Чим став особливим 68-й Національний молитовний сніданок США?

6 лютого 2020 року у Вашингтоні відбувся 68-й Національний молитовний сніданок США. Його відвідали понад 3500 делегатів з 160 країн світу. Українська делегація на молитовному сніданку США була меншою, ніж попередні роки.

Щорічно в Національному молитовному сніданку США бере участь керівництво держави, Міністри Уряду Сполучених Штатів Америки, керівництво та члени Конгресу й Сенату США, а також делегати з різних країн світу: президенти, керівники урядів, посли різних країн, бізнесмени, громадські діячі, лідери християнських конфесій.

Особливою темою цьогорічного Сніданку було переслідування християн у світі. Під час заходу висвітлювали відео про численні випадки гоніння на християн та зусилля США просувати релігійну свободу. З промовою до присутніх звернулися: Президент США Дональд Трамп, конгресмени США Девід Кустоф, Торес Смолл, професор Гарвардської школи Артур Ч. Брукс та інші.

Спікер Палати Представників Ненсі Пелосі виголосила молитву за знедолених (це та жінка, якій нещодавно, 4 лютого, Трамп відмовився потиснути руку, а вона, у відповідь, розірвала текст його промови). Журналісти «Всеукраїнського Собору», здійснюючи текстову трансляцію заходу, прокоментували, що виступ Пелосі на даному Сніданку разом із Трампом, начебто, «демонструє, що духовні цінності вищі всякої політики і це та основа, яка має об'єднувати суспільство та урядовців». Але навряд чи духовні цінності були основним мотивом присутності головних осіб держав. Навіть промова Трампа, передусім, була політичною і розрахованою на підняття рейтингу.

Добряче запізнившись, він зайшов під оплески залу і високо підняв заголовки газет з публікаціями про свою невинуватість (в контексті ініційованого імпічменту). У промові Дональд Трамп назвав своїх опонентів «нечесними і корумпованими людьми», і що Бог стоїть на боці його прихильників, а також звинуватив деяких своїх політичних опонентів у використанні релігії з метою виправдати неправильні дії.

«Мені не подобаються люди, які використовують віру в якості виправдання вчинків, неправильність яких вони самі усвідомлюють. І мені не подобаються люди, які говорять, що моляться за вас, знаючи, що це не так», – сказав Президент.

Власне, ця частина промови викликала найбільший інтерес з боку американських світських ЗМІ, які після завершення Сніданку, взялися висвітлювати подію на шпальтах своїх видань. Демократи у свою чергу почали критикувати промову Трампа, начебто він у ній принижує віру інших людей.

Християнські ЗМІ акцентували увагу на інших складових промови Трампа. А саме, на декларації християнських цінностей, захисті людського життя, боротьбі за свободу віросповідання тощо.

У своїй промові Президент США Дональд Трамп зазначив: «Ми будемо боротися за права християн, що піддаються гонінням та переслідуванням і минулого року ми ініціювали перший круглий стіл на найвищому рівні з цього приводу. Ми започаткували Альянс за релігійну свободу до якого приєднались вже 25 країн… Ми будемо захищати релігії, християн, наших пасторів, рабинів і всіх людей, яких ми любимо і цінуємо».

Під час свого виступу Президент Сполучених Штатів заявив, що робить безпрецедентні кроки, аби захистити конституційне право американців молитись в школах. Він зазначив, що Америка – це місце де панує свобода віросповідання, цінується святість людського життя, бо кожна дитина це дар від Бога. Після цих слів зал вибухнув бурхливими оваціями.

«Дякую всій 350-ти мільйонній нації. Я горджусь кожним американцем, я знаю, що всі вони поважають те, що ми робимо. Можливо, ми не всім подобаємось, але всі нас поважають через нашу боротьбу. Так, ми боремось і будемо боротись за свободу віросповідання, християнство, всіх пасторів та релігійних лідерів. Я дякую всім присутнім в залі за те, що вони люблять віру в Бога та відстоюють її. Не завжди виходить любити один одного, іноді ми проявляємо ненависть один до одного, але я також ще вчуся, вчуся любити» – зазначив Дональд Трамп.

Українська делегація на Молитовному Сніданку США була меншою, ніж попередні роки. Деякі інформаційні видання зауважили, що у Вашингтоні не було жодного представника нової української влади. Окремі християни, які ратують за нині опозиційні політичні сили, стали пояснювати це безбожністю нинішньої влади. Хоча причина, очевидно, в іншій площині. З’явилась інформація, що, начебто, була дана централізована команда – не їхати. Депутатам це пояснили тим, що сесійний тиждень, і на розгляді закон про землю. Причому всім, не тільки представникам «Слуги народу». «Голосу» відрядження теж не підписали (керівництво ВР). Решта (хто не депутати ) спершу хотіли, але потім у всіх усе підозріло синхронно перестало «зростатися». Хоча, як стало відомо згодом, серед тих, хто з нинішньої влади представляв нашу державу на щорічному молитовному сніданку в США, це народні депутати від партії «Слуги Народу» Роман Іванісов (раніше оскандалений за кримінальну судимість в молодості) та Олександр Васюк (член міжфракційного депутатського об’єднання «Цінності, гідність, родина»). Цілком можливо, що були і інші, адже запрошення отримали 2-3 десятки осіб.

Серед світських журналістів на Національному молитовному сніданку була присутня Соня Кошкіна. Вона відзначила наявність в американців культури діалогу.

«Мені важливі і цікаві міжнародні форуми масштабу National Pray Breakfast...
1) Глибиною дискусії, актуальністю тем, традиціями діалогу. Доки ми в Україні топчемося навколо якоїсь дрібної нісенітниці (хто кому що сказав, який відосік записав, кому морду набив), в світі дискутують про четверту промислову революцію, освоєння космосу, зміну клімату, суспільство майбутнього.
2) Комунікацією, великою кількістю нових знайомств, зв’язків.
Люди дуже цікаві, все дуже різні – зі своїми поглядами, цінностями, ідеями. Спілкуватися, обмінюватися думками, навіть сперечатися – і потрібно, і цікаво, і корисно. Можна, звичайно, приїхати і тусити тільки зі своїми, але який в тому толк?»
, – написала Кошкіна у своєму Telegram-каналі.

Серед українських протестантів на сніданку були присутні Олександр Турчинов, Павло Унгурян (вони є координаторами Всеукраїнського Собору), Руслан Кухарчук, Сергій Демидович, Петро Дудник та ін. У своїх коментарях та фотозвітах, опублікованих в соціальних мережах, вони також повідомляють про важливість даного заходу, передусім, через наявність потужної платформи для діалогу, можливість здобуття нових зв’язків і знайомств, які в подальшому можна ефективно використовувати для реалізації тих чи інших корисних і необхідних проектів.

Напевно, це і є та основна причина, чому делегатам з різних країн, і, особливо, представникам християнських спільнот варто бувати на таких заходах. І ініціювати проведення подібних в Україні...

Олександр Геніш,
редактор газети «За віру Євангельську»

Долучайтеся до каналу Telegram: Підписатися! Telegram!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець