Дім, в якому живе Доброта (Будинок милосердя в м. Дубно)

Вже майже три роки минає з того часу, як в історичному місті Дубно відбулось урочисте відкриття благодійного фонду «Будинок милосердя – Доброта». Завдяки великим старанням Івана Федоровича Швеця, наполегливій праці добрих людей та за підтримки місії «Добрий Самарянин», було збудовано просторий комплекс для догляду за старшими та самотніми людьми. У червні місяці 2016 року цей заклад прийняв своїх перших мешканців. Нині він здатний надати послуги щодо догляду та забезпечити проживанням до 24-х осіб похилого віку та інвалідів.

Отож, ми вирішили особисто відвідати цю установу аби більше дізнатися про цей заклад та на власні очі побачити, як він функціонує.

Нас зустрічає привітний персонал, сестра Олена проводить невелику екскурсію, знайомить з іншими працівниками благодійного фонду, пригощає кавою. Йдучи коридором, не віриться, що це заклад для людей похилого віку – здається, що він призначений для якихось VIP-гостей. Напевно, ще в жодній державній лікувальній установі я не бачив подібних умов.

Чисті й світлі кімнати, запах свіжості, привітний персонал, апетитні страви та приємне спілкування – так виглядає сучасний приватний будинок престарілих. У ньому немає грубості й хамства. Співробітники навіть у найважчих випадках знаходять потрібні слова, щоб підбадьорити або заспокоїти людину поважного віку. Не відразу віриться в те, що така установа знаходиться в Україні, а не на Заході.

Заходимо в кімнати, цікавимося умовами проживання літніх людей. Живуть вони у затишних кімнатках, розрахованих на одного (спеціальна кімната для важкохворих), двох, трьох та п’ятьох осіб.

«Ми пропонуємо кілька варіантів проживання. Вибір залежить від самопочуття мешканця, рівня самостійності й потреб», – зазначає пресвітер церкви Євангельських Християн Баптистів Святослав Григорович Карп’юк.

Харчуються від трьох до п’яти разів на день, гарячою смачною їжею, крім того, працівники притулку намагаються враховувати побажання та замовлення кожного підопічного. Олена Король, з якою ми спілкувалися під час зустрічі, каже наступне:

«В наші обов’язки входить також розробка меню, приготування та подача страв, і навіть годування з ложки (в разі необхідності). Людям з обмеженими можливостями ми допомагаємо приймати душ, виходити на прогулянку й виконувати інші завдання».

Всі мешканці «Дому милосердя» одягнені в охайний чистий одяг, дідусі підстрижені і поголені, бабусі акуратно зачесані. Лікарі та медсестри, які закріплені за благодійною установою, надають першочергову медичну допомогу, здійснюють лікування пацієнтів та медичний догляд за ними.

Кожна кімната обладнана душем та санітарним вузлом. Доглядають за старенькими і порядкують біля будинку декілька працівниць закладу.

Усі задоволені умовами проживання. Вони щасливо посміхаються, коли до них в кімнату заходить хтось із працівників притулку, запитує про здоров'я, підбадьорює добрим словом.

Олександра Лук’янівна (1923 р.н.) переповнена словами вдячності: «Я безмежно вдячна Богові за те, що Він подарував мені такі прекрасні умови для проживання. Тут тепло, смачно годують, регулярно прибирають. Також на моє прохання працівники закладу мені читають Євангеліє, оскільки вже п’ять років пройшло з того часу, як я повністю втратила зір. Я не уявляю, як я жила б, якби Господь не подарував мені цей будинок».

«Досвід показує, що у будинок милосердя м. Дубна звертаються не для того, щоб позбутися близьких, а для того, щоб забезпечити їм найкращі умови життя. Адже кожному тут приділяють належну шану та увагу. Ми запрошуємо усіх людей пенсійного віку, які мають потребу в догляді та проживанні, до нашого будинку милосердя. Зі своєї сторони готові розглянути та індивідуально узгодити всі необхідні для цього питання», – на кінець розмови зазначає Святослав Григорович.

Благодійний фонд «Будинок милосердя – Доброта» знаходиться за адресою:
35600, Рівненська обл., місто Дубно, вул. Грушевського, будинок 142 А

За додатковою інформацією звертайтеся за тел.: +38 (066) 970 7741 – Святослав Григорович Карп’юк; +38 (050) 565 4358 – Резак Анатолій Петрович

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

  1. Шановний пане Олександре , я як ніхто знаю цю справу , тому що є завідувачем Дубенського хоспісу . Тож знаю які це колосальні витрати . У нас бюджетне фінансування , але коштів вистачає на саме необхідне ,можна сказати не вистачає. Ми змушені просити у родичів та у різних фондах допомоги . Ви у своїй розповіді пропустили цей цей момент. Тож хотілося б знати за рахунок кого утримуються хворі . Звідкіля беруться предмети догляду, медикаменти , дез.засоби, харчі ...Ще ж треба платити за електроенергію, опалення, водопостачання та водовідведення . Якщо можна наведіть скільки коштує 1 день перебування 1 хворого для установи. Адже відомо , що безкоштовний сир у мишоловці . Дякую .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Покриття витрат по догляду за пенсіонерами у даному закладі, як і в подібних інших установах, здійснюється, згідно законодавства, за рахунок частини пенсії людини, а за потреби - при підтримці її працездатних дітей або родичів. Однак, розуміючи те, що в Україні, на жаль, знижується фінансова спроможність сімей піклуватися про батьків, в результаті чого не завжди вистачає фінансування на придбання предметів догляду, медикаментів, дез. засобів, керівництво фонду користується підтримкою церкви, а також спонсорів та благодійних місії. В цьому, власне, і є основна відмінність фонду «Будинок милосердя – Доброта» від інших йому подібних.
      Розрахувати конкретну вартість на день за перебування одного хворого розрахувати важко, адже величина затрат розраховується індивідуально, в залежності від становища пацієнта, його базових потреб. Керівництво закладу для вирішення таких питань пропонує звернутися до них особисто.

      Видалити
    2. Щиро дякую за відповідь. З повагою, Микола Кружайло.

      Видалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)