Пошуки Бога: Чи існує Бог?

Чи вірите ви в Бога? Чи існує Бог? «Свою» відповідь має кожен. Але мене дивує підхід багатьох людей до цього питання. Адже, перед тим, як давати ствердну чи заперечну відповідь, напевно, варто було б здійснити хоч декілька спроб пошуків Бога. Нерозумно давати відповідь не розібравшись в якомусь питанні. Отож, чи є Бог? Або чи вірите ви в Бога? Не спішіть робити висновок. Давайте розберемося.
Щоб зрозуміти підхід до вирішення таких питань, задамо подібне питання в іншій галузі. Чи має розв’язок рівняння:  
-2x + 6x² - 5- 5x² - 3x + 14 = 5 
Хто з вас одразу почне доказувати ту чи іншу сторону? Це виглядатиме нерозумно. То чому ж в питанні існування Бога такий підхід допустимий? Перед тим, як дати відповідь потрібно спробувати дослідити це рівняння на існування коренів (розв’язків). Не треба лякатися, питання не таке вже і складне. Ми не перші з ним зустрічаємося – перед нами вже багато вчених (математиків) його досліджували і залишили нам певні напрацювання. Для нас це дає суттєві полегшення. Спробуємо написати план дослідження або покрокові дії, які потрібно здійснити, щоб отримати шукану відповідь. Потрібно визначити до якої галузі відноситься поставлене питання; які є основні чи допоміжні джерела для вирішення, а також визначити предмет і об’єкт дослідження. Якщо можливо, то чітко слідувати інструкції, розробленим рекомендаціям (можна і не керуватися ними, але це займе значно більше часу, навіщо винаходити велосипед). 
Це рівняння відноситься до квадратичних рівнянь. Спростимо його, зведемо до виду: 
x² - 5x + 6 = 0 
Знайдемо дискримінант: D = b² - 4ac = (-5) ² - 4·1·6 = 25 - 24 = 1. 
Ну, а далі за формулою знаходимо шукані розв’язки: x1 = 2, x2 = 3. 
Рівняння розв’язане, його розв’язки – натуральні числа (2 і 3). Оскільки нам можуть запропонувати вже готові розв’язки (розкажуть конкретні свідчення в підтвердження існування Бога або дадуть докази з Біблії), як нам переконатися в їх правдивості? Давайте підставимо їх в рівняння. Якщо результат дасть нуль, значить вони правдиві: 2²-5·2+6=4-10+6=0 і 3²-5·3+6=9-15+6=0. Розв’язки вірні.
Подібний підхід можна використати і в знаходженні відповіді на питання існування Бога. Це питання відноситься до галузі теології, основним джерелом для його вирішення є Біблія (це єдина книга, яка дає нам шанс Його пізнати), об’єкт дослідження – Бог. Оскільки, Бог знаходиться над людиною і є невидимим для неї, то результат дослідження стовідсотково залежить від Нього (чи дасться Він Себе знайти). Якби ми досліджували камінь, то результат залежав би стовідсотково від нас (камінь нерухомий, від нас не втік би і нічого заперечувати не міг би). Якби ми досліджували якусь іншу людину, то результат залежав би в рівній мірі від нас обох, 50х50 (якщо ми не отримали згоди, то змогли б спостерігати за людиною тільки ззовні). Але коли ми досліджуємо існування Бога, то результат залежить тільки від Нього (навіть якби ми захотіли Його знайти, а Він не захотів – результат буде нульовий). Тому тут нам потрібно погодитися на Його умови. Прийняти їх спочатку, як аксіому, прийняти на віру. Інакшого шляху нема. Ми мусимо розпочати з віри. А потім, якщо Бог дозволить, наша віра приведе нас до знань. 
Умови Його записані в Біблії. Там є все: що робити, як робити, з яким мотивом робити і т.д. Якщо ми будемо щирі і прикладемо зі своє сторони стовідсоткову старанність, то Бог обіцяє нам об’явитись (Iван.14:21). Адже Він спостерігає з неба за всіма людьми, щоб побачити там того, який Його шукає (Пс.53:2). Порівнюючи випадок з рівнянням, нам дано вже готові розв’язки, які потрібно спочатку прийняти вірою за правильні і підставити їх в рівняння (почати слідувати тому, що пише Біблія). І ось тоді з нами почнуть відбуватися дивні речі. 
 Хід думок приблизно такий. Якщо Бог є, значить Він все бачить і чує. Якщо Бог все чує, то я буду до Нього кликати. Якщо Він обіцяв відкритися людям, значить я буду Його шукати. Якщо нема іншого шляху як через Біблію і Ісуса Христа, то мені нічого не залишається, як обрати цей шлях і ним іти. Він доведе нас до успішного результату. 
Так, шукати Бога можна спробувати і іншим шляхом. Є і інші релігії (іслам, буддизм і т.д), в яких знаходяться свої інструкції. Якщо їх прийняти на віру і почати по них іти, можливо і вони виявляться правдивими і приведуть до Бога. Але, ми не маємо права на помилку. Добре, якщо ми перевірили всі варіанти і дійшли до правильного. Але якщо ми, обравши неправильний шлях, за час свого життя не встигнемо дійти до правильного – це трагедія. Метод перебору можливий, але небезпечний. Біблія переконує нас, що Ісус Христос є єдиним шляхом до Бога, а решта шляхів є хибними. Зрештою, про єдиний вірний шлях говорить кожна з релігій. Отож, який шлях обрати? Раджу обрати християнство. У нього є одна важлива відмінність. Тільки християнство дає нам можливість побачити правильний результат (переконатися у існуванні Бога) будучи ще на землі. Чи мусульманство, чи буддизм пропонує переконатися у їхній правдивості тільки після смерті. За час земного життя вони вам нічого не дають, тільки вимагають слідувати інструкціям. 
Перед кожним із нас питання: Чи є Бог і чи вірую я в Нього? До якої категорії людей ми відносимося? Ох, як хотілося б нам мати вже готові варіанти відповіді, щоб просто можна було обвести обрану. Але тут недостатньо просто обвести варіанти “а” чи “б”, потрібно розв’язати це питання і в свою свідомість записати знайдене самостійне рішення. Християнство - це індивідуальне слідування за Христом, це особистий вибір, це самостійне рішення! Не спішімо займати ту чи іншу сторону, переконаймося у правдивості наших переконань самі. Повірте, знайшовши Бога, ви не захочете іншого життя без Нього!

P.S. Від знайденого розв’язку буде залежати і ваш вибір конфесії. Порівнюючи отриманий вами результат ви оберете ту конфесію, в якій роз’вязок буде максимально наближений до вашого. Адже отримавши, наприклад, відповідь “3” ви навряд чи підете туде, де твердять, що відповідь буде “2”.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)