В Північній Кореї стратили сім’ю за поширення Євангелія, а в Китаї школярам рекомендують робити доноси на християн

Стежачи за новинами у світі, щоразу більше трапляються повідомлення про напад на християн, підпали молитовних будинків, арешти, вбивства. В багатьох країнах переслідування християнства схвалюється на державному рівні. Особливо це Північна Корея, Китай, де панує комунізм, чи інші ісламські країни.

Саме тому у столиці США з ініціативи Державного секретаря Майка Помпео пройшла друга Міністерська конференція на захист свободи віросповідання. Вона проходила з 16 по 18 липня. Десятки міністрів, представники 115 країн і понад тисячу релігійних лідерів зібралися разом для того, щоб підтримати свободу віросповідання, право на яку зневажається в різних куточках планети.

Китайський уряд продовжує посилювати контроль над християнством. Відповідно до прийнятого в минулому році нового Положення в законодавстві у справах релігій, школярам навіть рекомендується робити доноси про членів сім’ї, які сповідують християнські погляди.

За словами спостерігача в Китаї, Біттера Вінтера, нова політика викликала запеклі суперечки в сім’ях, оскільки дітей спонукають ставити запитання, які підривають релігійні переконання найближчих їм людей. Крім того, молоді люди повністю усвідомлюють: якщо вони будуть робити доноси про членів своєї сім’ї, це може привести до арешту і судового переслідування.

Існує ще один вид релігійної дискримінації, який останнім часом набуває швидкого розповсюдження, і про який 15 липня у Римі заявив представник Ватикану. Це – «криміналізувати чи наказувати релігійних лідерів, коли ті проголошують основоположні принципи своєї релігії, особливо у сферах захисту життя, шлюбу і сім’ї». І це помітно в найближчих Європейських країнах. Так, кілька днів тому в Польщі керівництво крупної компанії IKEA звільнило співробітника за цитату зі Старого Завіту, яка засуджує гомосексуальні відносини. Причому цитата була відповіддю на заклик взяти активну участь у святкуванні міжнародного дня боротьби з гомофобією, біфобією і трансфобією, розміщеному на цьому ж порталі раніше. Співробітник вирішив висловити таким чином свою незгоду, пояснивши так: «Мене найняли продавати меблі, а не пропагувати одностатеві відносини. Я – католик, і серед моїх цінностей геї і лесбіянки не числяться». Цей інцидент у Польщі набув широкого розголосу, безліч людей вийшли на захист чоловіка.

Такий вид релігійної дискримінації впритул наближається й до України. До слова, Facebook вже давно блокує публікації із заявленою чіткою Біблійною позицією на той чи інший гріх.

Та є країни, де переслідування за віру набули значно серйозніших масштабів.

Нещодавно північнокорейський біженець докладно проінформував про те, як живеться християнам в Північній Кореї, розповівши президенту Дональду Трампу і Міністерству з питань свободи віросповідання в державному департаменті про страту сім'ї його двоюрідного брата за поширення Євангелія.

Іллонг Джу був серед тих, хто зустрівся з президентом в Білому домі 17 липня. За кілька годин до цього він поділився своєю історією та історіями інших північнокорейських біженців із засобами масової інформації, які зібралися в будівлі Гаррі С. Трумена, – повідомляє The Christian Post

Іллонг Джу народився в Північній Кореї в 1996 році і був наймолодшим з трьох дітей. Він сказав, що протягом усього дитинства його батьки слухали закордонні радіопередачі більше 10 років, що є незаконним актом в їхній країні під режимом Кіма. Пізніше батьки Іллонга Джу вирішили, що буде краще виїхати з Північної Кореї, щоб вони могли вільно жити за своїми переконаннями.

Батько Джу втік до Південної Кореї в середині 2000-х років. У 2008 році втекли його мати з сестрою. Вони приєдналися до свого батька в Південній Кореї в 2009 році після довгої подорожі. Сім'я оселилася в Сеулі, в 2012 році до них приєдналася ще старша сестра Джу, після чого вся сім'я стала жити разом.

«Після того, як ми приїхали в Сеул, у нас були важкі часи в Південній Кореї», – зізнався Джу. «Ми сподівалися поширити любов Бога до людей в Південній Кореї».

Джу розповів журналістам про те, як відбувають покарання християни в сумнозвісних політичних таборах або в'язницях загального режиму.

«Умови дуже суворі», – сказав він. «Наприклад, жінкам не дають ніяких ліків, коли вони народжують. Вони змушені втрачати своїх дітей. Що стосується їжі або забезпечення, їм дають тільки дуже маленьку порцію кукурудзи»

«Наприклад, якщо є шрам або пошкодження шкіри, то немає ліків. Вони повинні використовувати мертві тіла комах, висушити їх і застосовувати як ліки», – пояснив він.

Хлопець також розповів журналістам, що вся сім'я його тітки була кинута в політичний табір тільки тому, що тесть її тітки був християнином. «Це була сім'я мого двоюрідного брата, всі вони були страчені за те, що поширювали Євангеліє», – додав Джу.

Він сказав, що троє керівників церкви, які були відповідальні за місії в Північній Кореї, також були відправлені в політичні табори.

Північна Корея за останні 18 років вважалася найгіршою країною в світі, в питанні переслідування християн, у списку організації «Відкриті двері» США. Тисячі північнокорейців знаходяться в цих таборах за те, що вони християни, виступають проти режиму або намагаються виїхати з країни.

Незважаючи на те, що тисячі людей були ув'язнені і піддані тортурам за свою віру, Джу сказав, що християнська діяльність все ще має місце в таборах.

«За словами моєї колеги, яка зараз живе в Південній Кореї, коли вона перебувала у в'язниці, вона не могла ні співати, ні говорити про християнство», – сказав він. «Але тим не менш, завдяки їй пару чоловік у в'язниці повірили в Христа. Вони не могли про це говорити відкрито. Тільки при безпосередньому контакті вони могли передавати Євангеліє. Незважаючи на те, що її стан був важким, вона відчувала, що була на небесах».

«Не дивлячись на переслідування Кім Чен Ина, громадяни Північної Кореї хочуть чути Євангеліє», – запевнив Джу Трампа. «Вони зараз поклоняються в підземних церквах».

Джу підкреслив, що хоче, щоб світ знав про переслідування, яке відбувається з північнокорейським народом.

Віце-президент Майк Пенс в своєму виступі заявив, що переслідування в Північній Кореї ще більші, ніж в Китаї, де комуністи переслідують християн, уйгурів, буддистів і інші релігійні меншини.

«І не дивлячись на всі труднощі, з якими стикаються віруючі в Китаї, ставлення до віруючих в Північній Кореї набагато гірше», – сказав Пенс. «Як повідомила Комісія ООН з прав людини,«порушення прав людини в КНДР ... являє собою злочин проти людства ... тяжкість, масштаб і характер якого не має аналогів в сучасному світі».

«Північнокорейський режим формально вимагає, щоб його чиновники діяли так, щоб« знищити насіння християн» шляхом тортур і вбивств. Мати Біблію – це тяжкий злочин».

Сьогодні християнам, які проживають в демократичних країнах важко уявити, що за віру можливі переслідування, арешти, тюрми, страти... Але ще декілька десятиліть тому дух злоби та ненависті до християн панував на наших землях. Наші батьки відчули на собі, що означає страждати за віру.

Ми не повинні ігнорувати факти переслідування наших братів та сестер, що проживають у інших країнах. Варто надавати цій інформації розголосу, варто заступатися за християн на різних рівнях, кожний на своєму. Варто згадувати у своїх щоденних молитвах тих, кому зараз боляче, хто опинився під загрозою життя. А це християни, принаймні, таких країн: Північна Корея, Сомалі, Іран, Судан, Пакістан, Китай та багато інших. Пильнувати та діяти потрібно й для того, щоб ці проблеми не стали реальністю й для християн нашої країни.

Олександр Геніш,
магістр релігієзнавства, консультант із соціально-політичних питань

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)