Підсумки 2021 року: світові події і тенденції

«Понимаете, каждый год 31 декабря мы с друзьями ходим в баню. Это у нас такая традиция» («Ирония судьбы, или С лёгким паром!»).

Новорічних традицій є чимало, і у кожного вони свої. Повідаю вам одну з тих, яку почав практикувати вже багато років. Кожний рік 31 грудня відкриваю я свій щоденник і починаю аналізувати прожитий рік. Опісля, в загальних нарисах, ставлю цілі на рік майбутній. А щоб наступного дня, 1 січня, все це не кануло у вічність, записую.

Особисті мої цілі, досягнення та невдачі вам навряд чи потрібні, а от згадати основні події, що відбувалися у світі та країні, гадаю, буде корисно.

6 січня ми спостерігали штурм Капітолія. Цей день був один із найтемніших днів в історії США. Трампу тоді заморозили Twitter, Facebook і видалили його відеозвернення. Його буквально «відключили» і позбавили можливості комунікувати з виборцями. Це був перший серйозний сигнал про цензуру в медіа.

Те ж саме ми спостерігали в питаннях, які стосувалися вipyсy та вaкцинaцiї. Youtube, наприклад, видалив завантажене мною відео старшого єпископа ХВЄ, в якому він заявив, що ця процедура має залишатися добровільною. Певний, що під таку «цензуру» потрапляв дехто і з вас. Очевидно, ви не можете писати все те, що захочете чи що вважаєте за потрібне. Хтось за вас визначає, що є правдою, а що ні. В один момент ваша свобода і права можуть бути забрані.

Найбільша проблема, яка хвилювала людей впродовж року і яку найбільш жваво обговорювали, стосувалася саме пaндeмiї і вaкцинaцiї. Суспільство було знову поділене. Запроваджувалися СОVID-паспорти.

У травні 2021 року світову увагу привернув до себе Ізраїль, адже відбулося збройне загострення довготривалого ізраїльсько-палестинського конфлікту. До речі, Біблія радить стежити за цією державою і орієнтуватися в якому часовому проміжку, по відношенню до кінця віку, ми живемо.

31 серпня США остаточно вивели свої війська з Афганістану, таким чином завершивши 20-літню місію. Для багатьох, в тому числі і України, це був повчальний випадок.

Безпека і екологія продовжували залишатися на повістці денній. Цього року країни знову провалили екологічне питання. Хоча воно чим далі, тим більше вимагає радикальних дій. Заборона пластикових пакетів – це ще дрібниці.

До ключових подій можна віднести також завершення епохи Ангели Меркель, справу «Північний потік-2», раптове зростання цін на газ у Європі, напруженість вздовж Білоруського кордону мігрантів, наступ лівої ідеології (санкції проти Польщі, засудження Туреччини, яка оголосила про вихід із Стамбульської конвенції). Про внутрішні справи України волію не писати, Новий рік, як-не-як, за вікном, хочеться оптимізму.

Основні тези року, що минає: базові свободи людини, під виглядом безпеки, опиняються під загрозою. Є геополітичні інтереси у світових держав, є структури світового порядку, де розігруються різні сценарії розвитку світової історії. Правда не є основною цінністю сучасних ЗМІ. Вони радше є інструментами впливу, маніпуляції свідомістю людей. Між Америкою, Китаєм і Росією загострюється боротьба за лідерство.

Щодо побажань, то нехай вони будуть такими: усім духовного і фізичного розвитку, зростання і успіху! А щодо невтішного сьогодення, то нехай воно не лякає і не засмучує. Адже у нас є Бог, який зацікавлений у нашому добрі. «Покладіть на Нього [Бога] всі ваші турботи, бо Він дбає про вас» (Біблія, 1Петр.5:6)

Можливо ви і не зможете якось вплинути на події світового масштабу, однак, пам’ятайте, що ви творите світ, який навколо вас! З Новим Роком!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець