Есхатологічна подія: Данальд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Під час свого спеціального виступу у Білому домі президент Дональд Трамп, попри застереження мусульманських лідерів та союзників з країн ЄС, офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.

«Я вирішив, що настав час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю... Сьогодні ми нарешті визнаємо очевидне: що Єрусалим – столиця Ізраїля», - заявив Трамп.

Внаслідок рішення Трампа США перенесуть своє посольство із Тель-Авіва до Єрусалима.

Міжнародне співтовариство цього не визнає і наполягає на тому, що статус міста повинен бути визначений в рамках палестино-ізраїльських мирних переговорів. Палестинці називають Східний Єрусалим столицею своєї держави. Адже, за їхніми словами, Ізраїль окупував східну частину Єрусалиму після війни 1967 року і вважає ціле місто своєю неподільною столицею.

У Європейській комісії заявили, що рішення Трампа викликає серйозне занепокоєння через можливі наслідки для перспектив миру. Згідно з мирною угодою 1993 року, статус Єрусалима повинен був обговорюватися під час наступних етапів мирних переговорів.
Міжнародна спільнота не визнає суверенне право Ізраїлю на Єрусалим. Палестинці хочуть, щоб Східний Єрусалим став столицею їхньої майбутньої держави.

Наступного дня рішення Трампа на своїй сторінці Facebook прокоментував прем’єр міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу:

«Это исторический день! Заявление президента США Дональда Трампа является важной вехой в истории Иерусалима.
Иерусалим наша столица на протяжении 3000 лет. По улицам города ходили наши праотцы, здесь наш Храм, отсюда правили цари Израиля, здесь проповедовали пророки Израиля.
На протяжении тысяч лет поколения евреев молились «В следующем году в Иерусалиме». У берегов вавилонских рек и за стенами Варшавского гетто, поколение за поколением оплакивали и мечтали о Сионе.
70 лет назад мы осуществили то, о чем молились и мечтали, когда вновь сделали Иерусалим столицей Еврейского государства.
Теперь же историческое заявление президента Трампа признало эти основополагающие факты. Президент Трамп, мы признательны вам за справедливое и храброе решение признать Иерусалим столицей Израиля и начать подготовку открытия здесь американского посольства.
Я призываю другие страны последовать примеру США.
Господин президент, история и еврейский народ всегда будут помнить ваше храброе решение. Спасибо вам»
, - написав Нетаньягу [1].

Прем’єр міністр вважає таке рішення вирішальним у долі свого народу і ставить його в один ряд із датою утворення Ізраїлю, як держави:

«Есть великие моменты в истории сионизма: Декларация Бальфура, создание государства, освобождение Иерусалима и вчера – заявление Трампа.
Я сказал ему: «Мой друг, президент, ты изменишь ход истории». Вчера он изменил ход истории.
Это возвышенный момент, момент единения для правых, левых, религиозных, светских. Иерусалим для нас превыше всего!»
, - наголошує Біньямін Нетаньягу.

В такому рішенні чимало християн вбачає ознаку останнього часу – наближення Другого приходу Ісуса Христа. На сторінках Біблії знаходяться десятки пророцтв, які стосуються долі Ізраїлю в останні часи. Немало з них – уже збулися. Так, ми читаємо в кн. пророка Єзекіїля про розпорошення євреїв між усіма народами землі, про біди, які доведеться їм пережити:

«5 Так говорить Господь Бог: Цей Єрусалим Я поставив його в середині народів, а довкілля його країни.
6 Та він став проти постанов Моїх більше від поганів, а проти устав Моїх більше від тих країн, що навколо нього, бо права Мої вони відкинули, а устави Мої не ходили вони ними.
10 Тому серед тебе батьки будуть їсти синів, а сини будуть їсти батьків своїх, і виконаю над тобою присуди, і розпорошу ввесь останок твій на всі вітри!...
14 І зроблю тебе руїною та ганьбою серед людів, що навколо тебе, перед очима кожного, хто буде проходити...
15 І станеш ганьбою та посміховиськом, осторогою та остовпінням для народів, що навколо тебе, коли буду виконувати на тобі присуди гнівом та люттю, та лютими картаннями. Я, Господь, оце говорив!»
(Єз.5:5,6,10,14,15)

Про зруйнування Єрусалиму попереджав і сам Ісус Христос:

«43 Бо прийдуть на тебе ті дні, і твої вороги тебе валом оточать, і обляжуть тебе, і стиснуть тебе звідусюди.
44 І зрівняють з землею тебе, і поб'ють твої діти в тобі, і не позоставлять у тобі каменя на камені, бо не зрозуміло ти часу відвідин твоїх...»
(Лук.19:43,44)

Як свідчить історія, в 70-му році римляни взяли Єрусалим після страшної облоги, під час якої жителі міста були доведені до людоїдства. Юдейський історик Йосип Флавій пише, що в цей час загинуло більше мільйона жителів, а 97 тисяч були забрані в полон. Ізраїльський народ був знищений, розпорошений по всій землі, а храм спалений і зруйнований. Ізраїль, як держава, на кілька століть припинила своє існування.

Відкриваючи нам події останнього часу, Біблія стверджує, що вони будуть активно пов’язані з Ізраїлем, що в останні дні Господь, після тривалого часу вигнання євреїв, поверне їх назад в свою країну та відбудує їхню державу:

«Тому скажи: Так говорить Господь Бог: І позбираю Я вас із народів, зберу з тих країв, серед яких ви розпорошені, і дам вам Ізраїлеву землю» (Єз.11:17)

На запитання учнів, коли відбудеться кінець світу і яка головна ознака Другого приходу месії, Христос відповідає притчею, у якій вказує на Ізраїль:

«32 Від дерева ж фіґового навчіться прикладу: коли віття його вже розпукується, і кинеться листя, то ви знаєте, що близько вже літо.
33 Так і ви: коли все це побачите, знайте, що близько, під дверима!»
(Матв.24:32,33)

14 травня 1948 року євреї повернулись на свою історичну землю і з проголошенням Декларації незалежності на геополітичній карті світу знов з’являється держава – Ізраїль.

З того часу до цієї держави звернена особлива увага не лише християн, які розуміють Біблійні пророцтва, але й політиків усього освіту. Так, політолог Алек Епштейн вважає, що Ізраїль «є однією з найбільш нетипових держав на землі... ця держава залишається в центрі уваги чи не всіх серйозних засобів масової інформації у світі»[2].

Міркуючи над есхатологічними подіями, пригадуємо і іншу ознаку: «І проповідана буде ця Євангелія Царства по цілому світові, на свідоцтво народам усім. І тоді прийде кінець!» (Матв.24:14)

На превеликий жаль, тема Другого приходу Христа в євангельських церквах звучить все рідше. Матеріальний достаток, свобода віровизнання, постпостмодернізм сформували у християн інші цінності та цілі.


Рішення США щодо визнання Єрусалиму ізраїльською столицею, спровокувало конфлікт з міжнародною спільнотою, адже цим рішенням Трамп проігнорував низку міжнародних актів, в тому числі прийнятих і в Організації Об’єднаних Націй. Для України, яка посилаючись на ті ж міжнародні документи, намагається повернути окупований Крим, такий крок є неприйнятним. З іншого боку, президент США константуав лише факт, який не наважувались зробити його попередники, відколи 1995 року конгрес ухвалив рішення про перенесення посольства. Для християн це привід осмислити свою есхатологічну парадигму, зосередити увагу навколо вчення про останній час.

1. https://www.facebook.com/netanyahurus/posts/1719129161440193
2. Епштейн А. Д. Вступ // Єврейська держава на початку XXI ст.: антологія сучасної ізраїльської суспільно-політичної думки (обрані публікації єрусалимського журналу «Azure»). — Москва : МГУ, Гешарім, 2008. — С. 5. — ISBN 978-5-93273-269-5.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)