О праздновании Рождества по старому стилю

Для багатьох православних та євангельських християн України Різдво Христове звично відзначати 7-го січня. Цьому є свої підстави.

Історично склалося так, що українцям було запропоновано перейти на юліанський календар. Євангельські християни не стали винятком – вони теж погодилися на такі зміни. І от уже більше, як 70 літ відзначають Різдво за старим стилем.

Днями натрапив на лист із державних архівів, в якому громадам євангельських християн пропонувалося перейти на святкування Різдво 7-січня.

О праздновании Рождества по старому стилю (1945 г.)

ВСЕСОЮЗНЫЙ СОВЕТ ЕВАНГЕЛЬСКИХ ХРИСТИАН И БАПТИСТОВ
Москва, Малый Вузовский пер.3

Дорогие братья и сестры!
Извещаем вас, что Всесоюзный Совет евангельских христиан и баптистов решил предложить всем своим общинам праздновать Рождество Христово по старому стилю, то есть 7-го января каждого года. Поэтому, поздравляя всех вас с Новым Годом, мы шлем вам к празднику Рождества Христова наш горячий рождественский привет:
«Слава в вышних Богу,
И на земле мир.
В человеках благоволение».
Да дарует Господь всем нам пережить много светлой радости у ясел Вифлеема.

Минулого року раптом протестанти заговорили про необхідність здійснити перехід на григоріанський календар (точніше – повернення до нього, оскільки ним користувалися і до цього).

Це більш точний календар. Він краще відповідає не лише здоровому глузду, а й Слову Біблії. У перших же рядках Книги сказано, що небесні світила на небі започатковані для відділення дня від ночі і щоб стали вони знаками, і часами умовленими, і днями, і роками. Тобто відлік часу люди проводять днями, тижнями, місяцями, роками – згідно з розташуванням небесних світил. Задля цього людство винайшло календарі. Більш чи менш досконалі, бо людям, як давно відомо, властиво помилятися. Але небесні світила – непохибні. Тому є необхідність свої календарі скориговувати й узгоджувати їх із місцеположенням небесного знамення. Одне з останніх коригувань календаря відбулося 1582 р. Учені люди, богослови (теологи) одночасно за тодішніми науковими нормами переконали керівництво католицької церкви, що з часу започаткування календаря Юлія Цезаря облік часу відстає (тоді на десять днів) від кількості днів, що обрахували небесні світила. Так світ отримав новий досконаліший Григоріанський календар.

Тим не менше, значна частина людей вже звикла до святкування Різдва за старим стилем. Для них – це вже традиція. Її варто враховувати. Орієнтуючись на Європу, прагнучи осучаснення, не будемо ігнорувати культурний та історичний контекст своєї держави, будемо поважати традиції своїх батьків.

Зміни потрібні, та вони повинні відбуватися поступовим шляхом, шляхом взаємоповаги і взаєморозуміння. Перехід до нового стилю необхідний. Але називати це викоріненням «радянщини», зреченням від комуністичного минулого, робити наголос на нецивілізованості тих країн, які відзначають Різдво за старим стилем не варто. Адже від цього ми сучаснішими не станемо. Це не надає нам жодних переваг над тими християнами, для яких Різдво – 7-го січня.

«З роду в рід кладе життя мости,
Без коріння саду не цвісти,
Без стремління човен не пливе,
Без коріння сохне все живе»
(Слова із пісні Ніни Матвієнко та Раїси Кириченко «Сік землі»)

Усім тим, хто ще не звик до нового стилю (чи не погоджується з ним), хто і далі продовжує відзначати Різдво Христове 7-го січня – шлемо щирі вітання та побажання. Ми поважаємо вашу думку, враховуємо звичаї та традиції ваших сімей. Христос народився! Славімо Його!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)