Цей день в історії - 31 жовтня 1517

31 жовтня 1517 року, досі невідомий для широких мас, Мартін Лютер оприлюднює свої 95 тез, які були націлені в основному проти практики прощення гріхів за гроші (індульгенції). Мартін Лютер публічно заявив, що кожен житель країни має читати й виконувати Святе Письмо, прощення гріхів не можна купити, спасає тільки особиста віра в Ісуса Христа, лише така віра виправдовує, найбільшим авторитетом для християнина має бути Святе Письмо, а не вигадки пап.
Перекладені з латини на німецьку і видрукувані великим тиражем тези несподівано знаходять великий розголос у суспільстві. Розпочинається масштабний релігійний і суспільно-політичний рух - відомий, як Реформація. Про її наслідки та вплив на різні аспекти людського життя цьогоріч говорилося багато.

Але не Мартін Лютер є центральною постаттю цих подій. Ініціатором і виконавцем їх є Господь. Це у Його задумах було послати на землю духовне пробудження та очистити Свою Церкви. Коли ж настало виповнення часу, Він збуджує дух окремих людей і починає через них здійснювати Свої плани. Для нього вони (люди) лише посудини.

Для всього свій час і година своя кожній справі під небом, - писав Еклезіаст. Часи та терміни встановлює Бог. Він автор історії. Одного разу до Авраама були сказані слова: "Добре знай, що потомство твоє буде приходьком в землі не своїй... А покоління четверте повернеться сюди" (Бут.15:13,16). І справді, в четвертому поколінні почали відбуватися великі зміни серед єврейського народу. І не фараон був причиною цих змін - він лише посудина, через яку Господь явив Свою силу.

А то настав час, щоб відбудувати Господній храм. Є задум у Бога, а як втілити його у дійсність - для Нього не є проблемою. Читаємо, що означеного часу "збудив Господь духа Кіра, царя перського", "щоб сповнилось слово Господнє, проречене устами Єреміїними" (Езд.1:1). На сьогодні достаменно не відомо, яким саме чином нечестивому царю Кіру прийшла ця ідея, але він взявся до її виконання. Не цар основний фігурант цієї справи, а Бог: "Він наказав мені збудувати Йому храма в Єрусалимі, що в Юдеї" (Езд.1:2). Тобто уся слава належить Господу!

Не завдяки апостолам відбулося зішестя Святого Духа у день П’ятидесятниці, не Чарльз Фіней спричинив масштабні пробудження у Європі, не Чарльз Пархам і не Вільям Сеймур є ключовими фігурами п’ятидесятницького пробудження. Усі вони - лише знаряддя, за допомогою яких Господь вершив Свої плани. Він ініціатор цих подій. Як власне і Реформації.

З тих історичних подій пройшло 500 років...
І сьогодні на наших очах відбуваються події, які вже через мить стануть історією. Господь творить історію і сьогодні. Проте творить її у співавторстві із людиною, через людей. Навіть незначні, на наш погляд, посіви в майбутньому дадуть щедрі сходи.

Сьогодні світ потребує духовних реформаторів, активних людей, відданих своїй справі. Людей, які наповнені не цьогосвітнім духом бунтарства (не такий шлях реформаторства нас потірбний), а наповнених духом Божим - духом лагідності, духом мудрости й розуму, духом поради й лицарства, духом пізнання та страху Господнього. Лише така людина може бути "посудиною на честь" у Господніх руках.

Згадуючи та аналізуючи події 500-літньої давності, а також інші історичні події, вголос процитуємо слова Даниїла:
"Нехай буде благословенне Боже Ім'я від віку й аж до віку, бо Його мудрість та сила.
І Він зміняє часи та пори року, скидає царів і настановляє царів, дає мудрість мудрим, і пізнання розумним.
Він відкриває глибоке та сховане, знає те, що в темряві, а світло спочиває з Ним.
Тобі, Боже батьків моїх, я дякую та славлю Тебе..."
(Дан.2:20-23)

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)