Ізраїльсько-палестинський конфлікт: що відбувається?

Без перебільшення, увесь світ спостерігає за тим, що відбувається в Ізраїлі.

Ізраїльсько-палестинський конфлікт продовжується не одне десятиліття, бувають його загострення, бувають моменти затишшя. Щоразу з’являються нові приводи для ескалації, але ціль арабів незмінна – тотальне знищення держави Ізраїль, а на його території створити палестинську державу.

Ситуація загострилася з початком священного мусульманського місяця Рамадан у середині квітня 2021 року. Також викликала гнів загроза виселення деяких палестинських сімей у Східному Єрусалимі. 10 травня, коли Ізраїль святкував День Єрусалиму – річницю взяття під контроль Східного Єрусалиму в перебігу арабсько-ізраїльської війни 1967 року, – угруповання «Хамас» випустило в бік Єрусалиму сім ракет. Ізраїльські військові у відповідь завдали повітряних ударів по пускових установках та інших об’єктах бойовиків «Хамасу» на півночі Смуги Гази. Цей спалах є одним з найбільших за останні роки.

Один з жителів Ізраїлю, студент університету в Єрусалимі (І.Т.) розповідає власне бачення ситуації:

«Цей спалах конфлікту наростав поступово. Першим поштовхом стали короткі відео в Tik-Tok, які викладала арабська молодь, нападаючи на ортодоксальних євреїв на вулицях і фільмуючи це. Іншим поштовхом стало виселення арабів з одного із районів Єрусалиму. Колись у тих місцях жили євреї, тому суд постановив висилити арабські сім’ї. Схожа ситуація бувала із єврейськими сім’ями, це звична судова практика. І можна було подати апеляцію, але замість цього спричинилися заворушення. А терористична організація ХАМАС підтримала це заворушення. Ситуація нині справді складна».

За даними ізраїльської армії в бік Ізраїлю було випущено понад 1000 ракет, більшість з яких були перехоплені. У свою чергу, ізраїльська авіація завдала удари по більш ніж 500 цілях в Секторі Гази, зокрема, зруйнувавши висотну будівлю з офісами членів ХАМАС, провідних діячів, поліцейські відділення. І якби не «світова спільнота», Ізраїль вмить розгромив би цих бойовиків. Але конфлікт значно складніший, аніж здається. Більш серйозним противником Ізраїлю є держава Іран, та й весь ісламський світ.

В Єрусалимі, де згідно з вірою євреїв, має знаходитися єдиний єврейський храм, знаходиться ще святиня мусульман – мечеть Аль-Акса. І це спричинює постійні сутички. Ізраїль претендує на весь Єрусалим як на свою столицю, тоді як палестинці претендують на Східний Єрусалим як на столицю майбутньої палестинської держави.

А це вже тягне на міжнародний рівень, світову війну, якщо раптом. В принципі, про перебіг світових подій останнього часу ви знаєте. Але можете перечитати ще раз.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

  1. Подяка за актуальний коментар. В нашій церкві був оголошений загальноцерковний заклик молитися за Єрусалим та мирне розв'язання цього конфлікту.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець