Депутати зробили 25 грудня вихідним днем

Верховна Рада України підтримала законопроект № 5496 про святкування Різдва двічі і внесла зміни до Трудового кодексу України, зробивши неробочим днем 25 грудня. За це проголосувало 238 народних обранців.

Разом з тим народні обранці зробили 2 травня робочим днем.

Голова комітету з питань соцполітики Людмила Денисова перед початком голосувань зазначила, що комітет розглянув дану пропозицію нардепів і підтримує його.
"Комітет звернув увагу, що є країни, які двічі святкують Різдво - Білорусь, Молдова, Ліван та Албанія. Тому ми теж можемо святкувати його і 25 грудня і 7 січня. Але при цьому в проекті трудового кодексу, який майже прийнятий в цілому, є пункт про виключення 2 травня як святкового, неробочого дня. Думаю, це було б правильно", - сказала Денисова.

Народні депутати проголосували за цю законодавчу ініціативу з урахуванням поправки, озвученої головою Верховної Ради Андрієм Парубієм про виключення з переліку святкових і неробочих днів 2 травня.

Більшість представників від фракцій висловили підтримку за дану зміну, підкресливши, що таким чином Україна стане більш "європейською".
"Ми не нав'язуємо церквам як і коли відзначати свої релігійні свята, але перехід на святкування Різдва за більш новим і точним Григоріанським календарем, 25 грудня, ознака європейськості", - сказала нардеп від партії "Самопоміч" Ірина Подоляк.
Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Нагадаємо, що святкування Різдва за Григоріанським календарем обговорювалося ще раніше. Так, Олександр Турчинов закликав до цього ще минулого року. Про це він заявив у своєму привітанні з нагоди свята, передає прес-служба РНБОУ.

"Не думаю, що нам треба чекати, поки Верховна Рада визначиться з тим, щоб офіційно зробити сьогоднішній день святковим, а вже починати святкувати Різдво разом з усіма цивілізованими країнами, які поважають закон, відповідальність та розум. Святкуймо Різдво сьогодні, 25 грудня, разом з усією Європою, разом з усім цивілізованим світом!" - зазначив він.

Також Турчинов наголосив, що називати святковий день Різдва Христового, яке відзначають християни 25 грудня, "католицьким" - зовсім некоректно. Він зауважив, що сьогодні святкують не лише католики та протестанти, а й деякі православні церкви.

"По-перше, розкол на католиків і православних відбувся більше ніж через п'ятсот років, у 1054 році. По-друге, сьогодні в цей день святкують Різдво не тільки католицькі та протестантські церкви, але і багато православних церков по всьому світу", - сказав Турчинов.

Один із співавторів закону, народний депутат України Олександр Бригинець, на запитання "Коли мають святкувати Різдво православні українці?" наводить інформацію про те, що значна кількість православних церков вже давно святкує Різдво 25 грудня:

"1. Константинопольська Православна Церква - 25 грудня
2. Олександрійська Православна Церква - 25 грудня
3. Антиохійська Православна Церква - 25 грудня
4. Ієрусалимська Православна Церква - 25 грудня
5. Румунська Православна Церква - 25 грудня
6. Болгарська Православна Церква - 25 грудня
7. Кіпрська Православна Церква - 25 грудня
8. Елладська Православна Церква - 25 грудня
9. Албанська Православна Церква - 25 грудня
10. Польська Православна Церква - 25 грудня
11. Православна Церква Чешських земель та Словакії - 25 грудня
12. Православна Церква в Америці - 25 грудня
13. Російська Православна Церква - 7 січня
14. Грузинська Православна Церква - 7 січня
15. Сербська Православна Церква - 7 січня
16. Українська Православна Церква - все ще 7 січня...
Особисто я святкую двічі"
, - зазначив Бригинець.

Думки людей у соцмережах з приводу того, чи варто святкувати Різдво двічі на рік різняться. Можливо, з часом ми дійдемо остаточної згоди у цьому питанні і Україна відзначатиме цю подію тільки раз на рік, а поки 7 січня залишатиметься, як компроміс протягом перехідного періоду. Та головне ж все таки, не день події, а її суть. Головне - не забувати про зміст Різдва Христового!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

  1. Оскільки суть Різдва - надзвичайна, варто і про день на державному рівні поговорити(іронія).

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)