Головна ялинка в столиці: що не влаштовує протестантів?

На Софійській площі вже прикрасили головну ялинку країни. Цьогоріч штучна ялинка висотою 31 метр оформлена у тематиці «Чарівний ліс», замість зірки зверху – капелюх. Та не про це мова.

Рада євангельських протестантських церков України висловила свою стурбованість щодо такого оформлення, написавши звернення з цього приводу до мера столиці Віталія Кличка.

У зверненні містяться цікаві твердження, як для протестантів. Наприклад, якщо нещодавно для євангельських християн встановлення ялинки вважалося язичницьким (поганським) звичаєм і не практикувалось серед членів, то сьогодні думка змінилася в сторону протилежного.

«традиція встановлення прикрашеної ялинки на Різдво, яка пізніше набула поширення і на наших теренах, мала саме релігійне і глибоко символічне значення. Так, сама ялинка, будучи вічнозеленим деревом, символізує вічне життя, дарувати яке людям і прийшов Ісус Христос. Ялинка завжди увінчувалася зіркою в пам’ять про Різдвяну зірку, яка вела мудреців на поклоніння новонародженому Христу» – йдеться у зверненні.

Окрім «релігійного і глибоко символічного» значення ялинки для протестантів (аж до символу вічного життя), турбує їх ще й те, що вона знаходиться на Софіївській площі. А вона, бачте, «має сакральне значення для усіх християн нашої країни», бо знаходиться «на фоні Святої Софії». Навіщо протестантам в якості аргументу наводити факти, які суперечать їхнім віруванням? Було б зрозуміло, якби до «Святої Софії» апелювали християни інших конфесій, але не євангельські християни... Що є для них Свята Софія?

Да, часи змінюються. А разом з ним – і погляди євангельських християн. Про що ще ходатайствувати перед владою, як не про прикрашання ялинки?.. Зірку нам дайте, а не капелюх. Бо ми ображені.

Для мене особисто зірка краще, ніж той капелюх. Традиції українські все-таки не гоже змінювати в бік незрозумілих вигадок. Та й сам вигляд того капелюха дивний, і може викликати різні асоціації. Сюжет «Чарівного лісу» з усілякими феями, гномами, аж ніяк не вписується в Різдвяну історію. Але питання це не рівня Ради євангельських протестантських церков України...

До слова, в Дубні також йде жваве обговорення встановленні ялинки на центральній площі міста. Невдоволення багатьох викликає той факт, що її зрізали на території кладовища. Тут, дякувати Богу, протестанти ведуть себе стримано. Хоча, можливо, і для когось із них є різниця де вона росла, має якесь загадкове сакральне значення...

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець