час були доступні сучасні технології, то ми з прискіпливістю вивчали б кіноплівки тих подій, які відбулися в день П’ятидесятниці, аналізували б перші зібрання, проповіді, порівнювали б зі своїми... На щастя, вже тоді була доступна писемність, через що тепер маємо певне уявлення як все було і, відповідно, як має бути.

Вивчаючи ці тексти, бачимо, що служіння в новозавітній церкві були більш спонтанними. Простіше кажучи, більш живими і непередбачуваними. Дух Святий, так би мовити, мав більше свободи для проявів. Хтось заходить надто далеко у своїх висловлюваннях, мовляв, тоді діяв Дух Святий. Однак це не вірно, бо Дух Святий діє і сьогодні.

Точніше казати, що тоді більш переважали елементи спонтанності. Вони проявлялися в проповіді, співі, характері зібрань. Часто відбувалися речі незаплановані і непередбачувані – як от випадок з Ананієм і Сапфірою (Дії 5). Коли церква сходилася разом, то кожен з них мав псалом, науку, мову, об’явлення, вияснення. Пророки промовляли по двох чи по трьох, коли ж відкриття отримував інший з тих, хто сидить, то перші замовкали (1 Кор.14:26-27).

Давно вже немає таких спонтанностей. Чи є зараз десь церкви, де проповідує той, хто отримав слово від Бога? Чи лунають псалми від наповненості Духом? Чи пророкують одночасно декілька пророків? Чи невіруючий, зайшовши в зібрання і почувши як відкриваються таємниці його серця, впаде ниць і скаже: «Істинно між вами – Бог!»?

Будь-який рух прямує до інституалізації, структурованості, традиційності. П’ятидесятницький також. Декілька співанок ми вчимо одну пісню, щоб один раз її заспівати в зібранні; знаємо хто буде проповідувати через місяць, в неділю вранці чи ввечері; пишемо програми зібрань. А втім – і це нормально, від Духа Божого. І така практика (графік проповідників, наприклад) мені видається більш раціональна, ніж її відсутність.

З Днем П’ятидесятниці, друзі! Добре, що ми розумні, зростаймо в тому й далі! Але не губімо остаточно і отієї спонтанності, яка була присутня в першоапостольській церкві.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець