Дев’ять фактів, які підтверджують дію П’ятидесятниці у сучасній Україні

На п’ятдесятий день після воскресіння Ісуса Христа (або ж на десятий день після його вознесіння) відбулась одна з найбільших подій для християнства – заснування Церкви. В цей день на апостолів зійшов Дух Святий. Переживши присутність третьої особи Божества, сповнившись надприродною силою, життя апостолів кардинально змінилося. Скажемо відверто, воно перейшло на зовсім інший рівень, апостоли отримали унікальні здібності: зціляти хворих, виганяти нечистих духів, пророкувати, чинити чуда тощо. І ще одне, вони почали говорити мовами, яких до цього не вивчали. Про це описано в кн. Діянь Святих Апостолів.

Якщо вірити Євангелії, П’ятидесятницю може пережити кожен християнин, адже Бог не змінився, «Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий!» (Євр.13:8). Кожен християнин може отримати хрещення Духом Святим і, як апостоли в день П’ятидесятниці, почати говорити іншими, новими, мовами. Кожній Церкві доступні усі дев’ять надприродних дарів, якими Дух Святий наділяє Свою Церкву, і про які описується на сторінках Нового Завіту: «Одному бо Духом дається слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом, а іншому віра тим же Духом, а іншому дари вздоровлення тим же Духом, а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов» (1Кор.12:8-10).

П’ятидесятники буквально вірять цим словам і на власному досвіді переживають згадані благословення. З легкістю можна відстежити проявлення кожного з цих дев’яти дарів на сторінках Писання. Моя ж мета показати їхню дію у наш час. Розгляну кожен із дев’яти дарів Святого Духа. Опублікую свідчення людей, з більшістю яких мені особисто доводилось зустрічатися та чути їхні розповіді. Отож, Україна, 21 століття...

Слово мудрості – це частина Божої мудрості, яку Дух Святий дає людині в конкретній ситуації для вирішення якоїсь справи.

Віктор Куриленко, проповідник церкви «Преображення Господнє» м. Слов’янськ, Донецької області:

«Було це в 60-ті роки, в часи сильних гонінь на віруючих. Наш пресвітер з дияконом вирішили поїхати відвідати в іншому селі своїх сестер та братів по вірі. Зупинили попутну машину, пресвітер сів в кабіну до водія, а диякон в кузов. І десь той водій з своїм товаришем причепилися до них з запитанням: «Куди це ви їдете? Ми знаємо це село. Назвіть адрес до кого ви їдете». Пресвітер мовчить (адже згідно з законодавством про релігійні культи не дозволялось без дозволу Уповноваженого відвідувати інші громади). Сказати правду – небезпечно, збрехати – гріх. Водій наполягає на своєму: «Або кажіть куди їдете, або ми вас висадимо». І тут пресвітер запитує: «А де у вас тут КДБ?». Вони всі раптом замовчали. Підвезли, висадили та ще й попросили вибачення, що приставали до них».

Слово знання – це надприродне раптове об’явлення (частинка Божого знання) дане людині від Святого Духа для виявлення якоїсь конкретної небезпечної ситуації чи проблеми, здібність відкривати таємниці Божі та людські, а також розуміння схованих глибин Слова Божого. Досить часто цей дар використовується спільно з даром слова мудрості: перший виявляє проблему (відповідає на питання: що сталося? чому так сталося), другий ж показує її вирішення (відповідає на питання: як вийти з тієї ситуації, що склалася?). Діють вони через такі канали, як відкриття, видіння, сновидіння, внутрішнє свідоцтво, захоплення (рос. «исступление»).

Віктор Вознюк, пастор-євангелист, керівник відділу освіти УЦХВЄ, м. Острог, Рівненська область:

«Під час перебування в Одеській області, до мене на консультацію підійшла одна мама з сином. Проблема полягала в тому, що її дитині вночі щось мерещиться, з’являються якісь картинки, від чого вона прокидається досить переляканою. Причин, чому так стається може бути дуже багато. Я ж цю жінку до цього ніколи раніше не бачив, тому просто не міг знати якою саме причиною була викликана ця проблема. Але в цей момент мені прийшло таке внутрішнє переконання сказати цьому хлопчику, щоб він перестав дивитися фільми жахів. Його мама від такої відповіді аж здригнулася, бо виявилося, що він дійсно часто полюбляє дивитися такі фільми. Я й сам не знаю, звідки в мене з’явилась така думка – вона прийшла раптово. Це виглядало з одного боку як щось незвичайне, а з іншого цілком природно».

Дар віри – особливий дар, за допомогою якого Дух Святий дає людині виняткову впевненість в обітницях, силі та присутності Господа, щоб вона могла виконувати особливу, героїчну місію заради майбутнього Христової Церкви.

Олександр Попчук, пресвітер церкви «Божого Спасіння» м. Рівне, керівник відділу благовістя УЦХВЄ:

«Колись я був на євангелізаційному зібранні в Центральній Україні. Зібрання проходило під відкритим небом, зібралося багато людей. І тут підходить одна бабця та й на весь голос каже: «Ах, ти обманщику! То були комуністи нас дурили, а тепер ви! Якщо ти чоловік Божий, то скажи, щоб Бог дав нам зараз дощ». В цей час мене наповняє особливе почуття, приходить надзвичайна впевненість і я кажу: «Оце ми зараз закінчимо зібрання, помолимося, роздамо вам всім Євангелії і Бог дасть вам дощ».
Закінчилося зібрання і чую вже ззаду гукають: «Давай молись за дощ!».
– А який ви хочете – з градом чи слабенький?, – запитую.
– Який закажеш, – відповідають.
Тоді я розповів їм, що буду молитися аби Бог послав тихий та тривалий дощ, щоб він напоїв спраглу землю. Помолився. Пройшло десь 15 хв. Я сам не знаю, звідки з’явилися хмари – не встигли скласти наші палатки, як почав крапати дощ. Зі мною тоді був гурт «Благовісник» з м. Сарни».

Дари вздоровлення – це надприродне виявлення Божого Духа, що чудесним чином позбавляє людину від хвороб і недугів (Мт.8:17, Іс.53:4,5), демонструючи таким чином Божественне походження Христового благовістя (Лк.9:1).

Григорій Іванович Філімончук, служитель з Волині, пророк:

«У селі Чорниж (Маневицький район, Волинська область) жив Макар Онищук, в якого була хвора на очі дочка Женя. Її очі постійно гноїлися, як незаживаюча рана, так що дівчина була майже сліпа. Брат Жені, Федось, просив, щоб ми прийшли до них на молитву. До Чорнижа від нас 30 км. Ми із Сяньком вирішили іти на Колки, думали, що хтось, може, підвезе, але пройшли пішки до самих Колок, а тоді на Куззя, через урочище – аж до Чорнижа. Женю привели у хату, людей зібралося немало. Хвору поставили посеред хати, і почалася молитва. Дух Святий наповнив усіх, ми з Сяньком підійшли до неї, поклали руки на її голову і сказали, щоб вона була здорова, а очі чисті, як у здорової людини. Закінчили молитву подякою. Коли зняли пов'язку, то її очі були чисті, а Женя кричить: «Я бачу, я бачу сонце, все бачу». Того дня ми повернулися пізно вночі додому, і я пам'ятаю, що дуже боліли ноги. Під час подібних відвідин нас часто проводжали місцеві брати та сестри і дорогою молилися, роздумували над Словом Божим: то була свята перша любов, про яку тепер ми тільки згадуємо».

Дар чудотворення – це особливий прояв Святого Духа через наділення людини здібністю чините те, що суперечить законам природи.

Григорій Іванович Філімончук, служитель з Волині, пророк:
«Одного разу було в Колках зібрання, знову люди каялися, Бог хрестив Духом Святим. Одна жінка, з тих, що покаялися, підійшла до мене і каже: «Я неписьменна зовсім, не вмію читати, а ви не будете тут постійно, хто мені буде Слово Боже говорити?» Я відповідаю: «Ганю, дістань Євангелію, і тільки ти її розгорнеш, щоб читати, Бог відразу відкриє тобі розум, і ти будеш читати так, як усі грамотні люди». Ганя попросила Євангелію у сестри Ніни, що теж щойно увірувала. Розгорнула книгу – і відразу ж, на превелике диво усіх присутніх, почала читати, проливаючи від щастя сльози та дякуючи Богу за Його науку».

Дар пророцтва – це надприродне доручення від Бога передавати людям Його особливі повідомлення на зрозумілій для людей мові, при сповненні Духом Святим. Слово «пророцтво» походить від грецького слова «προφήτη», що означає «говорити від імені іншої особи».

Петро Новорок, старший єпископ ОЦХВЄ України:
«Після війни приїхав до нас один брат і проповідував. Одна жінка увірувала і покаялась, а її чоловік був невіруючий. Він засунув в чобіт ножа, яким ріжуть поросят, і сказав: «Піду приріжу його за те, що мою жінку в штунди затягнув». Прийшов, і чекає, поки той вийде. А брат проповідує і проповідує, сила зійшла на нього. Він приходить до вікна, відкриває його і говорить зловмиснику: «А тобі Бог говорить: витягни ножа із чобота і покайся». Той заплакав, зайшов і покаявся».

Розпізнавання духів – дар Святого Духа, який проявляється у спосібності розпізнавати походження духовних проявів, відкривати таємниці духовного світу, відрізняти дії Божі від дій людини чи сатани. Цей вислів в грецькій мові вживається в множині, тому що існує велике різноманіття шляхів, за допомогою яких може проявлятися цей дар. Подібно іншим дарам, він не піднімає людину на рівень нових спосібностей, не дає їй права ходити навколо людей, вдивляючись в них і заявляти, якого вони духа. Це – особливий дар для особливого випадку. Особливий наголос в цьому дарі робиться на захисті від нападок сатани і злих духів (1Ів.4:1).

Віктор Куриленко, проповідник церкви «Преображення Господнє» м. Слов’янськ, Донецької області:
«Це було в нашій церкві в Слов’янську в 50-ті роки. Одна жінка заявила: «До мене вночі прийшов ангел і почав диктувати гріхи деяких членів церкви». Вона записала їх і передала пресвітеру. Коли цю справу розглядали на братській раді, то частина служителів сприйняла це як дію сатани, посилаючись на те, що при покаянні «кров Ісуса Христа очищує від усякого гріха» (1Iван.1:7) і що Бог ніколи не згадуватиме колишніх гріхів, інша – як повідомлення від Бога, яке варто взяти до уваги. Вирішили покликати цих людей і дізнатися, чи дійсно були в їхньому житті такі гріхи. Ті кажуть, що були, але ще до покаяння. Ситуація стала ще більш незрозумілою, братство розділилося.
А ця жінка тим часом отримує ще одне відкриття від ангела: завтра така то сестра буде хворою – її розіб’є параліч. Але, щоб підтвердити, що це дійсно говорить ангел Господній, Бог її зцілить. І, дійсно, так сталося – сестра, на яку було вказано, захворіла, а пізніше після молитви стала здоровою. Цей випадок не допоміг дійти згоди – хтось вірив, що це дії Божі, а хтось вважав їх провокацією диявола. І якби не дар розпізнавання духів, то справа так і залишилася б невирішеною».

Дар інших мов – здібність говорити на незнайомій мові. Уейн Грудем дає таке визначення «говорінню на мовах» – це молитва чи хвала, вимовлена словами, яких не розуміє людина, що їх промовляє.

Павло Степанович Єгоренков, служитель в «Київському єпископаті», з 1967 р. – єпископ:
«На одному із зібрань в квітні 1955 р. Віктор Бєлих під час проповіді наповнився Духом Святим і почав пророкувати на іншій мові. Це пророцтво зрозумів тільки один учасник зібрання брат Войцех Яблонський, тому що воно, на великий подив Войцеха, прозвучало на польській літературній мові, яку Віктор Бєлих, звичайно ж, ніколи не вивчав і не знав. Через хвилину брат Віктор в дусі повторив сказане на російській мові. І знову Яблонський дивувався моментальному і досконалому перекладу, який би Віктор Бєлих сам ніколи не зробив. Але так діяв через нього Дух Святий»

Вияснення мов – здібність перекладати сказане на незнайомій мові. Між виясненням мов і професійним перекладом немає нічого спільного, адже той хто виясняє ніколи не вчив цієї мови, а отримує цю здатність під час сповнення Духом Святим. Дар вияснення мов можна вважати різновидом пророцтва, адже всі вони належать до так званих дарів слова (мови).

З відеозапису 2-го з’їзду «нереєстрованих» п’ятидесятників, 1989 р. – з 8 хв. 11 с:

«Перед початком 2-го з’їзду «нереєстрованих» п’ятидесятників, один із проповідників під час молитви підняв свою руку і почав говорити на чистій німецькій мові. Інший чоловік із залу по реченнях перекладав сказане:«Так говорит Господь и утверждает каждого из нас: Склоните головы и поднимите руки – и Я благословлю. Ибо любовь Моя является фактором утверждения каждой души. Она является фактом и действием Моей полноты и радости. Я покажу, что Я есть Господь единый! Я благословляю этот день».
Використовуючи сучасні засоби перекладу та порівнюючи зміст сказаного і виясненого, можна помітити, що фрази німецькою мовою є більш короткими та влучними, а переклад – з доповненнями та поясненнями сказаного».

Це лише декілька ілюстрацій того, як дари Святого Духа продовжують діяти у наш час. Такими яскравими моментами рясніє уся історія Христової Церкви. В день П’ятидесятниці на апостолів зійшов Святий Дух, утворилась Христова Церква. Вона й досі крокує по землі, стверджуючи Господнє слово чудесами й ознаками. Те, що колись пережили апостоли сьогодні доступне кожній людині, яка повірить Божому Слову і вирішить слідувати за Христом.

Більше про факти дії Святого Духа в житті п’ятидесятницької Церкви та окремих її членів читайте в книзі: «В стовпі вогню та хмарі диму: з історії п’ятидесятницької Церкви». Замовити її можна, залишивши повідомлення в коментарях або написавши у Viber: +38 (093) 724 82 25 – Олександр Геніш

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

  1. Вітаю! скажіть, будь ласка, чи є продовження історії брата Куриленка про розпізнавання духів? про жінку, до якої ангел приходив.
    слава Господу за Його діла!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Знаю, що проблема була вирішена. А подробиці знає Віктор Куриленко

      Видалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)