#63 Сфера небес

«І відповідав Йов Господові, та сказав: «Знаю, що Ти можеш усе, і ніщо не зупинить Твій намір» (Йов.42:1-2)

Ці слова були сказані вкінці переживань Йова, після того, як до нього заговорив Господь. Після всього пережитого Йов зрозумів дві речі: (1) що Бог Всемогутній (може усе) і що (2) у Бога є певні наміри, цілі.

Дивлячись на історію Йова, ми бачимо, що події відбуваються паралельно у трьох сферах або на трьох рівнях: небесний, піднебесний і міжособистісний. Можна по-різному називати ці рівні...

Небесний рівень – Бог, ангели і інші сили, сили зла. Саме на цьому рівні відбувався діалог Бог з сатаною. На жаль, для нас це закрита сфера, малодоступна. Хто може пояснити, що то за сини Божі прийшли перед Боже лице? Яким чином між ними опинився сатана? Сфера небесного для нас на землі залишається малодоступною.

Піднебесний рівень – сили природи, стихії, катаклізми, напад халдеїв. Все це вмить прийшло у дійство і накинулося на Йова. Чому? Бо Бог повелів. Те, що відбувається на піднебесному рівні – часто це результат того, що відбувається на небесному рівні.

«раптом напали савеяни та захопили їх (волів і ослиць Йова), а слуг уразили вістрям меча», «вогонь спав з неба, і спалив овець і слуг», «халдеї розташувалися трьома загонами та напали», «буремний вітер раптово налетів із пустелі» (Йова 1). Це все те, що відбувалося на цьому піднебесному рівні. Про це йдеться у 2-му розділі.

Міжособистісний рівень відкритий найбільше в цій книзі (майже 40 розділів), ми бачимо що відбувається в серцях Йова і його друзів. Найбільше процесів відбувається саме на цьому рівні. І найбільше Бог дивиться, що відбувається саме на цьому рівні – у наших серцях: як ми реагуємо? як сприймаємо? як говоримо? Варто сказати, що коли приходить біда, то випробовується не лише той, до кого ця біда прийшла, але й усі інші, хто стоять осторонь.

Декілька слів лише про те, що там відбулося на небесах; декілька слів, що відбулося під небесами, і уся книга Йова розкриває в деталях, що відбувалося на міжособистісному рівні. Невже для Бога так важливо те, що відбувається в серцях людей і як вони відносяться одне до одного? Так.

В нинішній ситуації така книга Йова може бути написана про кожного з нас. Але на місці друзів Йова будемо ми – ти і я. За цей час в нашому розумі було не менше думок, а на устах слів – з оцінкою, коментарями, порадами і т.д. А Бог за усім цим уважно стежить. Бо сфера міжособистісна Його цікавить найбільше. Як ми одне до одного відносимося: до чужого горя і успіху; до тих, хто при владі; до своїх і чужих? Благословляємо чи проклинаємо? Осуджуємо чи потішаємо? Коли радіємо, а коли плачемо?

«І повернув Господь втрату Йова, коли він помолився за друзів своїх. І дав Господь Йову вдвічі більше від того, що він мав раніше» (Йова 42:10). Ось так швидко Бог може змінити події в піднебесному рівні. Значно тяжче досягаються зміни у наших серцях, значно складніше змінити міжособистісний рівень людей.

***

Ми, християни, відрізняємося від інших людей тим, що у нас інший світогляд – інший погляд на все що відбувається. Оцінюючи все те, що відбувається навколо, або з нами безпосередньо, ми враховуємо ще цей момент небесного.

Знаючи, що там на небесах приймаються рішення, ми продовжуємо молитися. Адже ми віримо, що наші молитви мають здатність впливати на той небесний рівень, на ті рішення, які приймаються відносно землі, країни і нашого життя зокрема.

Сьогодні завдаються регулярні удари по твердині, яка зветься молитва. Молитва сприймається як щось другорядне і мало важливе. Начебто моляться вже ті, хто не спосібний на ніщо інше. Не можеш нічого іншого робити в умовах цього часу – то йди молись хоч. Віра без діл мертва. Однак, молитва – це далеко не останній інструмент, який ми можемо використовувати.

Писання називає цю небесну сферу, ще «престол благодаті», до якого ми одержали доступ. «Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать» (Євр.4:16)

Бог може все, і ніщо не зупинить Його намір. Буде все так, як вирішено на небесах. Тому будемо молитися з вірою. Знаючи, що (1) Бог може все і що (2) у Бога є певні наміри (як щодо землі, Церкви, так і твого життя). А найбільше ми звернемо увагу на цей особистісний рівень. Ми будемо вчитися не осуджувати, не зневажати, а любити, прощати, благословляти.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Час останній, наближається всьому кінець

«За віру євангельську», №08 (270), серпень 2024

Отошел в Вечность Николай Котяков