Пробудження в Ейсбері. Що там відбулося?

Впродовж місяця в різних місцях зустрічав згадки про якесь пробудження в Ейсбері, у Вілморі, штат Кентуккі. Сьогодні вирішив розібратися в суті цього явища. Що насправді там відбулося і чи було це дійсно пробудженням?

Відразу хочу сказати, що для того, щоб дослідити це явище, потрібно переглядати англомовні джерела, оскільки в українському сегменті інтернету про це пишеться мало, і досить поверхнево, без критичного осмислення.

Між іншим, про пробудження в Ейсбері вже є стаття у Вікіпедії. Коротко про суть події: 8 лютого 2023 року студенти Університету Ейсбері (а точніше – семінарії, яка там діє) після чергового богослужіння залишилися в аудиторії для спонтанного поклоніння та молитви. Після зібрання президент університету Кевін Браун надіслав електронний лист із двох речень: «У Хьюзі відбувається богослужіння. Ласкаво просимо приєднатися». З того часу зібрання не припинялися декілька днів. Новина про феномен швидко поширилася в соціальних мережах і християнських інтернет-виданнях. Пробудження порівнювали з подібними пробудженнями в Есбері, особливо тим, що відбулося в 1970 році, яке мало вплив на методизм, культуру Сполучених Штатів і зростання «руху Ісуса». Основними учасниками пробудження була молодь, покоління Z. Щодня зібрання відвідували 15 тис. людей. На 11-й день уряд та чиновники Ейсбері висловили занепокоєння щодо безпеки від «десятків тисяч» відвідувачів. 24 лютого університет завершив богослужіння, які проводилися в кампусі, і всіх студентів закликали повернутися до навчання. За цей період зібрання відвідало 50-70 тис. людей.

Про це пробудження двічі написало видання Washingtonpost. Зокрема, йшлося про те, що «пробудження привернуло національну та міжнародну увагу, залучивши групи студентів щонайменше з 22 коледжів та університетів, і навіть отримавши підтримку колишнього віце-президента Майка Пенса, який твітнув про підтримку руху».

Для того, щоб потрапити всередину, приїжджим доводилося чекати декілька годин в черзі.

Одна з учасників пробудження, Грант, розповіла про те, що бачила чудеса та зцілення, а також чула свідчення людей. Однак найбільше її вразила гостинність. Але це пробудження не супроводжувалося видимими масовими зціленнями (як, наприклад, колись у Таллінні), а лише особливою атмосферою. А розголосу воно набуло завдяки соц.мережам, зокрема, коротким роликам у TikTok.

Без сумніву, такі явища є бажаними і приємними для тих, хто любить Бога. Будь-які зустрічі, де говорять про Бога, читають Його Слово, моляться є корисними. Особливо, якщо в них беруть участь невіруючі, молодь, студенти. А якщо ще й відчувається Божа присутність – взагалі чудово, це залишиться в пам'яті молодих учасників на все життя.

Однак, я не спішив би надавати цьому пробудженню надзвичайного значення.

Слід зазначити, що Університет Есбері належить до так званого «руху пробудження» — течії серед християн-харизматів, яка постійно намагається започаткувати пробудження. Ось чому на сайті університету сказано таке: «Університет Есбері багато років був відомий великими пробудженнями. У кількох випадках значні рухи Святого Духа проносилися кампусом і охоплювали всю країну». Взагалі керівництво Есбері стверджує, що в університеті відбулося цілих вісім «пробуджень», не рахуючи нинішнього. Університет Есбері має історію пробуджень починаючи з 1905, 1908, 1921, 1950, 1958, 1970 (див.фото), 1992 та 2006 років. Тобто сама ідея викликати чергове пробудження в університеті присутня, і це може бути результатом людської роботи, а не спонтанної Божої.

Як сказав один з пасторів цієї семінарії, лише через декілька місяців можна буде дізнатися, чи справжнім було це пробудження.

Зазначу також, що ми вкладаємо різні значення у це слово, не завжди вірне. Пробудження – це коли хтось з мертвих чи помираючих воскресає і повертається до життя, життя в Бозі.

Перший плід пробудження – плід покаяння (Лк.3:8), святість (Рим.6:22), плід Духа (Гал.5:22), плід служіння. Пробудження – це не просто хороша атмосфера, де співають і говорять про любов Божу, про те, що Бог готовий прийняти тебе таким, як ти є. Справжнє пробудження є тоді, коли проповідується Євангелія, коли змінюється серце, характер людини.

«Пробудження не вимагає великої групи, особливого служіння, певної пісні чи проповіді. Для пробудження потрібно лише дихання Бога, Дух Бога, щоб принести оновлене життя. Проблема з пробудженням в Есбері полягає в тому, що багато хто настільки зайнятий обговоренням того, чи відбувається пробудження, що забувають приєднатися до ангелів у радості щоразу, коли грішник приходить до покаяння», – сказав один проповідник.

Я вірю в те, що невдовзі велике пробудження буде відбуватися в Україні. Про це багато говорить Бог через пророчі дари. Це приверне увагу всього світу. Будуть чудеса, будуть зцілення, а найголовніше – покаяння, люди будуть бігти спасатися, навертатися від гріховного життя до чистого, праведного. Хоча умови життя будуть складні, і багатьом вони не сподобаються.

Разом з тим, радію з іншими, хто переживає особливі переживання Божого Духа, хто поклоняється Богу, молиться, отримує оновлення, покаяння. Хай навіть не таким чином, як розуміємо ми, як прийнято у нас.

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook. А також - в Підписатися! Telegram!
Сподобалося - ставимо Like!


Поділіться з своїми друзями! Відтепер ми також в Підписатися! Telegram!

Коментарі

Щоб відстежувати подальші публікації підписуйтесь на сторінку у мережі Facebook.
Вподобати сторінку - ставимо Like!

Популярні дописи з цього блогу

Який переклад Біблії кращий?

Про що звіщав Дух Святий у Збужі?

Понад 220 душ у Збужі схилили коліна

Час останній, наближається всьому кінець