Рівненщина підбила підсумки: церква навчилася жити в умовах карантину, адже росте та збагачується!

30 січня 2021 року на базі церкви «Преображення» м. Сарни відбулася річна звітна конференція Рівненського обласного Об’єднання Української Церкви Християн Віри Євангельської. У зв’язку з карантинними обмеженнями, кількість делегатів була обмежена, тому на конференції були присутні лише пастори церков (або делегати від них) та відповідальні за відділи об’єднання.
Всього були присутні майже 300 пасторів з різних куточків Рівненщини.

На з’їзді був присутній старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко, а також служителі з сусідніх областей – Волинської та Житомирської.

Темою конференції стали слова: «використовуючи час...» (Еф.5:16).

Старший пресвітер УЦХВЄ Олександр Коток у вступному слові зачитав текст із Писання, який передає сутність та велич Христа, а також Його участь в своєму творінні: «Він був сяєвом слави та образом істоти Його, тримав усе словом сили Своєї, учинив Собою очищення наших гріхів, і засів на правиці величности на висоті» (Євр 1:3)

У вітальному слові старший єпископ Михайло Степанович запевнив, що «Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий!» (Євр 13:8), а також, що Він перебуватиме з нами «повсякденно аж до кінця віку» (Мт. 28:20)

Старший пресвітер Житомирщини Руслан Юзюк закликав цінувати час та ефективно його використовувати, і надто розуміти часи Божі.

Олександр Попчук підняв тему благовістя. На його думку, ця справа потребує більшої організованості та спланованості. Служитель навів в якості прикладу досвід Кореї, де нещодавно наші брати побували із делегацією.

Опісля словом ділилися пресвітери районів сусідньої Волинської області.
Безпосередньо у звітній частині, після обрання головуючого конференції (обрали М.С. Паночка), присутні заслухали звіт ст. пресвітера УЦХВЄ Рівненщини Олександра Котка. Озвучимо деякі цифри.

Станом на 01 січня 2021 р. Рівненське обласне об’єднання нараховує 291 зареєстрованих церков та 27 незареєстрованих, в яких перебуває 34340 членів. Протягом 2020 р. прийняли водне хрещення 1431 людей. В церквах Об’єднання служать 234 рукопокладених пасторів та 41 нерукопокладених, а також 596 рукопокладених дияконів та 171 не рукопокладених.

Для кращого розуміння динаміки змін та тенденцій відобразимо статистику графічним методом.
Кількість членів УЦХВЄ Рівненщини постійно зростає. За останні п’ять років спостерігається позитивний приріст – Об’єднання збільшилося на 2411 члена. В порівнянні з попереднім роком кількість членів зросла на 452 особи.
Впродовж останніх п’яти років спостерігається звичний приріст церков. В середньому щороку додається 5 церков.
Динаміка охрещених також позитивна. Цьогоріч було охрещено на 116 людей більше, ніж той рік.
На жаль, кількість вилучених останні роки зростає. Так, якщо у 2017 році вилучили 133 члена, то минулого року – 212.
Як бачимо, за минулий рік відійшло у вічність значно більше людей, ніж в попередні роки. Якщо раніше ця кількість була в межах 370, то у 2020 році перевищила 500.

Згадавши тих пасторів, дияконів, служителів, яких Об’єднання втратило у минулому році, учасники сьогоднішньої звітної конференції традиційно заспівали гімн – «Гора Сіон, гора Святая».

Прозвучав звіт скарбника Об’єднання Миколи Свірчука.

Після звіту Ревізійної комісії в особі Віталія Зозулі, перейшли до обговорення звітів. Більшістю голосів було затверджено бюджет на 2021 рік. Згідно нього, бюджет вирішили збільшити на 20%, а тому вирішили збільшити щорічне пожертвування з кожного члена. Було озвучено відсотки витрат бюджету на різні напрямки.

Старший єпископ Михайло Паночко поділився словом настанови. Він зачитав текс із Божого Слова: «Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, дні бо лукаві!» (Еф 5:15-16).

Декілька фраз із занотованого: «Для успішного служіння нам потрібне: народження згори, сила згори, мудрість згори».

«Церква не росте, а пастор весь час втішає громаду, примовляючи: «Радій, мала отара, бо сподобалось Отцю дати вам царство».

«Ми не маємо права користуватися силою вчорашніх, нам потрібна нова сила, сила сьогоднішнього дня. Більшість служителів, які мають дари та не живуть життям церкви, а практикують їх одноосібно, є на небезпечному шляху. В пастора, який не читає книг, проповіді слабенькі», – сказав Михайло Степанович.

Єпископ торкнувся теми зловживання владою пасторами. Розкрив напрямки дії благодаті Божої, ділився свідченнями її дії як в житті грішників, так і в житті Божих служителів.

Після обіду проповідь виголосив ст. пресвітер Житомирського обласного Об’єднання УЦХВЄ Р.М.Юзюк.

Олексій Лавор ознайомив присутніх з викликами та загрозами для християн у 2021 році. Зокрема, це пропаганда та впровадження в законодавство та освітні програми гендерної ідеології.

Було названо декілька способів, як протистояти цій загрозі. Ефективним способом є впровадження в освітні програми викладання християнської етики. Тут самим християнам варто проявляти більшу активність. До прикладу, коли було звернення до батьків писати листи на адреси навчальних закладів з висловленням бажання, аби їхні діти вивчали цей предмет, то в результаті відреагували на дану ініціативу всього лише 5-7% батьків. Маючи розроблені шаблони звернень та всі засоби для використання цього інструменту, більшість заклик проігнорували.

Михайло Степанович згадав в цьому контексті про Польщу, яка рішуче відкинула гендерну ідеологію, заборонила аборти. Проте тепер на цю країну чиниться тиск ззовні. На днях єпископ мав зустріч з послом Польщі.

Ректор Рівненської Духовної Семінарії та Академії Олександр Трофімчук розповів про діяльність представленого навчального закладу.

Далі відбулося служіння рукопокладення на благовісників. Олександр Попчук запросив кандидатів вийти на перед, прочитав настанови і була завершена молитва.

Опісля була молитва за новообраних служителів. Її очолив старший єпископ Михайло Паночко.
У 700 населених пунктах Рівненщини немає церков ХВЄ, у 83 громадах за рік не охрестили жодної людини (в Україні таких 700 церков).

В блоці «питання-відповідь» жваво обговорювали дискусійні питання. Наприклад, в якому випадку варто заборонити пророкам пророкувати? Якою може бути участь християнина в політиці, в питаннях захисту Вітчизни (де граничні межі)? А також питання вакцинації, ялинки в церквах, участі служителів ХВЄ в зібраннях інших конфесій тощо. І тут якби не рішучість Паночка, дискусія ще продовжувалася б довго. І не відомо чим би все закінчилося...

Згодом старшого єпископа запросили до заключного слова. Була звершена молитва за потреби.

При виході кожен учасник конференції отримав подарунки: оновлений телефонний довідник, календар, роздруковану статистичну інформацію, звіти по відділах.

Конференція тривала до шостої години вечора. Не все встигли, що хотілося б, час збігав. Надто швидко летять хвилини, коли брати з найвіддаленіших куточків області збираються разом. Є про що говорити, є чим поділитися, є теми для обговорення. В такій атмосфері збагачуєшся й сам... Якщо їхав туди з високою та благородною ціллю.

«Дорогі нам хвилини Господь дарував», – скажу вам, підводячи підсумок сьогоднішньої зустрічі. А побажаю таке: «Шануйте всіх, братство любіть, Бога бійтеся» (1Петр.2:17). Про царя поговоримо десь іншим разом.

Олександр ГЕНІШ,
редактор газети «За віру Євангельську»
Більше фото – в Telegram!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець