Нова статистика УЦХВЄ 2024: яких результатів вдалося досягти за рік?

Отримав нові статистичні дані УЦХВЄ, тому можемо проаналізувати певні показники.

Станом на 01.01.2024 маємо:

101578 членів, 1318 молитовних будинків, 1749 пасторів, 2611 дияконів, 19379 молоді і 35347 дітей. За рік прийняли водне хрещення 4302 людини, емігрували 3689 людей. 40 благодійних фондів, 23 місій, 20 сиротинців, 68 ребцентрів, 812 хорів і 669 гуртів. Це чудовий результат. За цими цифрами ховається потужна щоденна робота віруючих.

Представимо дані візуально, здійснивши розподіл по областях. Практично по всіх показниках із значним відривом лідирує Рівненщина. Лише молоді на Рівненщині у церквах більше, ніж в інших областях членів (окрім Волині, яка займає друге місце по чисельності).

Напевно пояснення такій картині варто шукати в історичній площині, ще з часів зародження п'ятидесятницького руху на наших землях. Але слід розуміти також, що сьогодні саме дотримання істин Писання, дія дарів і сили Святого Духа, а також врахування історичного досвіду дозволить продовжити позитивну динаміку розвитку церков.

Однак мені ще підказують, що добре було б побачити не кількісну статистику, а ефективність роботи, наприклад, кількість охрещених на сто членів церкви, приріст у відсотках, і взагалі цікаво, побачити кількість охрещених в розрізі: діти віруючих батьків/новонавернені.

Є можливість порівняти кількість охрещених до загальної кількості членів в області, так би мовити, обчислити показник відносного зростання. І тут Рівненщина з першої сходинки опускається до... останньої, з найнижчим показником 2,67. Є області (Сумська, Херсонська, Черкаська, Полтавська, Миколаївська), де цей показник в 5 разів вищий – 12-14. Іншими словами, маючи таку велику кількість членів Рівненщина мала б хрестити в 5 раз більше.

Якщо говорити про абсолютний приріст, то найкращий результат показує Миколаївська та Харківська області, де кількість членів за рік зросла на понад 300. Натомість західні церкви за підсумками 2023 року мають від'ємний річний приріст.
Як пояснити, що західні області при найбільшій кількості членів мають найнижчий показник відносного і абсолютного приросту? Можливо багато місійних ресурсів направлено на інші області, замість власних? Чи просто у великих церквах зазвичай більша кількість пасивних, незадіяних членів? Чи це наслідок війни: після пережитого горя і потрясінь в людей сходу пробуджується інтерес до Бога? Якщо так, то чи не вважатиме за необхідне Бог скористатися таким методом пробудження і на заході країни?...

Є ще й інші причини, які впливають на показники приросту, особливо абсолютного. Позитивним фактором для УЦХВЄ (особливо для східних областей), наприклад, може слугувати занепад одного з харизматичних об'єднань, посилені євангелізаційні заходи, негативним (особливо для західних областей) – еміграція тощо.

Але точно можна сказати одне: потенціал церков УЦХВЄ значно більший, ніж отримані результати!

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Торкаємось сфери пророчих дарів та відкриттів (березень 2024-го року)