Як спецслужби дискредитують громадянські рухи

Як вам спецоперації СБУ щодо дискредитації громадянських протестів? А їх останнім часом є багато…

Поглянемо на вчорашній протест. У середу, 24 листопада, в урядовий квартал Києва прийшли кілька тисяч людей на «марш рівності» проти порушення конституційних прав невакцинованих. Вони також вимагали звільнення організатора протесту Остапа Стахіва, якому СБУ виставила підозру в замаху на повалення конституційного ладу. Але відбулося дещо цікаве: Антивакцинатори вийшли на акцію протесту в Києві з QR-кодами «Єдиної Росії». Про це написала «Українська правда» та інші відомі ЗМІ. Якщо відсканувати перекреслений QR-код із плакатів, то можна потрапити на сайт російської партії. Уявляте?!

І маса критики полилась на тих «продажних» мітингуючих, які «працюють» на країну агресора. Рух антивакцинаторів зазнав провалу… Ви схочете до них приєднатися? Звісно, ні. Тепер ви будете сторонитися їх і обходити десятою дорогою.

Я думаю, що це дійсно спецоперація. Але не російських спецслужб. Яка спецслужба, організовуючи підривну роботу в іншій країні, на плакаті мітингуючих напише дані, які будуть вказувати на них, як на організаторів спецоперації? Після такого безглуздого вчинку мали б розпустити ФСБ і звільнити усіх причетних до цієї спецоперації.

Ймовірно, ми спостерігаємо іншу спецоперацію, а саме операцію щодо дискредитації руху антивакцинаторів. По-перше, погляньте, як ці протести висвітлюють. В сюжетах ми бачимо дивакуватих людей, які заявляють абсурдні речі, на зразок того, що «земля плоска», «пандемії не існує», «QR-код – це зло», «вакцинація – мітка диявола». Розумна людина, почувши такі заяви подумає, що на мітингу зібралися якісь неадеквати. І, відповідно, в людей зникне бажання підтримувати такі протести. Тобто, перша ціль – показати учасників протестів неадекватними. Ви могли спостерігати такий почерк і щодо протестів проти пропаганди гендерної ідеології, чи хресної ходи тощо. Журналісти відшукували для свого сюжету людей, які не розуміються в темі і заявляють дикуваті речі, з яких можна тільки посміятися. А дійсні гасла мітингу, коментарі розуміючих людей до уваги навмисне не брались. Ось і зараз у вас сформувалась думка, що на мітинг вчора прийшли люди проти QR-кодів, або взагалі незрозуміло проти чого. А насправді, переглянувши оригінальні записи трансляцій, стає зрозуміло, що вимоги до влади цілком адекватні і раціональні.

Друга ціль щодо дискредитації руху – показати його, як роботу на ворога чи як підривну діяльність. У нашому випадку йде ствердження, що рух антивакцинаторів «могли фінансувати росіяни». Саме так, обережно і юридично правильно, пишуть про це у новинах, щоб потім, в разі подання до суду, легко можна було уникнути відповідальності. «Могли фінансувати», а могли і не фінансувати, що тут не вірно сказано?..

Третя ціль – взяти під контроль цей рух. Такі методи яскраво спостерігаються в роботі спецслужб щодо радикальних рухів. Коли з’являлися якісь рухи, які могли нести серйозну загрозу для влади, їх або дискредитували, або брали під контроль МВС чи СБУ. Зазвичай, «розроблялися» організатори цих рухів, на них збиралися справи, компромат і вони ставали перед вибором: або тюрма або погодитися на умови співпраці. Міг би тут дати більше конкретики, назви цих радикальних рухів, прізвища організаторі, однак не хотілося б надто політизуватися…

Якось мені довелося працювати в архівах СБУ і вивчати методи КДБ (на прикладі дискредитації релігійного руху і повстанського). Скажу, що методи не змінилися й досі, хоч структура служби безпеки стала іншою. Суть залишається такою ж, вона незмінна. Інакше служба безпеки держави не буде виконувати своїх завдань, і її треба було б розпустити…

Ми бачимо зараз, що найкращий спосіб запобігти протестам в суспільстві проти політики влади – це звинуватити їх в проросійських зв’язках. Вислів «рука Кремля» чи «Путін нападе» вже не раз спрацьовував на відмінно і рятував попередній режим влади від заворушень всередині країни. Чи то тарифний майдан, чи то протести за порушення прав невакцинованих, чи то протести ФОПів – всюди приписують держраду і роботу на країну агресора. Кожна влада боїться громадянського спротиву. І вже як її рейтинг наближається до критичної відмітки, то йдуть на радикальні і найпідступніші методи.

Це може будь який рух, і будь який ворог… Сьогодні так, завтра інакше. А методи залишаться такими ж…

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець