Про покриття голови. Від слави до сорому


Що це – передання, традиція, чи Боже повеління? Чи має ця тема богословське підтвердження? Часто ми зустрічаємо випадки, коли цю постанову нагадують не пояснюючи догматичної суті. А дехто таким чином вимірює святість і побожність сестер.
(1Кор.11:3-16)
В даному уривку, Павло ясно пише, що жінка повинна покривати голову при контакті з духовним світом (вірш 5).
Своє пояснення цієї постанови Павло починає з розкриття Божої ієрархії (вірш 3):
жінка – чоловік – Христос – Бог
Жінка підпорядковується чоловікові. Це не людська забаганка, це Божа постанова. Так Бог захотів.
Новий Заповіт стверджує, що в Христі, в благодаті, в прощенні гріхів, в досягненні спасіння всі люди рівні. «Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі!» (Гал.3:28). Але рівність в Христі не означає рівність в тілі. До моменту переходу в вічність наші тіла будуть мати певні фізіологічні відмінності, признаки. Саме на це і звертає увагу ап. Павло.
Бог не є Богом хаосу, а порядку (1Кор.14:33). Це означає що в Його підпорядкуванні (а це духовний і матеріальний світи) всі елементи упорядковані між собою в чітку систему. В цій системі є свої рівні і підпорядкованості. Ще людини не було, а ця система існувала. І якщо один із окремих елементів не хоче бути на своєму місці, це приводить до дисгармонії у всій системі. Система перестає працювати, вона руйнується. (зразок подібної системи – армія. Всі вояки перед законом мають рівні права, проте там існує чітка ієрархія, вони носять знаки відмінності в званнях. І ніхто не дозволить собі порушити цю підпорядкованість. Інакше це призведе до розвалу всієї системи).
Новий Заповіт ніде не говорить про рівність начальства і підлеглих, батьків і дітей, чоловіка і жінки. Хоча перед Богом всі мають рівні права. (Христос приніс на землю не ідею рівності, а ідею єдинства – це проілюстровано на прикладі членів тіла).
Яка ж основа для підпорядкування жінки чоловіку?
1)      Відношення між Богом і Ісусом Христом. Тобто істину про те, що жінці голова чоловік, Павло основує на тому, що Христу голова Бог (вірш3). Навіть у взаємовідносинах між Христом і Отцем є ієрархічний порядок. Хоча Христос по Своїй суті і рівний Богу (Ів.10:30; 14:19), але Він умалив Себе (Фил.2:6-8), підпорядкувавши Свою волю волі Божій (Мт.26:42), заявивши: «більший за мене Отець» (Ів.14:28). Тому то і у відносинах між людьми, в сім’ї, в Церкві повинна дотримуватись ось ця ідея підпорядкованості (в сумісництві з ідеєю рівноправності).
2)     Пріоритет творіння. Павло переходить із духовного середовища в історичне. Не жінка була першою створена, а чоловік (вірш 8,9). Бог маючи абсолютну владу над всім творінням, наділив частково цією владою чоловіка (підкорив йому рослинний і тваринний світ, а в якості помічника дав йому жінку – Бут.1:26; 2:20-23). Відповідно, покриття голови – це знак, який вказує на підпорядкованість жінки чоловікові.
3)     Знак для Ангелів, тобто свідоцтво для невидимого духовного світу (вірш 10). Сестра, яка покриває свою голову, свідкує Ангелам про свою добровільну підпорядкованість чоловіку, ради Божої постанови, ради тої ієрархії, які Він поставив.
Писання говорить, що колись в небесній ієрархії відбулась катастрофа: один із Ангелів, найбільш близький до Бога, відмовився підкорятися. Утворився бунт, його підхопили і деякі інші Ангели. Всі вони були скинені з неба і тепер очікують Божого суду.
Сьогодні сатана і падші Ангели спостерігають за життям людей і бачать, що Бог отримав добровільну підпорядкованість не тільки від Свого Сина, але і від людей на землі. Це сатану принижує, оскільки Бог від нього цієї підпорядкованості не отримав. Таким чином, покриття голови соромить сатану і його прибічників. Це для них знак, який нагадує що вони не змогли засвоїти науку добровільного послуху, в той час як люди на землі дотримуються встановленої Богом ієрархії.
Це також є свідоцтвом і для Ангелів світла. Для них це приносить радість, як доказ Божої перемоги над непослухом і непокірністю.
Ось чому сатана так часто і так злобно повстає проти цієї постанови…
4)     Урок природи (вірш 13-15). Якщо чоловік не буде стригти волосся, подібно до жінки, вони не будуть у нього рости з такою ж швидкістю, пишністю і красою, як у жінки. І навпаки, якщо жінка стригтиме своє волосся, для неї це буде не прикрасою, а соромом. В давнину це дуже чітко розуміли. Сьогодні, сатана намагається стерти границі, щоб цей четвертий аргумент не вказував жінкам на Божу ієрархію. Частково йому це вдалося, оскільки тут він може діяти серед людей, які знаходяться в його владі.
Із всіх суджень Павла, стає зрозуміло, що покриття голови – це не примусове явище, це добровільний акт. Сестри в Церкві тому і соромлять Ангелів, що вони добровільно, будучи рівними з чоловіками по благодаті в Христі, підкоряються їм, тим самим підкоряються Божим постановам. Для Ангелів світла це доказ того, що Божа ієрархія не тільки там на небесах, але і тут на землі.
Здавалося б, покриття голови являє собою незначний і маловажний факт, але він свідкує про важливі духовні явища. Цей акт являється свідченням покори, яка веде до слави або сорому в духовному світі.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)