Олександр Коток: життя, яке назавжди залишиться в пам’яті народу

Минув тиждень з моменту передчасної, несподіваної для всіх, смерті нашого єпископа Віктора Дем’яновича Боришкевича. Я, наче сьогодні, пам’ятаю той ранок, коли дізнався про цю приголомшливу звістку. Якраз в цей час знаходився у відрядженні за океаном. Вмить купую білети і повертаюся додому.

«Невже? Чому так сталося? Не віриться!», – впродовж всієї дороги виникали одне за одним запитання.

Я знав Дем’яновича давно. Впродовж багатьох років нам доводилося тісно співпрацювати з ним в одній команді. Це була людина, у якої я навчався багатьом речам. Його принциповість, тверезість погляду, вірність та ревність в служінні, простота і прямота викликають захоплення.

Доволі багато корисного і повчального ми чули під час прощальних служінь. Звісно, це далеко не все, що можна сказати про нашого єпископа. Але його тепер з нами немає…

Чомусь згадуючи його життя та служіння, аналізуючи певні моменти, на пам’ять приходить текст із Писання:

«І сталося по смерті Мойсея, раба Божого, і сказав Господь до Ісуса, сина Навинового, Мойсеєвого слуги, говорячи: Мойсей, раб Мій, помер. А тепер уставай, перейди цей Йордан ти та ввесь народ цей до того Краю, що Я даю їм, Ізраїлевим синам. …Як був Я з Мойсеєм, так буду з тобою, не залишу тебе й не покину тебе. Будь сильний та відважний…» (Iс.Нав.1:1,2,5,6)

Муж Божий Мойсей помер. Його смерть вплинула на весь Ізраїль, адже Мойсей вивів їх з Єгипту і десятки років водив по пустині. За цей час до нього вже звикли.

З відходом Мойсея наступає нова епоха. Євреї вступають в новий період – період воєн, здобуття Єрихону, активної праці, відбудови міст. Ввійшовши в обітовану землю, по-суті, вони почали «з нуля» облаштовувати своє життя, будувати міста. Багато чого їм (новому поколінню, яке народилося в пустині) доводилося робити вперше, і набувати навички. Багато чого вони не вміли ще робити, не знали як…

Тепер їх вів Ісус Навин, вірний помічник Мойсея. Йому треба було багато сили, бачення, впевненість у тому, що з ним Бог. Саму тому тричі Бог каже: «Будь сильний і відважний», Я з тобою (Iс.Нав.1:7).

Віктор Дем’янович був обраний на служіння пресвітера в 1989 р. Що це був за період? В дечому подібний до того, коли помер Мойсей. Радянський Союз розпадався, гоніння стихали, появлялись можливості, треба було приступати до великої праці. Іншими словами, розпочався новий період в житті Церкви Христової. Треба було відкривати церкви, робити євангелізації, налагоджувати роботу братерства. Багато що служителі робили тоді вперше, багато хто не знав як правильно це робити.

Саме в цей братерство очолює Боришкевич. В цей відповідальний момент Його ставить на цю посаду Бог.

Дійсно, його вибрав Бог на служіння. І це було видно. В с. Витків Господь колись сказав йому: «Хочу зодягти тебе в одежі священика, і допоможу в будівництві». А також у Здовбиці: «І будеш, як Ісус Навин, вести народ мій в Обітований край. Тільки будь сильний та дуже мужній. І ще раз говорю тобі: будь сильний та дуже мужній». Сильні слова; слова, які збулися.

Можна проводити багато паралелей між Ісусом Навином та єпископом. Є подібності в обставинах, є подібності в характерах, є подібності в діях. Один служителів в коментарях під новиною про смерть єпископа написав так: «Здається, з ним відходить ціла епоха…». Сам же Дем’янович любив повторяти:

«Але я ні про що не турбуюсь, і свого життя не вважаю для себе цінним, аби но скінчити дорогу свою та служіння, яке я одержав від Господа Ісуса, щоб засвідчити Євангелію благодаті Божої» (Дiї.20:24). Напевно, саме цей вірш з Біблії якнайкраще передавав його стан і прагнення в останній час (про що, до речі, він сказав в останньому своєму інтерв’ю).

Брат Віктор Дем’янович пройшов непростий, але благословенний шлях. Бог вчив його співчувати, не раз переплавляв в горнилі випробувань: він пережив близько двадцяти тяжких хвороб, серед яких чотири операції, втрату свідомості, виявлення онкозахворювання, мікроінсульт. Якщо раптом когось із нас спіткають тяжкі випробування в житті – згадайте життя брата Віктора, воно додасть вам сили і впевненості. Долаючи непросту дорогу, він ніколи не нарікав, не скаржився, а сумлінно продовжував звершувати доручене Богом служіння.

Всі пам’ятають його проповідь «п’ять пунктів»: молитва, дослідження Божого Слова, спілкування з Божим народом, проповідь Євангелії, доброчинність. Я свідок того, що Віктор Дем’янович так жив, усі ці п’ять пунктів були в його житті.

Нещодавно брату Віктору задали запитання відносно бачення, яким шляхом повинна зараз рухатися Церква. На що він відповів: «Основана задача – як добратися до людського серця, щоб був Божий страх, щоб в серці була жива віра, а не релігійність. Потрібно закликати людей до активного християнського життя. І пам’ятати про три головні речі: освячення, прославлення Господа і проголошення Євангелії».

Життя після відходу Ісуса Навина продовжувалося. З’являлися нові лідери, які вели Божий народ. Безсумнівно, що такі люди як Мойсей, як Ісус Навин залишилися назавжди в пам’яті ізраїльського народу, і вони не один раз згадували їх.

Вірю, що й скромне життя Віктора Дем’яновича залишиться назавжди в нашій пам’яті. Ми ще не раз будемо згадувати його життя, вчинки, настанови. Перейнявши віру, ми понесемо факел далі, пильнуючи про освячення, прославляючи Господа і проголошуючи Євангелію.

ст. пресвітер УЦХВЄ Рівненської області,
Олександр Коток

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)